Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Gödel Paradoksu ve Kanıtlanması

Gödel'in Tamamlanmamışlık Kuramı

Rebecca Goldstein

Gödel'in Tamamlanmamışlık Kuramı Sözleri ve Alıntıları

Gödel'in Tamamlanmamışlık Kuramı sözleri ve alıntılarını, Gödel'in Tamamlanmamışlık Kuramı kitap alıntılarını, Gödel'in Tamamlanmamışlık Kuramı en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Üzerine konuşamadığımız şeyler hakkında susmamız gerekir.
"Dille ilgili ne kadar çok düşünürsen, insanların birbirlerini anlamayışları beni bir o kadar şaşırtıyor."
Reklam
"Bu cümle yanlıştır." Bu cümle de diğer tüm cümleler gibi ya doğru ya da yanlış olmalıdır. Ama doğruysa, söylediği şey bu olduğu için o halde yanlıştır ve eğer yanlışsa, o zaman yine söylediği şey bu olduğu için doğrudur. O zaman hem doğru hem de yanlış olmalıdır ve bu gerçekten zorlayıcı bir problem. Zihin infilak eder!
Platon'un matematiğe eğilimli olan kişiler arasında daima güçlü bir çekiciliği vardı. Platon'un kendisi de matematiğe eğilimliydi. Kurduğu Atina akademisinin (esasen Avrupa'da kurulan ilk yüksek eğitim kurumu) giriş kapısının üstünde "geometri bilmeyen giremez" yazıyordu.
Geçmişi bir kenara bırakmak ve sağlıklı düşünmek ahlaki bir zorunluluktur.
Gödel'in Viyana Çevresinden eski bir tanıdığı olan ve mutlu bir şekilde Notre Dame'a yerleşen Karl Menger şöyle yazdı: Nadiren de olsa Princeton'a yaptığım her gezide Gödel´le uzun sohbetler ediyorduk. Einstein ve Morgenstern'le olan arkadaşlığının dışında (özellikle Morgenstern'in ölümünün ardından) oldukça yalnız görünüyordu. “Artin şimdi
Sayfa 217Kitabı okudu
Reklam
Felsefe en başından beri Kurt Gödel'in zorlu matematik kariyerine ilham vermişti. Çoğu soyutlama âşığı gibi, düşünsel aşkına karşılık veren bir gerçeklik görüşünü Platon'da bulan Gödel, Viyana Üniversitesinde aldığı ilk felsefe tarihi dersinden beri bu alana odaklanmıştı. Felsefe varış noktası olduğu için, sonunda hayatının tamamlanmamış olduğu düşüncesine de felsefe ışığında vardı. İnsanların zihinlerini, a priori bir kanıtla bile değiştirmenin mümkün olduğuna artık inanmadığı için, kendisininkini değiştirecek bir aydınlanma anı bekliyordu. Kendi tamamlanmamışlık duygusuyla -ve belki de sekiz yaşındaki kalbinin ölümcül bir şekilde hasar gördüğüne inanan bir çocuğun gizli ölüm korkusuyla- kişisel ölüm gerçekliğini baltalayan bir model olan, döngüsel zamandan oluşan sonsuz bir hayatla ilgili kendi modeline yakınlaştı.
Sayfa 230Kitabı okudu
Sezgi biçimsel bir sistemde sağlam bir yer edinemez. Sezgiler fiili şeyler konusunda -uzay, sayılar ve kümeler hakkında- ne düşüneceğimizi anlatır. Uydurulmuş, anlamsız simgeler ve bunları kontrol etmek için koyduğumuz katı kurallarla ilgili sezgilerimiz yok. Aslında bunlara ihtiyacımız da yok. A priori aklımızın biçimsel bir sistemde yapması gereken her şey kurallarla belirlenir, işte bu nedenle biçimsel bir sistem fikri bilgisayar fikriyle, bilgisayarların ne yapabilecekleri ile ve yaptıklarını nasıl yaptıklarıyla bu denli ilişkilidir. Bu nedenle hesaplanabilir kavramı biçimsel sistem fikrini kuşatan kavram karmaşasının parçasıdır.
Sayfa 117Kitabı okudu
Diğer düşünürler, insan zihninin doğası bakımından Gödel teoremlerinin çıkarımlarının tamamen farklı bir yöne işaret ettiğini savunmuştur. Örneğin The Emperor's New Mind' ve Shadows of the Mind" adlı en çok satan iki eserinde Roger Penrose, zihinlerimizin her ne olursa olsun dijital bilgisayarlar olamayacağı argümanının temeline tamamlanmamışlık teoremlerini koyar. Penrose'a göre Gödel'in teoremlerinin kanıtladığı şey, en teknik, kurala-dayalı düşünmemizde bile-burada sözü edilen matematik- bilgisayarlara programlanmış mekanik yöntemlere indirgenemeyecek gerçeği-keşfetme süreçlerine girdiğimizdir. Önceki paragrafın postmodern yorumuna karşıt olarak, Penrose'un argümanının, Gödel'in sonuçlarını, matematik bilgimizi büyük ölçüde bozulmamış bıraktığı şeklinde yorumlamasına dikkat edin. Gödel'in teoremleri insan zihninin sınırlarını göstermez; bundan ziyade insan zihninin hesaba dayalı modellerinin (temelde tüm düşünceleri kural-izlemeye indirgeyen sayısal modeller) sınırlarını gösterir. Bu teoremler bizi postmodern belirsizlik içinde bırakmaz; tam tersi zihinle ilgili özel bir indirgeyici kuramı etkisiz hale getirir.
Önceki paragraf yorumda
Einstein fiziğin esas işinin, deneyimlerimizin arkasında "ötede" duran nesnel doğanın anlık bir görüntüsünü sunan kuramları keşfetmek olduğunu düşünüyordu.
28 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.