2013 yılında Altın Kitaplar tarafından basılan ve Clive Cussler’ın ortak yazar Graham Brown ile birlikte gerçekleştirdiği üç kitaptan (dilimize sadece ikisi çevrildi!) biri olan eser, Sezer Soner tarafından tercüme edilmiş. Kitap, Dirk Pitt serisinden sonra (daha doğrusu ona paralel!) yarattığı serilerden ikincisi (1999 yılından itibaren) oluyor. Clive Cussler 1965 yılında roman yazmaya başladı. Dirk Pitt'in maceralarını konu alan ilk romanı 1973 yılında yayınlandı. Kitapları yüz ülkede kırk dile çevrilmiştir. Yüz yirmi milyondan fazla okuyucusu vardır.
Bu seriye verdiği başlık, “NUMA Dosyaları” aslında, “Dirk Pitt” serisinin devamı niteliği taşıdığını çok net bir biçimde belirtiyor. Serinin başrol kahramanı ve ekip Lideri Kurt Austin ve arkadaşları bir önceki seride yaşananlara benzer maceralar yaşamakla kalmazlar, Pitt romanlarından tanıdığımız Amiral Sandecker, Al Giordino, Rudi Gunn, Hiram Yaeger ve St. Julien Perlmutter gibi bazı karakterler de ara sıra rastlarız. Hatta Pitt bile, kitaplarda kısa pasajlarda yer alır.
Yazar aynı zamanda batık gemileri bulup çıkarmakla ünlüdür. Oşinografi ve Deniz maceralarını konu alan romanlar yazan akıcı dilli romanı iyi kurgulayan bir yazardır. Romanlarının en eski ve ünlü karakteri deniz mühendisi, devlet ajanı ve maceracı Dirk Pitt belirli bir noktaya kadar kendisinin bir yansımadır. Özellikle deniz üstü ve denizaltında geçen maceralarında adeta oşinografinin Indiana Jones’udur; diyebiliriz. (Not: 24 Şubat 2020 tarihinde vefat etmiştir.)
Yazar romanlarında, geçmiş ile günümüz arasında çok ilginç bağlantılar kurar, hatta bazı kitaplarında buna geleceğe yönelik planları da dâhil eder. Merak uyandıran ve okuru hep bir takım soru işaretleri ile zinde tutmayı başaran bir eser. Birçok farklı mekânda ve hatta bazen farklı zamanda