Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Genel Felsefe Dersleri

Hilmi Ziya Ülken

Genel Felsefe Dersleri Gönderileri

Genel Felsefe Dersleri kitaplarını, Genel Felsefe Dersleri sözleri ve alıntılarını, Genel Felsefe Dersleri yazarlarını, Genel Felsefe Dersleri yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Şu kadar var ki, nasıl psikoloji, psikolojik olaylarla bilginin kendisini değil, ancak şartlarını meydana koyuyorsa, sosyoloji de sosyal olaylarla bilgi­nin özneler arası ilişkilerdeki şartlarını meydana koymaktadır. Hatırla­mak, düşünmek, hayal kurmak, dikkat etmek v.b ..
Sayfa 70
bilinç nedir? Buna ne fiziyoloji, ne psikoloji cevap vermekte­dir. Bilinç, bizim kendimizi ve içinde bulunduğumuz alemi kavramamızdan ibaret olan ve bilim verilerine indirilmesi imkansız güç'tür Bunun için Descartes felsefenin hareket noktası olarak bilinci almış ve " düşü­nüyorum, öyleyse varım!" önermesini bilgi teorisinin temeli yapmıştır.
Sayfa 69
Reklam
Bilgi üzerinde düşündüğümüz zaman ayni kesinlik ve değişmezliği bulamayız.. Çünkü bilmek hem çok çeşitlidir; hem de bilmeyi açıklama­ya kalktığımız zaman karşımıza birçok problemler çıkar. Bunlan çözme gayretinden de doktrinler doğar.
Sayfa 65
Mantık, bilimleri kurmamıza ve doğru düşünmemize yarayan değiş­mez kuralların bilimidir. Bundan dolayı mantıkta kesinlik, apaçıklık ve değişmezlik vardır.
Sayfa 65
Değişme nedir? Başka bir hale geçiştir. Bir anlama göre bu, şimdiki halin yadsınmasıdır.
Sayfa 59
Sokrat'ın annesi ebe, babası heykeltraştı.
Sayfa 14
Reklam
İlkin Platon ruhu maddeden büsbütün ayrı cevher olarak anladı. Ona göre ruh "ten kafesinde mahpus can kuşu" gibi anlaşılmalıdır.
Sayfa 139
Ortaçağda İslâm materyalistleri Dehriyûn diye tanınan akımdır. Ge­rek bunlar, gerek birçok bakımlardan onlara benzeyen batınîleri tam materyalist saymak doğru değildir. Çünkü batınîlere göre madde, me­kân, zaman, ruh diye öncesiz ilkeler kabul edilmesi, yani madde yaratıl­mamış gibi tasarlanmış olmakla beraber madde dışında da ilkelerin ileri sürülmesi bu çığırdan olanlara tam anlamı ile materyalist denemiyeceği­ni gösterir. Hele bazılarının yaptıkları gibi İslâm "Vücûdiyûn"u (pante­istler) ile materyalistleri birbirine karıştırmaları çok ağır felsefî bir yanıl­madır. Böyle düşünmek Spinoza'ya materyalist demek kadar gülünç olur.
Sayfa 136
Hegel'e göre Mutlak Ruh somut ve evrenseldir. O böylece matematiğin soyut ve genel kav­ramlarından veya doğanın yalnızca somut olan şeylerinden ayrılır. Onlar gerçekliklerini somut-evrensel olan Mutlak Ruh'tan alırlar. Bu temel dü­şünceden hareket eden Hegel, tabiat ve toplumu da içine alan bir Ruh (Geisl) felsefesi ile idealizmi tamamlıyor. Bunun için Fichte'nin görüşü­ne sübjektif idealizm, Schelling'inkine objektif idealizm denildiği gibi, Hegel'in görüşüne de "Mutlak idealizm" denmektedir.
Sayfa 114
Reklam
Araplar, mantığa ilm ül-âlet, yani alet ilmi diyorlardı.
Sayfa 12
Descartes'a göre Tanrı'nın rahmeti ve bağışlayıcılığı sınırsızdır. O da irademizin yanlış adımlarından düşüncemizi kurtarabilir.
Sayfa 91
Bizde -irademiz dolayısiyle- sonsuz bir arzu vardır. Fakat bizde sonsuz akıl ve sonsuzca bilme gücü yoktur.
Sayfa 91
Descartes'a göre uygunluk, aklın şeylerden tamamen bağımsız sez­gisi ile, sonradan şeylerden alınmış bilgi arasındaki uyumdan ibarettir. Bu da sezgi ile doğrudan doğruya kavradığım matematik hakikatin, do­ğayı ve şeyleri tam uygun ifade etmesi demektir. Buna düşünce ile varlı­ğın uygunluğu diyebiliriz.
Sayfa 90
Aristo'ya göre her şey bir bir madde ve şekil­den veya bir güç ve fiilden ibarettir. Bu cansız şeylerden insana kadar bütün varlıklar maddeden şekle, güçten fiile geçiş halindedir.
Sayfa 83
16 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.