Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Gençlere Yönelik Manevi Danışmanlık ve Rehberlik Hizmetleri

Mustafa Soykök

Sözler ve Alıntılar

Tümünü Gör
Ağlayan Öğrenci
Mümkünse diğer arkadaşlarını oradan uzaklaştırmalı ve öğrenci ile yalnız görüşmelidir. Ancak burada “Anlat bakayım ne oldu?”, “Başına kötü bir şey mi geldi?” gibi sorulardan kaçınmalıdır. Ağlayan gence ilk yaklaşım, duygu paylaşımı şeklinde olmalıdır. Yüzüne bakmak, elini tutmak gibi davranışlarla bu mesaj verilebilir. Bir süre beraberce sessiz kalınabilir. Konuşmaya başlarken de “Hayat bazen çok zor olabiliyor, dönem dönem hepimiz üzülüyoruz.” gibi cümlelerle ağlamanın doğal bir hâl olduğu belirtilebilir. “Anlatmak istersen dinlerim." gibi cümlelerle konuşmaya teşvik edilebilir.
Arkadaş grubu ve hayran olduğu kişinin dine yönelik olumlu veya olumsuz tutumları gencin din algısında etkili olur.
Reklam
Gençler dinen güzel bir iş yaptığında Zaten görevimdi" diye düşünür de dinen hata ettiğinde yoğun günahkârlık hissi yaşarsa burada bir yanlışlık var demektir. Çünkü yapmak zorunda olduğu için yapılan eylemler olumlu bir tecrübe oluşturmazken hata yaptığını düşündüğü eylemler olumsuz tecrübe oluşturur.
Son ergenlik dönemindeki gencin ilgilendiği konular daha çok akıl ve mantıklı çıkarımların olduğu düşüncelere yönelmiştir. Genellikle gençler, kendileri ve çevrelerine açıklama getirmek için psikoloji ve felsefe gibi alanlara ilgi duyar.
Engelli öğrenci talep etmeden ona özel bir yardım yapmamalıdır. Örneğin, manevi danışman birkaç öğrenci ile odasında görüşürken içeri görme engelli bir öğrenci girerse, manevi danışman veya diğer öğrenciler ayağa kalkıp onun kolundan tutup onu bir yere oturtma işine girişmemelidir.
Gençlerin dinî soruları cevaplandırılırken, “İnsanlarla akıllarının kavrayacağı ölçüde konuşun." fetvasınca hareket edilmelidir. Verilen cevabın manevi danışman açısından açık, anlaşılır ve tatmin edici oluşu, zaman zaman gençler tarafından da aynı durumun söz konusu olduğunu göstermez. Yani gençlerin kelime ve kavramlara yükledikleri anlamın manevi danışmanın kullanışından farklı oluşu, anlaşılır olma durumunu ortadan kaldıracaktır.
Sayfa 115Kitabı okudu
Reklam
Okul Problemleri Olan Öğrenci
öğrencinin kendisi veya anlatılan kişilerle ilgili yargılayıcı ifadelerden kaçınmalıdır. “Bunu nasıl yapar!”, "Çok vicdansızmış.”, “Hatalı olan o, sen değilsin.” gibi cümleler kurmamalıdır. Bunun yaşanan problem yerine öğrencinin tecrübesine odaklanmak gerekir. "Onun sözleri seni üzmüş olmalı.", "Haksızlık yapıldığını düşünmek çok kötü bir his." gibi cümlelerle öğrencinin dikkati kendine çekilebilir. Böylece başkalarını suçlamakta ziyade öğrencinin yaşadığı olayı nasıl anlamlandıracağına odaklanabilir. Öğrenciye zorluklarla mücadele etmenin önemi; Allah'ın emekleri boşa çıkarmayacağı, çevresindekiler hata yapsa da kişinin doğru davranmaya devam etmesi gerektiği anlatılabilir.
100 öğeden 11 ile 20 arasındakiler gösteriliyor.