Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Gerçekten Bilmeniz Gereken 50 Matematik Fikri

Tony Crilly

Gerçekten Bilmeniz Gereken 50 Matematik Fikri Sözleri ve Alıntıları

Gerçekten Bilmeniz Gereken 50 Matematik Fikri sözleri ve alıntılarını, Gerçekten Bilmeniz Gereken 50 Matematik Fikri kitap alıntılarını, Gerçekten Bilmeniz Gereken 50 Matematik Fikri en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
"Modern çağın teknolojik zaferlerinin temelinde matematik yatar. Dolayısıyla okuldayken matematikte ne kadar kötü olduğunuzdan matah bir şeymiş gibi bahsetmenin de pek bir esprisi kalmadı artık. "
Reklam
"Bir matematikçi," demişti İngiliz matematikçi G.H. Hardy, "bir ressam veya şaire benzer; desenler örmektir işi."
"Matematik herkes içindir. Sudokunun popülerliği geniş kitlelerin (bilmeden de olsa) matematikten zevk alabileceğinin bir göstergesi."
öklid- karınca, epikür- ağustos böceği
Öklid tümevarım yöntemini kullanarak üçgenlerle ilgili pek çok teorem ispatladı. Örneğin üçgenin herhangi iki kenarının toplamının, üçüncüden her zaman daha uzun olduğunu gösterdi. Soyut matematikte önemli olan bu teoreme günümüzde "üçgen eşitsizliği" denir. Epikürcüler ise meselelere pratik yaklaşımlarını burada da sergileyerek bunun ispatlanmasının gerekmediğini, çünkü zaten bir eşeğin bile görebileceği kadar aşikar olduğunu söylediler. Üçgenin bir köşesine bir eşek, bir diğer köşesine bir yığın saman konsa, eşeğin bile iki kenarı değil tek kenarı tercih edeceğine işaret ettiler.
"Günümüzde daireyi karelemek deyimi imkânsız bir şeye yeltenmek anlamında kullanılır oldu."
Reklam
e sayısı, matematiğin en güzel özdeşliği olarak bilinen eşitlikte de kendine yer bulur. Matematiğin en temel sayılarından 0, 1, π, е ve sanal i = √-1 sayılarını bir araya getiren özdeşlik şöyledir: e^iπ +1=0 Bu eşitlik, Euler özdeşliği adıyla bilinir.
Cevapları alalım ;)
St. lves'e giderken Yedi karılı bir adama rastladım; Her kadında yedi çanta, Her çantada yedi kedi, Her kedide yedi yavru vardı. Yavrular, kediler, çantalar, kadınlar, St. Lves'e gidenlerin sayısı kaçtı?
Romalıların kullandığı temel simgeler "onluklar" (I, X, C ve M) ve bunların "yarılar"ıdır (V, L, D). Bu simgeler bir araya getirilerek diğer sayılar oluşturulur. Bir görüşe göre I, II, III ve IIII parmaklarımızın, V ise elimizin görünüşünden türetilmiştir. İki V'nin (veya iki elin) birleştirilmesinden ise X, yani on sayısını elde ederiz. C harfi Latince yüz demek olan centum'dan, M ise bin demek olan mil'den gelir. Romalılar ayrıca "yarım" anlamında S harfini ve 12 tabanında bir kesir sistemi kullanırdı.
Matematikteki en ünlü sayı π'dir. Doğadaki tüm sabitlerin şahıdır. Eğer sayı Oscar'ları olsaydı, ödülü her sene π alırdı.
Reklam
Sabah her günkü otobüsünüze binip işinize gidiyorsunuz. Sabahın köründe işe giden diğer yolcuları saymak dışında yapacak hiçbir şeyiniz yok. Diğer yolcuların doğum günlerinin birbirinden bağımsız olduğunu düşünerek (ki zaten öyle olmaları gayet doğal, yıl içinde gelişigüzel dağıldığını varsayacağız. Sizinle birlikte otobüste toplam 23 yolcu var. Belki çok fazla değil, ama yine de en az ikisinin doğum günlerinin aynı olma ihtimalinin yarıdan fazla olduğunu iddia etmeye yeter. İnanmıyor musunuz? Zaten çoğu insan inanmıyor ama bu doğru olduğunu değiştirmez. Olasılık konusunda yılların uzmanı William Feller bile bunu akıl almaz bulmuştu.
"Tüm kuğular beyazdır" iddiasını çürütmek için tek bir siyah kuğunun varlığı yeter. Teorem olma hevesindeki bir önermeyi tek bir karşı-örnek bularak yıkmak, matematiğin keyiflerinden biridir."
Ömer Hayyam ise Rubaiyat adlı ünlü eserinde "Bir testi şarap, bir somun ekmek- ve sen Doğanın ortasında kulağıma şarkılar fısıldıyorsun." diye yazmadan önce 1070'te 22 yaşındayken cebir üzerine bir kitap yazmış ve 3. dereceden denklemleri incelemiş.
Bununla bunu nasıl ilişkilendirdik, Matematik düşündürür ayrıcaKitabı okudu
Binary
10 tabanı günlük hayatta egemenliğini ilan etmesine rağmen bazı uygulamalar farklı tabanlar kullanır. Modern bilgisayarların temelinde 2 tabanını kullanan ikilik sistem yatar. Bu sistemin güzel yanı her sayının 0 ve 1'lerin bileşkesi olarak ifade edilebilmesidir. Kötü yanı ise sayıların çok daha uzun yazılmasıdır.
Sıkı Dostlar
En küçük bağdaşık sayılar 220 ve 284'tür. Neden? Çünkü 220'nin bölenleri olan 1, 2, 4, 5, 10, 11, 20, 22, 44, 55 ve 110'u topladığımızda 284 elde ederiz. 284'ün bölenlerini topladığımızda ise-evet, doğru tahmin ettiniz- 220 elde ederiz. İşte gerçek arkadaşlık.
169 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.