Time Management for Mortals

Four Thousand Weeks: Time Management for Mortals
Amerika Birleşik Devletleri
İngilizce

2023 9. kitabı
Elinizde ne varsa ne okuyorsanız bırakın, bu kitabı alın. Sosyal medyada sidik yarıştırdığınız kim varsa profilini açın zıbarıncaya kadar gülün. Ladies and gentlemenen, kitaba göre doğduğumuz gün treni kaçırdık. Yani nerenize yırtarsanız yırtının, bu hayatta istediğimiz her şey olmayacak, her fotoğrafını gördüğün yere gitseniz bile dünyadaki tonla ilginç yeri göremeyeceksiniz. Şimdi oturun oturduğunuz yere hayatınızın geri kalanını nasıl optimize edeceksiniz bu kitaptan öğrenin.
Dört Bin HaftaOliver Burkeman · Epsilon Yayınevi · 202364 okunma
Lanet olsun bu kitaba. Biz zaten aptalız da 60 sayfa boyunca aynı şeyleri tekrar ediyorsun. Ben size özetleyeyim. Zamanı kontrol edemezsiniz ilk 60 sayfa bunu anlatıyor. Kim bilir sonraki sayfalarda da devam ediyordur çünkü yarım bıraktım. Hemen ardından Ayn Rand'ın Bencilliğin Erdemi okudum ve 3 sayfada 50 tane şey öğrendim. Biliyorum arkadaşlar kitap çok ilgi çekici gözüküyor. Hayatın en büyük gerçeği ve aynı zamanda en büyük sorunlarından birine parmak basacak gibi duruyor ama öyle değil. Birincisi yazarın anlattığı sorunlar çoğunlukla kendi kişisel yaşantısını ilgilendiren "beyaz yaka çalışmak" ile ilgili. İkincisi yazar hiç ama hiç özlü bir anlatım yapamamış. Üçüncüsü üslup berbat. Bunu karmaşık anlamında söylemiyorum, yersiz şakalar olan anlam bütünlüğü çoğu zaman sekteye uğrayan çok ama çok ham bir eser var. Daha da yazmak istemiyorum. Size tavsiyem okumayın.
Zamanla Değil, Hayatla İlgili Bir Kitap
2026 3. kitabı
Sınırlı hayatınızı neye adayacaksınız? Çünkü artık zaman yalnızca kişisel verimlilik meselesi değil; etik bir mesele. Vaktini neye verdiğin, aslında neye değer verdiğinin en dürüst göstergesi. Dolayısıyla zaman yönetimi burada karakter meselesine dönüşüyor. İnsan takvimini nasıl dolduruyorsa, hayatını da öyle kuruyor diyor. Katılmamak elde mi? Şunu söyleyebilirim ki, Four Thousand Weeks sadece “zaman az, hayat kısa, yavaşla” kitabı değil. Aslında zaman hakkında yazıyor gibi görünse de, kitabın asıl meselesi kimlik. Çünkü zaman yönetimi problemi çoğu zaman takvim problemi değil, kim olmak istediğinle ilgili bir problem.Bu yüzden de bu kitap aynı zamanda gizli bir yas kitabı evet, çünkü bence Burkeman’ın bütün anlattığı şeyin altında küçük küçük kayıpların yasını tutmak var. Her seçim başka bir hayatın kaybı. Her “evet” başka bir şeye “hayır.” Her geçen yıl başka bir ihtimalin kapanışı demek. İnsan çoğu zaman aslında şunu inkâr ediyor: her şeyi yaşayamayacağını, her ihtimalin ona ait olmayacağını, bazı hayatların hiç yaşanmayacağını. Kitap bir yerde şunu söylüyor: Olgunluk biraz da yaşanmayacak hayatların yasını tutabilmek. Ayrıca kitap güçlü biçimde “hazır olunca başlayacağım” yanılsamasını yıkıyor. Bu bence kitabın en pratik ama en acı taraflarından biri.Burkeman’ın söylediği şey şu: Hayatın büyük kısmı zaten hazır hissetmeden yapılacak. Yazmak, sevmek, üretmek, başlamak, karar vermek — bunların çoğu netlik geldikten sonra değil, netlik yokken yapılır. Birde modern hayatın asıl kaybı zaman değil, derinlik.Bir diğer güçlü ama daha sessiz fikir: özgürlük seçenek bolluğu değildir. Modern kültür bize özgürlüğü açık kapılarla satıyor: ne kadar çok seçenek varsa o kadar özgürsün. Burkeman bunun tersini söylüyor. Sonsuz seçenek çoğu zaman özgürlük değil, felç üretir.
Dört Bin HaftaOliver Burkeman · Epsilon Yayınevi · 202364 okunma
Bu Hayatta sadece 4000 Haftan Var!
Puan vermedi
Dört Bin Hafta, Oliver Burkeman tarafından yazılan ve modern zaman yönetimi kültürüne radikal bir eleştiri getiren, felsefi derinliği olan bir kitap. İsmi, ortalama bir insan ömrünün (~80 yıl) yaklaşık 4.000 haftaya denk gelmesinden yola çıkarak, zamanımızı nasıl daha anlamlı kullanabileceğimizi sorguluyor. Modern dünyanın "daha fazla iş yapma" takıntısının boşuna olduğunu savunur. Geleneksel "nasıl daha hızlı çalışılır?" kitaplarının aksine, "neyi yapmamayı seçmeliyim?" sorusuna odaklanır. Sürekli meşgul ama mutsuz hissedenler, üretkenlik takıntısı olanlar, "Boşa geçen zaman" için suçluluk duyanlar okuyabilir ama bence pratik stratejilerden çok felsefi bir manifesto gibi daha çok. Bu kitap ile ilgili hazırladığım kısa bir incelemeyi aşağıdaki Youtube linki üzerinden izleyebilirsiniz. youtu.be/fpD92l9Xtrc