Puan

8.310 üzerinden
212 kişi
7/10
·250 syf.·
Beğendi
·
2025 65. kitabı
Yazarı ilk defa okudum, dili akıcı ve merak uyandırıcı. Kitap bir üçlemenin ilk kitabı, Acaip ikinci kitap, üçüncüsü hakkında bilgi bulamadım. Salih Karahisarlı bir trafik kazasından ağır yaralı olarak tek kurtulan kişidir, o da hafıza kaybı yaşamaktadır. Kaza sonrası evde bakım gören Salih Bey'e eşi, çok iyi bir baba ve eş olduğunu , çocuklar ve torunlarla mutlu mesut yaşadıklarını, piknikler, yazlıkta geçirilen güzel günler geçirdiklerini anlatsa da durum tam tersidir. Kaza ertesi eve bir takım adamlar gelir Salih Bey'i sorgulamak için, (derin devlet adamı olan hafızası kayıp abimiz neler biliyor bir yoklayalım demişler) ama bir bilgi alamazlar. Evde herkes Salih Bey'e yardımcı olmaya çalışır, özellikle de torunu Başak ve oğlu Samim. Oysa yıllardır baba oğul konuşmuyorlardır. Babanın gözdesi Fikret'tir. Samim yıllarca babasından bir güzel söz, bir övgü görmemiştir. Yine de babasının her şeyine koşturur, boşluğa düşen ihtiyarın elinden tutmuştur. Salih Bey'in çalışma odasında bulduğu bir defterle, işine, hayatına dair ipuçları bir bir ortaya çıkmaktadır. Ailesi devlet memuru olarak bilse de, çalıştığı kurumun kilit adamıdır. Aslında kimdir bu geçmişi olmayan adam, eşinin anlattığı kadar mutlu bir aile babası mı, Samim'in bunca mücadelesi acımak mı, bu yaşta bir şefkat dilenme mi? Bazı babalar baskıcı, şefkatten yoksun, sevgisini göstermeyen sıkıcı insanlar oluyorlar. Bu ortamda yetişen çocukların (özellikle erkek) babayla gizli bir düşmanlıkları oluyor, birbirlerini dinlemeyen sürekli disişen çocuk yetişkinler gibi davranıyorlar. Kitabı okumanızı tavsiye ederim.
İnceleme
GaipMahir Ünsal Eriş · StoryTel Original · 2020702 okunma
Puan vermedi·250 syf.··
2023 18. kitabı
·
3 günde okudu
·
Okunma: 15 Temmuz 2023 19:34
Canım Mahir! Kitabı uzum süre beklettim çünkü yazarın tüm kitaplarını okudum ve uzun zaman kitabı çıkmazsa okuyamayacağım Mahir kalmadı. Kitap derin devletin önemli kilit kişilerinden ve kara kutusu diye görülen Salih Karahisarlı’nın bir trafik kazası sonucunda hafızasını kaybetmesiyle geriye dönüşü konu alıyor. Bu dönüşte, yaşadıkları, yaşayamadıkları, acımasızlığı, çocuklarına hayatları boyunca içlerinden çıkamaya çalıştıkları ve asla çıkamadıkları travmaları anlatılıyor. Hafızasını kaybetmiş bu altmış yaşındaki tonton ihtiyarla ilk ilişkiyi torunu Başak üzerinde kayısı resimleri olan garip bir yazarın garip bir kitap sayesinde kuruyor. Yazarın burada kendisine yaptığı ince göndermeler uzayan bölümler arasında eğlenceli geçişler sağlıyor. Babaya en uzak büyük oğul Samim için büyük devrim niteliğinde olan kaza, ilişkilerine bambaşka bir boyut kazandırıyor. İkinci oğul Fikret bu boyuttan çok rahatsız olduğunu her seferinde gösterirken üçüncü çocuk olan Müge, yeni biten evliliğinin travmaları arasında dahil olabiliyor ancak olaylara. Salih beyin eşi Nermin Hanım ise bu kazadan kendine hayal ettiği dünyayı yaratıyor. Yazarın derin arkeoloji, sanat tarihi, din bilgisi Barnabas İncili ile inceden kendini gösteriyor. Kitabı bitirip kapatırken, Salih Karahisarlı’nın hafıza kaybındaki karakterini çok severken ama aynı zamanda ona gerçek Salih Karahisarlı’ya duyduğunuz öfkeyi hissediyorsunuz. Canım Mahir, yine yaz yine bekleyeyim seni bu kadar… Keyifli okumalar :)
GaipMahir Ünsal Eriş · StoryTel Original · 2020702 okunma
7/10
·250 syf.··
Beğendi
·
2023 8. kitabı
·
14 günde okudu
·
Okunma: 31 Mart 2023 14:09
Ben Mahir Ünsal Eriş’in öylücülüğünü çok severim. Yeni kitap yazsa da okusam diye beklediğim nadir yazarlardandır. Bunun yanında ilk roman denemesi Dünya Bu Kadar ile sadece iyi bir öykücü değil iyi bir roman yazarı olduğunu da kanıtlamış, üstelik çok karakterli, çok hikayeli bir roman yazarak risk almış ve bu riskin altından ustalıkla kalkmıştı. Gaip diğerlerinden çok farklı bir kitap. Dünya Bu Kadar’da bir sürü öykünün birbirine bağlanmasıyla oluşan bir roman okumuştum ama bu kitapta tek bir hikayede kurgulamış romanı. Az karakter, az mekan ve tek konu. Bunun da üstesinden başarıyla gelmiş. Polisiye türünde bir kitap olmuş. Ben pek polisiye sevmesem de Eriş’in dil kullanmadaki yeteneği kitabı bana sevdirdi. Kesinlikle kötü bir kitap diyemem ama en iyisi de değil Gaip. Okudum sevdim.
GaipMahir Ünsal Eriş · StoryTel Original · 2020702 okunma
Puan vermedi·250 syf.·
2024 23. kitabı
Annem almıştı kitabı bir tane kitabi al seç beğen ben okurum demiştim acayip derecede sarıyor tavsiye ederim Salih Bey Amcaya selamlar olsun bu tür kitap sevenler için güzel kitap
GaipMahir Ünsal Eriş · StoryTel Original · 2020702 okunma
8/10
·250 syf.··
2023 47. kitabı
·
4 günde okudu
·
Okunma: 11 Ekim 2023 15:28
Mahir Bey'in kalemini özlemişim. Storytel üzerinden Beyti Engin'in sesiyle dinlemek de ekstra güzel oldu. Bir araba kazası sebebiyle hafızasını kaybetmiş Salih Bey'i, kaza öncesinde nasıl bir yaşamı olduğunu hatırlamaya çalışırken buluyoruz. Ailesiyle mesafeli, yasal olup olmadığı meçhul işleriyle ise çok meşgul olduğu için istediği bilgileri elde etmesi kolay olmaz. Bu sır perdesini aralamaya çalışırken hem ailesiyle yakınlaşacak hem de düşündüğünden daha büyük olayların fitilini ateşleyecektir. Biraz yavaş ilerlese de, dinlemekten keyif aldım. Tavsiye ederim.
GaipMahir Ünsal Eriş · StoryTel Original · 2020702 okunma