Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Bir Zamanların Barak Ovası Hikâyeleri

Garıp

Göksel Tiryaki
Bu hikâyeler, günümüz Türkiye’sinde yaşanan çoğu toplumsal, kültürel ve ekonomik sorunun kökeninde de yatmakta olan, 1950’li yıllar ve sonrasındaki hızlı şehirleşmeye, yani köyden kente göçe Barak Ovası’nın mazisinden, içten bir bakıştır. Yaşananlar, meselenin yalnızca bir mekân değişikliğinden ibaret olmadığını açık şekilde göstermiştir. Konu daha çok, Cumhuriyet’in kuruluşu ile hızlanan, bir zihniyet değişikliği ve dönüşüm çabasına ilişkindir. Bu şehirleşme (modernleşme) veya bazıları için şehirleşememe (modernleşememe) sürecinin etki ve sonuçlarına dair, ta kaynağında bazı gözlem ve izlenimlerim oldu. Kente göçün, hem şehirdeki hem de köydeki yansımaları çok önemliydi. Şehirler, şehirliler, köyler ve köylüler ne kadar hazırdı tüm bu olup bitenlere? Yeterince tahlil edildi mi; bilemiyorum. Fakat Barak Ovası’nda, tarımda yaşanan makineleşmenin ve büyük oranda bunun akabinde meydana gelen yoğun şehre gidişlerin ve bunun sonuçlarının hikâyesinin de yazılması gerekli gibi duruyor. Öyküler için tamamıyla gerçek hayattan alınmıştır denemez, ancak gerçek hayattan birtakım izler olmadığı da söylenemez. Türkiye’de, belirli bir dönemin, esasında bir geçiş sürecinin, belki de bir ‘modernleşme/modernleşememe sancısı’nın resmi, Barak yöresinden hareketle çizilmeye çalışılmıştır. Neticede geldiğimiz noktanın ise bu öykülerin sonlarında saklı olduğunu düşünüyorum. Son söz, gerçek bir Baraklıdan olsun, Essüm (Esme Tiryaki) ninem yaşamının büyük bir kısmını köyünde geçirdi, ama hep bir şehir tutkunuydu rahmetli, “Evveli Şehir, Ahiri Şehir” derdi her zaman.
Yazar:
Göksel Tiryaki
Göksel Tiryaki
Tahmini Okuma Süresi: 6 sa. 48 dk.Sayfa Sayısı: 240Basım Tarihi: 2 Nisan 2020Yayınevi: Kitapyurdu Doğrudan Yayıncılık (KDY)
ISBN: 9786257084017Ülke: TürkiyeDil: TürkçeFormat: Karton kapak

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
240 syf.
7/10 puan verdi
Göksel Tiryaki'nin Barak Ovası köylerinde yaşanan ya da yaşanmış hikayeleri topladığı bir öykü kitabı . İnsan okurken kendisini Barak Ovası köylerinin doğal havasında buluyor kendini . Birçok hikayede fakirlik , modern hayattan uzak bir şekilde yaşam mücadelesi konu ediliyor . İnsanın yüreğinin burkulmaması elde değil . Öyküler her ne kadar iyi izlenim ve okurken keyif almamı sağlasa da eksik şeyler vardı . Öyküde kahramanlar hep yerel ağızla konuşmakta ve bu hikayelere samimiyet katmaktadır . Öyküler iyi başlayıp güzel giderken finalleri bende çarpıcı bir etki bırakmadı . O ana kadar güzel duygularla okurken birden hayal kırıklığına uğruyorum . Finaller daha sansasyonel ve çarpıcı ya da daha üzücü finallere bitebilirdi . #KİTAP ŞUURU İNSANLIK ŞUURUDUR
Kitap Şuuru
Kitap Şuuru
Garıp
GarıpGöksel Tiryaki · Kitapyurdu Doğrudan Yayıncılık (KDY) · 20208 okunma
Reklam
240 syf.
9/10 puan verdi
·
Beğendi
·
46 günde okudu
Göksel Tiryaki, Anadolu'nun çetin bir yöresinden çıkıp okuyarak belli bir noktaya gelmiş, eğitim maksadıyla Amerika'ya kadar uzanmış ama özünden asla kopmayarak geldiği toprakları, Barak Obasını, eserlerinde işlemeye başlamış. Okuduğum ilk kitabı olan "Arada Kalmış Yaşamlar"da olduğu gibi bu eserinde de kitaba ismini veren öykü dahil 17 farklı hikaye yer alıyor. Çocukluk ve gençlik hatıralarını, derin gözlemciliği ve Barak ağzına hakimiyetiyle birleştiren yazar, Anadolu'nun yakın geçmişine de ayna tutuyor bir yandan. Sosyal medya hesabından hâlâ Barak müziği, yemeği, yaşamı kısacası folkloru hakkında "Tirekili" namıyla çalışmalar yürüten Göksel Bey, memleketine hizmete devam ediyor. Keşke benim yaşadığım muhit, Kocaeli, hakkında da tıpkı Gaziantep'i anlatan Göksel Tiryaki, Mitat Enç gibi yazarlar çıkıp anı-öykü tarzı eserler ortaya koysa da biz de nasiplensek.
Kitap Şuuru
Kitap Şuuru
Yazarın YouTube hesabı: youtu.be/pd5dHvQu0qM
Garıp
GarıpGöksel Tiryaki · Kitapyurdu Doğrudan Yayıncılık (KDY) · 20208 okunma
240 syf.
·
Puan vermedi
·
Beğendi
Göksel Tiryaki / Garıp Bir Zamanların Barak Ovası Hikayeleri. Dr. Göksel Tiryaki, 1976 yılında Nizip'de doğdu. Gaziantep lisesi'ni bitirdikten sonra Hacettepe üniversitesi'nden mezun oldu. Marmara üniversitesi'nden doktorasını tamamlayarak aktif iş hayatına atıldı, değişik devlet kurumlarında görev yapmaktadır. Gaziantep, Nizip, Oğuzeli ve çevresindeki münbit ovaya, Barak ovası denilmektedir. Yazar kendisini Barak kültürüne adamıştır. Yaptığı pek çok çalışma mevcuttur. Kitapta yazar, Barak ovasının insan karakterlerini hikayelendirmiştir. Hikayeler de, toprak insanının duyguları, yaşayışında karşılaştığı zorluklar, çaresizlikler ve ülkemizin tarihinde önemli yıllar olan 1950'li ve 1980'li yılların toplum hayatında bıraktığı izler, görülmektedir. Yazarın Arada Kalmış Yaşamlar kitabını da okumuştum, orada üslubu ağır gelmişti. Bu kitapta ise bir akıcılık sözkonusudur. Hatta ovada kullanılan bazı deyimler dilinize pelesenk olabilir. Memleket hikayeleri olarak düşünülebilecek bu kitap, yerel duyguları anlatması ile de ayrı bir heyecan sebebidir. #Kitapşuuruinsanlıkşuurudur.
Garıp
GarıpGöksel Tiryaki · Kitapyurdu Doğrudan Yayıncılık (KDY) · 20208 okunma
240 syf.
·
Puan vermedi
·
Beğendi
·
10 günde okudu
Dr. Göksel Tiryaki'nin Barak Ovasi hikayelerini anlattığı 18 hikayeden olusmaktadir. Fakirliği tarımı ve köylerdeki yasami anlatan kitapta yöresel deyimler ve kelimeler kullanilmistir. Kitaba ismini veren garip hikayesi oldukca etkileyiciydi. Hikayeler baslangicta ve devamında cok güzel anlatilmakta ve zevk vermekteyken ayni tadi hikaye sonucunda alamadim. Hikaye sonucu daha güzel bitirilebilirdi. Okunmaya değer bir kitap tavsiye ederim. #kitap şuuru
Garıp
GarıpGöksel Tiryaki · Kitapyurdu Doğrudan Yayıncılık (KDY) · 20208 okunma
100 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.