Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Gecekondular ve Gecekondu Bölgelerinin Sosyo-Kültürel Özellikleri

Turhan Yörükan

Gecekondular ve Gecekondu Bölgelerinin Sosyo-Kültürel Özellikleri Gönderileri

Gecekondular ve Gecekondu Bölgelerinin Sosyo-Kültürel Özellikleri kitaplarını, Gecekondular ve Gecekondu Bölgelerinin Sosyo-Kültürel Özellikleri sözleri ve alıntılarını, Gecekondular ve Gecekondu Bölgelerinin Sosyo-Kültürel Özellikleri yazarlarını, Gecekondular ve Gecekondu Bölgelerinin Sosyo-Kültürel Özellikleri yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
1960'ı yılların bir kıyaslaması.
Altındağ mıntıkasını (Altındağ, Telsizler, Çınçınbağları ve Aktaş'ın dahil bulunduğu grniş sahayı) ele alacak ve ... Bursa gecekondu bölgelerinin bütünüyle kıyaslayacak olursak (bu mıntıka bütün Bursa gecekondu bölgelerinden daha büyük bir alan kaplamaktadır) ...
1960'lı yıllar için Ankara çıkarımı.
Ankara'nın bir zamanlar en iyi mağazalarının bulunmuş olduğu Anafartalar caddesi, bugün için köylü zevklerinin hâkim olduğu, bir yer haline gelmiş, lüks mağazalar bilhassa Yenişehir istikametine kaymış, yer değiştirmiştir. Demek ki, gecekondulu toplum şehirleşirken, bir taraftan da şehri köyleştiren bir vetire ortaya çıkmaktadır.
Reklam
Gecekondu bölgelerine istinaden...
Bu bölgeler nüfusu, yurdun hemen bütün illerinden, kaza ve köylerinden kalkıp gelmiş, evlilik, meslek ve yaş statüleri değişik ve büyük çoğunluğu köylü olan heterojen bir kütledir. Bu bakımdan, gecekondu bölgelerinde köysel bir hayat tarzının birçok şekillerine rastlamak mümkündür.
... nüfus yönünden ve idarî yönden de, gecekondu bölgeleri, şehir kategorisi içerisinde mütalâa edilmek lazım gelen mahallî yerleşme gruplarıdır.
... köy ... nüfusu belli bir arazi parçası üzerindeki temerküz ve yoğunluğu az olan bir yerleşme sahasıdır. Şehirler ise, dar bir yerleşme sahası içerisinde fazla nüfus birikmesiyle meydana gelmiş, yoğunluğu fazla olan sahalardır.
1960 nüfus sayımında kabul edilen esas göre, Türkiye nüfusu evvelâ, 10.000 ve daha fazla nüfuslu yerler ve 10.000 den daha az nüfuslu yerler olmak üzere ikiye ayrılmış.