Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Kültürlenme Sürecinin Mitik Kahramanı

Gılgamış

İsmail Gezgin

Gılgamış Gönderileri

Gılgamış kitaplarını, Gılgamış sözleri ve alıntılarını, Gılgamış yazarlarını, Gılgamış yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
320 syf.
·
Puan vermedi
·
Beğendi
·
20 günde okudu
ismail gezgin, tarihin en eski metinlerinden olan gılgamış mitosunun bu sembolik okumasında, gılgamışın hikayesinin içinde insanın tarihinin en başından bu yana doğayla ve yaşamla mücadelesinin, yani insan olma sürecinin, doğadan kopma ve bununla başederek kültürlenme macerasının izlerini arıyor. Kitabın ilk bölümü gılgamış mitosuna ikinci kısmı ise çözümlemelere ayrılmış. zevkle okudum.
Gılgamış
Gılgamışİsmail Gezgin · Alfa · 200929 okunma
Şu halde diyebiliriz ki, insanın geçmişe ve geleceğe yüklediği gerçeklik şimdiki zamandan hareketle mümkün olmaktadır. İnsanın yapma­ya çalıştığı şey, yaşamının anlam kazanması amacıyla bir gerçeklik arayışı, hatta inşasıdır. Sahip olunan bilgiden ha­reketle yapılan bu inşa kaygan bir zemin üzerinde yüksel­mektedir ve bugünün koşullarına göre yeniden yeniden üretilir.
Sayfa 288Kitabı okudu
Reklam
Bilinçdışının mekanizması hem bilinçli hem de bilinçsizdir. Psişemizin ihtiyaç duyduğu anda kendili­ğinden devreye giren bir jeneratör gibidir. Bireysel ihtiyaç­larda rüya olarak hayatımıza müdahale eden bilinçdışı, toplumsal ihtiyaçlarda mitos ve masal olarak ortaya çıkar. Mitoslar varoluşsal sorunlarla ilişkiliyken, masallar daha çok kültürel aktarımın bilinçdışı yöntemidir. Biyolojik bir canlı olarak insanın doğa ve ölüm karşısında zor durumla­ra düştüğü anlarda ihtiyaç duyduğu mucizevi güç, bilinç­dışının karanlığından çıkarak yeni açılımlar sağlar. İradesi­nin dışında, havsalasının almadığı sorunların aşımı daima mitolojik öyküler yaratmıştır. Bu çalışmanın konusunu oluşturan Gılgamış mitosunda olduğu gibi, doğaya hük­medemeyen insanın doğa karşısındaki aczine son verebil­me gücüne ancak tanrısal kahramanlar sahiptir. Bu tür mi­toslar, insanın karşılaştığı varoluşsal problemlerin sembo­lik anlatımları için toplumsalın bilinçdışında oluşur ve dı­şa çıkar.
Sayfa 124Kitabı okudu
GEÇMİŞİ/GELECEĞİ İNŞA ETMEK
"Geçmişi bilenler bugüne hakim olanlardır. Bugüne hakim olanlar geleceğe yön vereceklerdir." (G. ORWELL, 1984)
Sayfa 285Kitabı okudu
Doğanın Kültüre Dönüşümü
Kentsel yaşam insana yeni engellemeler getirmektedir. Üstelik bu engellemeler, tanrısal yasalar ve yazıyla insanı daha keskin hatlar içerisine hapsetmektedir. İnsanın dil yoluyla tanıştığı kültür, yazı yoluyla kader olmaktadır.İnsan kendi çizdiği dairenin içerisinde hapsolmakta, anne yasaklamakta ve bilinçdışı yarığı genişlemektedir. Doğada küçük klanlar halinde ve özgür yaşayan insan için, sınırları yazıyla ve yasaklarla belirlenmiş bir hayatın başlangıcıdır. Kaderin insanın alnına yazılamasıdır bu.
Sayfa 146Kitabı okudu
Tanrılar insanı yaratırken onun payına ölümü ayırdılar. Sonsuzluğu ise kendilerine sakladılar.
Reklam
320 syf.
8/10 puan verdi
·
Beğendi
·
8 saatte okudu
Öncelikle şunu belirteyim kitap İş Bankası Yayınlarına nazaran daha kapsamlı ,sade ve akıcı bir dile sahip. İlk önce asıl metin olan 12 tableti(bir tabletin sonradan eklenildiği düşünülüyor) okuyorsunuz daha sonra ise metinde değinilen konuların açıklamasını. Bunlar rüyalar,üzerinde durulan sayılar(3,7,12,50), karakterlerin günümüze dair yorumları vesaire vesaire... Kısacası kitap beklediğimden daha iyiydi.Tüm insanlığın okuması gerektiğini düşünüyorum. *Bu arada eklemeyi unutmuşum kitap, Nuh (Utnapişti) Tufanından bahseden ilk metin Umarım merak uyandırmıştır:)
Gılgamış
Gılgamışİsmail Gezgin · Alfa · 200929 okunma
V. Tablet
Yüreğin korku doluysa O zaman korkuyu dışarı at! Dehşetten titriyorsa O zaman dehşeti dışarı at! Baltanı kap ve kaptığın gibi saldır. Kavgayı yarıda bırakan barışa ulaşmış sayılmaz.