Dünyanın En Ölümcül Sporu

The Gladiators: History's Most Deadly Sport

Tarihin En Ölümcül Sporu
2025 16. kitabı
Okunma: 28 Şubat 2025 11:20
Gladyatörler kitabında, gladyatör oyunlarının gelişim aşamaları, kökenleri, eğitimleri, aşk hayatları, bu oyunların maliyetleri, gladyatör tiplerinin özellikleri, gladyatör cesetlerinin nasıl işlendiği, büyük Kolezyum'un inşası ve çöküşü gibi birçok önemli konu ele alınmaktadır
2025 11. kitabı
Kitap da Gladyatörler her yönü ile incelenmiş. Yazar da çok iyi sıralamış. Biranda o döneme geçirtiyor. Ölen İmparatorun arkasından önce hayvan dövüşü sonra hayvan insan en sonda ise insanlar arasında başlayan ve halkı heyacanlandıran gladyatör dövüşleri. İlk başlarda aşırı ilgi görürken m.s 300 sonrası romada yayılan Hristiyanlık ile son buluyor.
GladyatörlerFik Meijer · Kronik Kitap · 202426 okunma
Nerde gösterdiği vahşetle bu bir Avrupalı!
2025 59. kitabı
Okunma: 07 Mayıs 2025 15:00
Gladyatörleri merak ediyorsanız bu kitap doğru adres. Hiç sıkmadan gayet bilgilendirici bir kitap olmuş kendileri. Yazarımız eldeki kaynaklarla (beklediğim kadar da yokmuş) başarılı bir şekilde gladyatör dövüşlerinin izini sürmüş. İnsanoğlu muhtemelen son yaşayan insana kadar kan dökmeye devam edecek. Fakat bu kan dökme işini bir etkinlik olarak hatta spor olarak yapmakta ayrı bir seviyemiş. Kurban bayramında bile kesilen hayvanlara bakamam ama ne yalan söyleyim meraktan o yıllarda tribünlerde olmayı hayal etmedim değil. Çünkü tüm insanlık tarihi açısından gladyatör oyunları apayrı bir seviyedeymiş. Şuan yapay zeka bile o günkü oyunları tam olarak görselleştirebileceğini sanmıyorum.
Tarih ve Medeniyet
2025 3. kitabı
Okunma: 12 Ocak 2025 14:27
Belki çoğumuz Spartacus dizisini veya Gladyatör filmini izlemişizdir. Gladyatör oyunları Roma ile özdeşleşmiş bir oyun. Belki ondan öncesi de vardır fakat imparatorluk ile öyle bağlantılı hale gelmiş ki öncesini veya sonrasını düşünen pek de çıkmamış halde. Kitap adından da anlaşılacağı gibi Gladyatörlüğe odaklanmış durumda. Ortaya nasıl çıktığı, imparatorluk içerisinde nasıl geliştiği ve nasıl ortadan kalktığı ele alınan ana konular. Bunun haricinde Roma Imparatorluğu’nda düzenlenen hayvanları öldürme seranomileri, kolezyumun imar edilişi vs. gibi konular da anlatılmış. Kitabın bir bölümünde ise yazar kolezyumda bir günün nasıl olduğunu/olabileceğini ele alarak kurgusal bir alanı okuyucuya aktarmış. Kitap pek fazla işlenmeyen bir konuya odaklanmış. O yüzden beni çekici bulmuştu. Okuduktan sonra da doğru bir karar verdiğimi düşünüyorum. Aynı zamanda Roma İmparatorluğu üzerine okuma yapanlar için de bir boşluğu dolduracak tarzda bir eser olmuş.