Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Firavun, Hâmân ve Kârûn Karşısında Hz. Mûsa

Ali Sayı

Firavun, Hâmân ve Kârûn Karşısında Hz. Mûsa Gönderileri

Firavun, Hâmân ve Kârûn Karşısında Hz. Mûsa kitaplarını, Firavun, Hâmân ve Kârûn Karşısında Hz. Mûsa sözleri ve alıntılarını, Firavun, Hâmân ve Kârûn Karşısında Hz. Mûsa yazarlarını, Firavun, Hâmân ve Kârûn Karşısında Hz. Mûsa yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Topluluk ilk tebliğlerin şaşırtıcı ve uyarıcı etkisinden kur­tulduktan sonra, söyledikleri son derece makul olsa da, bu tek kişinin herşeyin hakimi durumunda olan yönetici zümreye hiçbir şey yapamayacağını düşünmeye başlar. Bu onların Re­sule karşı takındıkları olumsuz veya nötr tavrın çoğu kez asıl nedenini teşkil eder.
Kur'an' da, Hz. Musa (as) döneminde Mısır' da ölüm ve ne zaman vuku bulacağıyla çok yakından ilgilenildi­ğine "Neredeyse saatı/ ölümü nefsimden bile gizleyeyazdım" ayetiyle bir atıf söz konusudur. Bu o dönemde ölümün ne za­man vuku bulacağını tespit konusundaki çalışmaların akame­te uğradığını, bunu tespitin mümkün olmadığını, zira ölümün ne zaman vuku bulacağını Allah' ın bile kendi nefsinden nere­deyse gizleyeyazdığını, dolayısıyla ancak onun bilebileceğini ortaya koymaktadır.
Reklam
Bakın burası çok önemli..
Halkla beraber olmak, onların problemlerini önemsemek, zayıfları korumak çağımız siyasetçilerinin de başarılı olabil­mek için girmeleri gereken çağdaş bir yoldur. Bunun ise kişi­deki ahlaki temel dayanağı tevazu olmaktadır. Hz. Musa'nın (as) bu vasfının Mısır toplumuna rehber ve önder seçilmesin­ de büyük amil olduğu, topluma önder olmak isteyenlerin de bu niteliği kazanmaları mesajını verdiği anlaşılmaktadır.
Nakillerde Musa'nın göreve seçilmesinin bir diğer nedeni şöyle ifade edilmektedir: "Ey Musa, seni niçin insanlar arasından teklîm ile seçtim biliyor musun? -Hayır. -Çünkü senin tevazuun gibi hiç kimse tevazu göstermedi.
Tenzih,tesbih,hamd,istiğfar döngüsü
Allah Sübhan' dır denilerek tevhid teyit edildikten sonra, bunun yeryüzü şartlarında şu­ ur edilebilmesi için "Zatına ibadet ve zikri için namaz kılma" emrolunmaktadır.
Bknz,Nasr suresi,Kısa Surelerin Tefsiri-Zehra Eriş
Tuva vadisinde gördüğü ateşe doğru 'gelmesi'
Ayette Hz. Musa'nın bu gelişi cae fiili ile değil, eta fiili ile bildiriliyor. Eta kademeli bir geliştir, bir zaman süreci söz konusudur. Hz. Musa'nın (as) bu gelişte birtakım gariplikler hissetmesi, hatta korkuya kapılma­sı hiç de gayrı makul görünmemektedir. Zira meydana ge­lenler, onu farklı bir alemle temasa hazırlayan olaylardır.
Reklam
Hz. Musa'nın, (as) Tur Dağında Rabbi, Harun ve kendisine Firavun'a gitmelerini söyleyince O'na verdiği "Rabbim ben onlardan bir nefsi katlettim, beni katletmelerinden korkuyorum" cevabını, Mısır' a dönmemek arzusunda oldu­ ğu şeklinde değerlendirmemek gerekir. Bu ifadenin, durumu merak eden ve tedbirin ne olduğunu öğrenmek isteyen bir ta­vırla sarfedildiği değerlendirmesi burada uygun düşmektedir.
Hz. Musa (as) Medyen' e yöneldi.Oraya yönelmesinde, Medyen'in Mısır hakimiyetinde olma­masının yanında burada oturanların Hz. İbrahim soyundan gelmelerinin önemli rolü olmuştur. Nitekim bu şehrin, ismi­ni İbrahim' in oğullarından, Medyen' den aldığı naklolun­ maktadır.
Hz.Musa'nın kazaen birini öldürmesi olayı
Katil, henüz tespit olunmadığı halde, olaydan derhal İsrailoğulları'nın sorumlu tutulması, bu konu­daki hassasiyete ve Firavun yönetiminin kendilerine kimi ra­kip gördüklerine işaret etmektedir.
Mısır'a göç etmiş lsrailoğulları'nın hemen büyük imkan ve mülklere kavuşmalarının yönetimde etkili olmaya çalışan diğer grupları rahatsız ettiği ve lsrailoğulları aleyhine tahrik ettiği muhakkaktır. Hz. Musa döneminde Mısırlıların lsrailoğulları'na yönelik uyguladık ları politikalarda, Hz. Yusuf döneminden iti­ baren başlayan mücadelenin tesirli olduğu söylenebilir.
96 öğeden 61 ile 70 arasındakiler gösteriliyor.