Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Gençlere Yönelik Manevi Danışmanlık ve Rehberlik Hizmetleri

Mustafa Soykök

Gençlere Yönelik Manevi Danışmanlık ve Rehberlik Hizmetleri Gönderileri

Gençlere Yönelik Manevi Danışmanlık ve Rehberlik Hizmetleri kitaplarını, Gençlere Yönelik Manevi Danışmanlık ve Rehberlik Hizmetleri sözleri ve alıntılarını, Gençlere Yönelik Manevi Danışmanlık ve Rehberlik Hizmetleri yazarlarını, Gençlere Yönelik Manevi Danışmanlık ve Rehberlik Hizmetleri yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
"Bilgisizce verilen bir fetva ile amel eden kişinin günahı, o fetvayı verene aittir."
Hadisi şerif. (Ebu Davud, ilim 8.)Kitabı okudu
132 syf.
·
Puan vermedi
·
Beğendi
·
15 saatte okudu
DİB çatısı altında gençlerle iletişim halinde olan meslektaşlarıma (dib protokollerine uygun yazıldığı için, prosedür bilgileri de mevcut) önereceğim bir kitap.
Gençlere Yönelik Manevi Danışmanlık ve Rehberlik Hizmetleri
Gençlere Yönelik Manevi Danışmanlık ve Rehberlik HizmetleriMustafa Soykök · Türkiye Diyanet İşleri Başkanlığı Yayınları · 202037 okunma
Reklam
Manevi danışmanın sorulan her sorunun dinî bir soru olup olmadığını, konjonktürel olarak siyasi amaçlarla sorulmuş olabileceğini göz ardı etmemesi gerekir. Böyle bir durumun farkına varmak ve uygun bir şekilde konuyu değiştirmek dikkatli hareket etmeyi gerekli kılar. Tuzak olmamakla beraber dinî değerleri hafife almaya yol açacak veya kimseye faydası olmayacak sorular da cevaplandırılmamalıdır. Aynı şekilde mahremiyet kapsamına girecek özel sorular başka insanların önünde cevaplandırılmamalıdır.
Sayfa 116Kitabı okudu
Gençlerin dinî soruları cevaplandırılırken, “İnsanlarla akıllarının kavrayacağı ölçüde konuşun." fetvasınca hareket edilmelidir. Verilen cevabın manevi danışman açısından açık, anlaşılır ve tatmin edici oluşu, zaman zaman gençler tarafından da aynı durumun söz konusu olduğunu göstermez. Yani gençlerin kelime ve kavramlara yükledikleri anlamın manevi danışmanın kullanışından farklı oluşu, anlaşılır olma durumunu ortadan kaldıracaktır.
Sayfa 115Kitabı okudu
Soruyu doğru ve eksiksiz cevaplamaya o sırada güç yetirilemez ya da konu hatırlanamayacak olursa yapılacak iş: doğal olmak, konuyu başkalarına danışmak veya araştırmak üzere süre istemektir. Zira dinî soruları bilgisizce veya sağlam bir bilgiye dayanmadan cevaplayanlar hadis-i şerifte. "Bilgisizce yerilen bir fetva ile amel eden kimsenin günahı, o fetvayı verene aittir." şeklinde uyarılmıştır. Manevi danışman verdiği cevapta yanıldığını sonradan fark edecek olursa, uygun bir yöntemle hatasını telafi etmelidir.
Sayfa 113Kitabı okudu
Reklam
öğrencinin bildiği soruyu sorduğu varsayımı ile hareket etmek ve yönelttiği soruyu basit görmek iletişim engellerine sebebiyet verecektir. Hâlbuki gencin amacı çoğu zaman soru sorup cevabını almak değil soracağı o soru vasıtasıyla manevi danışmanla iletişim kurmaktır.
Sayfa 113Kitabı okudu
Annesi vefat eden öğrenciye yaklaşım
öğrenci, "Annem şimdi nerde?", "O şimdi iyi midir?", "Beni görebilir ve duyabilir mi?", "Onun için yaptığım duaları hissedebilir mi?" gibi sorular sorabilir. Bu soruların cevapları psikolojik desteğin dışındadır. Bunlara ancak manevi danışman cevap verebilir çünkü manevi boyut, bu dünyayı aşan gerçekliğe yönelik inançları da kapsar. Böyle bir öğrenciyle görüşmesinde manevi danışman, duygusal hassasiyetini göz önünde tutarak uygun bir dille doğru bilgileri vermelidir. Ona, annesinin yok olmadığını sadece başka bir âleme geçtiğini, kendisinin ise sadaka-i cariye olduğunu yani kendisi iyi işler yaptığında sevabının annesine de yazıldığını söyleyebilir. Dua ederek ve iyi bir insan olarak annesi ile iletişiminin devam ettiğini anlatabilir.
Sayfa 107Kitabı okudu
Sevgi Dili
öğrencinin nelere neden önem verdiğini ve hangi anlamları yüklediğini bulmaya ve bunları netleştirmeye çalışmalıdır. Kimi öğrenciler arkadaşlık ilişkilerine büyük önem verirken kimi öğrenciler derslerinde üstün başarı göstermeye önem verirler. Kimi öğrenciler için sosyal sorumluluk projelerinde görev almak çok anlamlı iken kimileri için tarih kitapları okumak daha anlamlıdır. Manevi danışman, öğrencinin önem verip anlam yüklediği alanları desteklemeli ve ona yeni ufuklar kazandırmalıdır.
Sayfa 105Kitabı okudu
Manevi danışman, küçük muzipliklerle büyük saygısızlıkları birbirinden ayırabilmelidir. Örneğin, bir öğrencinin manevi danışmanın telefonunun eski model olduğunu ima ederek "Sizin telefonunuz da Nuh Nebi zamanından kalma." demesi bir çeşit muzipliktir. Manevi danışman, doğrudan kendi ile ilgili şakalara takılmamayı bilmelidir. Olgun davranıp gülüp geçmeli ve şaka yapan öğrenciye daha sonrasında da herhangi bir imada bulunmamalıdır. Ancak öğrenci; dinî, millî ve manevi değerleri hor gören bir şaka yaparsa manevi danışman onu uyarmaktan çekinmemelidir.
Sayfa 101Kitabı okudu
Reklam
Öğrencilerin sohbetine katılırken doğal davranmalı ve asla nasihat dili kullanmamalıdır. Nasihat dili, "Şöyle yapmalısın. ", " Böyle düşünmen gerekir." gibi cümlelerde hissedilir. Manevi danışman bu kalıplar yerine " Şöyle yapsan daha iyi olmaz mı?”, “Böyle de düşünülebiliriz, ne dersin?" gibi kalıpları kullanabilir. Bu kalıplar, gencin kendi kararları üzerinde düşünmesine ve ben-sen ayrımı olmadan ortak akılla hareket etmesine yardımcı olabilir.
Sayfa 100Kitabı okudu
Gençler dinen güzel bir iş yaptığında Zaten görevimdi" diye düşünür de dinen hata ettiğinde yoğun günahkârlık hissi yaşarsa burada bir yanlışlık var demektir. Çünkü yapmak zorunda olduğu için yapılan eylemler olumlu bir tecrübe oluşturmazken hata yaptığını düşündüğü eylemler olumsuz tecrübe oluşturur.
52 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.