Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Gündelik Hayattan Fizik Dersleri

Fincandaki Fırtına

Helen Czerski

Fincandaki Fırtına Sözleri ve Alıntıları

Fincandaki Fırtına sözleri ve alıntılarını, Fincandaki Fırtına kitap alıntılarını, Fincandaki Fırtına en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Güvercinler yürürken neden kafalarını oynatırlar?
1977'de Barrie Frost adında girişken bir biliminsanı, bir güvercini koşu bandında yürümeye ikna etti. Şimdi olsa bu deney, önce güldürüp sonra düşündürdüğü için Nobel ödülünün parodisi olan Ig Nobel ödülünü alırdı muhtemelen. Koşu bandı ağır ağır geri giderken kuşun aynı yerde kalabilmek için ileri yürümesi gerekiyordu. Çok geçmeden güvercin
Sayfa 101Kitabı okudu
2004 ile 2010 yılları arasında dünyanın en büyük binası unvanını taşıyan Tayvan'daki 509 metrelik "Taipei 101" binasının 87 ile 92. katları arasında gözlem galerisi yer alır. Binanın bu kısmının içinde kocaman bir oyuk ve oyuğun içinde 660 tonluk altın rengi bir küre vardır. Bu küre sarkaç görevi görür. Estetik görünümünün ötesinde, binayı depremlere dayanıklı hale getirir. Bunun teknik adı "ayarlı küre sönümleyici"dir.
Sayfa 115 - Domingo, 1. Baskı. Zamanda bir an.Kitabı okudu
Reklam
Toprağın zemin sıvılaşması meydana gelecek kadar sert sallanması için deprem gibi güçlü bir şey gerekir. Sonuçta yumuşak, kumlu zemini yeterince hızlı hareket ettirirseniz cisimleri taşıma gücü iptal olur. Yutan bataklıkta debelenmenin çok kötü bir fikir olması da bu yüzdendir. Siz debelendikçe bataklık sıvı gibi davranmaya başlar, siz de battıkça batarsınız. Halbuki yavaş hareket ettiğinizde olduğunuz yerde durma şansınız doğar. Hız önemlidir. Yaptığınız şeyin hızını değiştirdiğinizde çoğu zaman sonucu da değiştirmiş olursunuz.
Sayfa 99 - Domingo, 1. Baskı. Zamanda bir an.Kitabı okudu
"Katabatik rüzgarlar", çevredeki havadan daha yoğun olduklarından yerçekiminin etkisi ile bayır aşağı akan rüzgarlardır."
Sayfa 22 - domingo yayKitabı okudu
Filler nasıl su içer?
Filler hortumlarıyla su içemez. İçmeye çalışırlarsa, siz burnunuzla su içmeye çalıştığınızda nasıl öksürürseniz onlar da öyle öksürür. Dişi fil yaklaşık 8 litre suyu hortumuyla çekince göğüs kafesini şişirmeyi bırakıyor, hortumunu büküp ağzına getiriyor ve ardından göğüs kaslarıyla göğsünü sıkarak ciğerlerini büzüyor. İçerideki hava molekülleri sıkışınca, filin hortumunda tuttuğu suya çok daha sık çarpmaya başlıyorlar. Dışarıdaki hava ve içerideki hava arasındaki mücadelede kazanan tersine dönüyor ve su ağıza dogru itiliyor. Fil, içindeki havanın dışarıdaki havayla mücadelesine ciğerleriyle bu şekilde yön verir. Filin hortumu ve ciğerleri birlikte hareket ederek, itme işini filin kendisine değil, havaya yaptırırlar.
Chimborazo / Everest
Gezegenimizi yerçekimi tek parça halinde tutar ama onlar şeklini veren dönüşüdür. Bu yüzden dünyanın en yüksek dağı Everest olsa da, dünyanın merkezinden en uzak nokta Everest'in tepesi değildir. O şeref Ekvador Cumhuriyeti'ndeki Chimborazo volkanik dağına aittir. Tepesi deniz seviyesinden yalnızca 6.268 metre yüksektedir (Everest 8.848 metredir) ama ekvatoral şişkinliğin tam üstünde olduğundan dolayı Chimborazo'nun tepesinde duran biri, Everest'in tepesinde duran birine oranla Dünya'nın merkezinden 2 kilometre daha yüksekte olur.
Sayfa 190Kitabı okudu
Reklam
Peki ama uzayda boşluğa asılı durur ve iğne kadarcık ışık kaynaklarına bakarken pozisyonunuzu nasıl sabit tutarsınız? Yüzünüzün tamı tamına ne yöne dönük olduğunu nereden bilebilirsiniz? Hubble'ın altı tane denge çarkı (jiroskop) vardır. Bunlar saniyede 19.200 tur dönen tekerlerdir. Açısal momentumun korunumu ilkesi, bu tekerleri yavaşlatan hiçbir şey olmadığından dolayı aynı hızda dönmeye devam edeceklerini söyler. Tekerlerin dönme eksenleri de milim bile sapmadan aynı yöne işaret etmeye devam ederler çünkü yönlerini değiştirmeleri için bir sebep yoktur. Denge çarkları Hubble Teleskobu'na bir başvuru yönü sağlar. Bu sayede üstündeki kameralar, uzaktaki bir cisme ne kadar gerekiyorsa o kadar uzun süreliğine sabitlenebilir.
İdeal Gaz Yasaları
"İçten yanmalı motorlarda, sıcak hava balonlarında ve patlamış mısırlarda ideal gaz yasaları hep geçerliydi."
Sayfa 21 - domingo yay.Kitabı okudu
"İşte fiziği bu yüzden seviyorum. Öğrendiğiniz her şey başka yerde karşınıza çıkıyor. Büyük bir maceradır fizik; bir sonraki durakta sizin neyi beklediğini bilemezsiniz."
Sayfa 6 - domingo yay.Kitabı okudu
Biliminsanı ve bilim kurgu yazarı Isaac Asimov'a atfedilen şu söz, bilimin keşif güzergâhını çok güzel ifade eder: Bilimde ki yeni keşiflerin habercisi olan en heyecan verici söz 'Evreka' (Buldum!) sözünden ziyade şöyle bir sözdür: 'Hmm... Bu çok acayip...'
Sayfa 154Kitabı okudu
70 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.