Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Gelenekten Geleceğe

İlber Ortaylı

Gelenekten Geleceğe Gönderileri

Gelenekten Geleceğe kitaplarını, Gelenekten Geleceğe sözleri ve alıntılarını, Gelenekten Geleceğe yazarlarını, Gelenekten Geleceğe yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
20. yüzyil toplumunun da kendine göre bir dengesi vardir. Az ögrenciyle egitim yapilmasi gereken kuruma çok ögrenci alınırsa, egitim niteliksizleşir ve bunalımlı işsizlerin sayisi ar-tar... Diplomalı işsizin, eğitim görmemiş işsize benzemedigi ve toplum icin daha büyük sorunlar yaratacagi açiktir.
192 syf.
·
Puan vermedi
·
52 günde okudu
20. yüzyil toplumunun da kendine göre bir dengesi vardir. Az ögrenciyle egitim yapilmasi gereken kuruma çok ögrenci alınırsa, egitim niteliksizleşir ve bunalımlı issizlerin sayisi ar-tar... Diplomalı işsizin eğitim görmemis işsize benzemedigi ve toplum icin daha büyük sorunlar yaratacagi açiktir.
Gelenekten Geleceğe
Gelenekten Geleceğeİlber Ortaylı · Timaş Yayınları · 2008522 okunma
Reklam
Sanat,toplum olaylarından etkilenir ve belli bir aşamadan sonra onları etkiler. Bunu hiç bir ulusun edebiyatında Rus edebiyatında olduğu kadar bilinçli ve açık olarak göremeyiz.
Sayfa 178 - Timaş yayınları, 13.Baskı Şubat 2008Kitabı okudu
İç yapısında bir gelişme olmayan, endüstrileşemeyen toplumun üst yapısal modernleşmesi, kültür anarşisi denen olayı yaratır.
Sayfa 138 - Timaş yayınları, 13.Baskı Şubat 2008Kitabı okudu
Arap harflerinin “ıslahı” veya tamamen değiştirilmesi konusundaki tartışmaların Türkiye tarihinde bürokratik örgütler ve eğitim alanındaki reform denemeleri kadar eski ve onlarla atbaşı gittiğini belirtmiştik. Bu durum salt Türkiye tarihine özgü değildir. Yeni çağların başından itibaren Latin veya Kiril ( Rusya ) alfabelerini kullanan modernleşen toplumlar imlâ reformları yürütmüş ve alfabeleri üzerinde değişiklikler yapmışlardır.
Sayfa 103 - Timaş yayınları, 13.Baskı Şubat 2008Kitabı okudu
3 Kasım 1928’de Türkiye modern dünya koşulları içinde çok cüretkâr bir denemeye girdi. Alfabe değiştirmek tarihte ilk kez görülen bir olay değildi, hatta Türkler tarih boyu birkaç kez alfabe değiştiren bir toplum olarak bu olayın önde gelen örneği sayılabilirler.
Sayfa 101 - Timaş yayınları, 13.Baskı Şubat 2008Kitabı okudu
Reklam
Örneğin hukuk fakülteleri, lise mezunlarının kalabalık sayılarda alınıp dört yıl sonra sözde hukukçu diye mezun edildikleri kurumlar olmaktan çıkarılmalıdır. Belki hukuk fakültelerine başka sosyal bilim dallarında iki yıl yüksek öğrenim görmüş öğrenciler sınavla alınmalıdır. Çünkü Türkiye’nin artık Cumhuriyet’in ilk yıllarında olduğu gibi acilen çok sayıda hukukçuya deği, iyisine ihtiyacı vardır.
Sayfa 85 - Timaş yayınları, 13.Baskı Şubat 2008Kitabı okudu
Üniversitenin iç yapısına ve doğal gelişimine yapılacak ani müdahaleler anlamsız ve sonuçsuz kalmaya mahkûmdur. En olaylı ve köklü devrimleri geçiren ülkelerde bile akademik kurumların çalışmasına ve varolan yapılarına en az karışılmıştır.
Sayfa 84 - Timaş yayınları, 13.Baskı Şubat 2008Kitabı okudu
17.yüzyılda öğrenci sayısı gereğinden fazla artınca, medrese vakfından beslenemeyen aç suhteler dağ şehir gezip eşkıyalığa başladılar. 17.yüzyıl toplumunun rasyonellik dengesi içinde medreseye gereksiz sayıda öğrenci doldurmak faciaya yol açmıştı. 20.yüzyıl toplumunun da kendine göre bir dengesi vardır. Az öğrenciyle eğitim yapılması gereken kuruma çok öğrenci alınırsa, eğitim niteliksizleşir ve bunalımlı işsizlerin sayısı artar… Diplomalı işsizin, eğitim görmemiş işsize benzemediği ve toplum için daha büyük sorunlar yaratacağı açıktır.
Sayfa 82 - Timaş yayınları, 13.Baskı Şubat 2008Kitabı okudu
Osmanlı İmparatorluğu’nun 19. yüzyılına Ahmet Cevdet Paşa asrı demek yanlış olmaz. Medreseden bürokrasiye geçen ve laik hukuku da öğrenen bu devlet adamı, medrese ile laik görüşün bir arada yaşamasını formüle etmeye çalışmıştır.
Sayfa 82 - Timaş yayınları, 13.Baskı Şubat 2008Kitabı okudu
Reklam
Osmanlı imparatorluğu’nun bütün hayatı boyunca, ilmiyeden olmayan birinin hele bu sınıfı denetleyecek veya özlük işlerine karışacak bir makama getirildiği görülmüş,işitilmiş işlerden değildi. Adam kayırırken bile,ancak ulema takımından falan veya filan adam desteklenirdi. Bu nedenle, Amerikan üniversite modelini yersizce izleyerek meslek dışı yöneticileri üniversitede sorumlu görevlere atamaya çalışmak geleneğimize aykırıdır.
Sayfa 80 - Timaş yayınları, 13.Baskı Şubat 2008Kitabı okudu
Osmanlının savaş tekniği ve savaş düzenini Avrupalı 17. yüzyıl sonlarına kadar ancak altedebilmiştir, ama düşünce ve edebiyat dünyası için böyle bir üstünlük veya paralellik söz konusu değil.
Sayfa 47 - Timaş yayınları, 13.Baskı Şubat 2008Kitabı okudu
Dış dünyaya hem kendi değerler sistemimizden koparak, hem de onlara bağlı kalarak birlikte bakmayı bilmek gerekir. Türk aydını idarenin sansüründen önce kendi kafasındaki sansürü ve kapalılığı yıkmak zorundadır.
Sayfa 26 - Timaş yayınları, 13.Baskı Şubat 2008Kitabı okudu
Türkiye idarede ve hukuki yapıda Tanzimat’tan beri pratik bir ihtiyaç ile laik sisteme doğru yöneliyordu. Cumhuriyet laik toplum ve devletin düzenlenmesini tamamlamış, üstelik eskisinden farklı olarak laik ideolojiyi getirmiştir. Yani laiklik ilk defa Türk toplumunda tabuları yıkma alışkanlığının devlet eliyle toplumun bireylerine kazandırılması demekti. Belki bu imkan ve alışkanlığı edinmek konusunda Avrupalılar gibi uzun mücadeleler geçirmediğimizden olacak, laik ideolojinin resmen yerleştirilmesinin Türkiye toplumu için ne büyük bir tarihi imkan olduğunun bilincinde değiliz. Cumhuriyet’le tabuyu yıkabilmek imkanı doğuyor, böyle bir toplumda aydının özgürce kendini yetiştirebilmesi, ne dersek diyelim kolaylaşmıştır.
Sayfa 25 - Timaş yayınları, 13.Baskı Şubat 2008Kitabı okudu
Çağdaş olmakla aktüel olmak farklı şeylerdir. Bütün sorun da bu engeli kırabilmektedir. Türk şiirinin,romana göre daha zengin ve renkli oluşunun nedeni burada ortaya çıkıyor. Önce geleneği var. Sonra kullandığı dil kendine özgüdür. Şair şiirinin güzelliğini tercüme yoluyla edinemez, dünyaya bakarken dar dürbün kullandıysa ve bakışında yavanlık varsa,yazdığı şey şiir olmaz…
Sayfa 24 - Timaş yayınları, 13.Baskı Şubat 2008Kitabı okudu
431 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.