Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Gerçek Argümanların Mantığı

Alec Fisher

Gerçek Argümanların Mantığı Gönderileri

Gerçek Argümanların Mantığı kitaplarını, Gerçek Argümanların Mantığı sözleri ve alıntılarını, Gerçek Argümanların Mantığı yazarlarını, Gerçek Argümanların Mantığı yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Gözlemlenmiş tüm durumların X olmasından, bütün durumların X olduğu neticesi çıkmaz! Mukaddem doğru iken netice yanlış olabilir
- " (...) Karl Popper: ”Herhangi bir akla yakın olay tarafından, çürütülebilir olmayan bir teori ilmî değildir..."
Sayfa 269 - İmge Kitabevi
Reklam
- " (...) Gözlemlenmiş tüm durumların X olmasından, bütün durumların X olduğu neticesi çıkmaz! Mukaddem doğru iken netice yanlış olabilir..."
Sayfa 267 - İmge Kitabevi
- " (...) Eğer bir iddiayı anlıyorsanız, en azından hangi argümanın veya hangi delilin bu iddianın doğruluğunu veya yanlışlığını göstereceği hakkında belirli bir açıklama sunabilmelisiniz..."
Sayfa 197 - İmge Kitabevi
Bir argümanı değerlendirmenin en iyi yolunun onun mantıksal biçimiyle olduğuna inananlar, mantıkçıların ortaya attığı önrekler üzerinden değil, tıpkı bu kitapta örneklendirilen türden gerçek argümanlar üzerinde bu tür bir yaklaşımın nasıl işe yaradığını göstermelidir.
Thomas Kuhn: Paradigmalar, Normal Bilim ve Bilimsel Devrimler
P'yi anlayan herkesin, "P'yi öne sürmemde hangi delil veya argüman beni haklı kılar?" sorusuna en azından kısmi bir yanıt verebilmesinin gerektigini inkar etmek anlamına gelmez. P'yi anlamak, bu tür bir şeyi bilme sorunudur ve bu ise bir derece sorunudur. P'yi daha fazla anladıkça, bu soruyu yanıtlarken daha çok şey söyleyebileceksiniz, P'ye dair kullanımı daha fazla bileceksiniz, fakat burada açıklamaya ve öğretmeye çalıştığımız oyun, herhangi bir anlama düzeyinde oynanabilir.
Thomas Kuhn: Paradigmalar, Normal Bilim ve Bilimsel DevrimlerKitabı okudu
Reklam
Eğer bir önermeyi anlıyorsanız, önermenin doğru olup olmadığına, ne tür bir argümanın veya kanıtın bu önermenin doğruluğunu veya yanlışlığını gösterebileceğine karar vermeniz için en az bir yaklaşım sağlayabilmelisiniz (aksi halde önermeyi hiç anlamamışsınız demektir).
Daima ilgimizi çeken soru, hiç kuşkusuz, öne sürülen nedenlerin sonucu temellendirip temellendirmediğidir.
Herhangi bir iddiayı, belirli bir sonucu kabul etmek için gerekli dayanakları veya nedenleri sunarak ortaya koymaya çalışırız. Bunu yaparken, nedenler, sonucun doğruluğunu ortaya koymak, onu temellendirmek, ispatlamak, desteklemek, göstermek veya bu türden bir eylemi yapmak için öne sürülür.
Bir argüman, bazıları öncül ve bir tanesi sonuç olmak üzere önermelerden oluşur. Mantık, sonucun öncüllerden çıkartılıp çıkartılmadığı ile ilgilenir.
17 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.