1971
Orijinal Adı:
The Case Of The Mythical Monkeys

2025 9. kitabı
Okunma: 09 Şubat 2025 10:34
Merhaba arkadaşlar. Perry Mason okuma serimize kaldığımız yerden devam ediyoruz. Yine çok eğleneceğimizi söylemek isterim. Efsanevi Maymunlar diye çevirisini yapabileceğimiz The Case of the Mythical Monkeys, bizlerin karşısına ‘Gör Duy Sus’ olarak çıkarılmış. Artık herhangi bir serzeniş yapmıyorum yalnızca gülümsüyorum. Kurguya baktığımızda ise biraz merek uyandırıcı. Mauvis Meade adında çekingen bir yazar var. İnsanlardan çok fazla çekiniyor. Son olarak sekreteri olan Glads Doyle’i kendisi yerine bir ajansla görüşmesi için gönderiyor. Dikkatimi çeken noktalar ise Doyle’nin 9-5 çalışması ama bunun yerine aynı saatlerde dağda kayak yapmayı tercih eden biri olduğu bilgisini. Buna rağmen Meade ona yola çıkmadan önce dağlardan nasıl gideceğini anlatıyor. İlginç olansa Doyle’nin yolda kaybolması, aracının çamura saplanması kısmı. Bundan sonra bir dağ kulübesine geliyoruz. Daha sonra burada bir ceset çıkınca baş şüpheli Doyle olarak gözükse de benim aklıma onu oraya yollayan Meade geldi. Epey bir kendisinden şüphelenerek ilerledim ben. Kendi kendime de gözükene herkes bakar önemli olan görünmeyeni görmek diye ne gazlar veriyorum ama görmeliydiniz beni. Sonuç olarak oraya yollandı, kayboldu, birinin yanına sığındı, sabah uyandı bir cesetle ve yanına sığındığı kişi ortalıkta yok. En kötüsü de cinayet aleti de orada ve her yerinde de Doyle’nin parmak izleri. Açıkçası bunlar beni heyecanlandırdı ama Mason çözümlemelerine şimdiden o kadar alışmışım ki katil kesin başka yerde, olay Doyle’nin başına patladı diye kendimi avutmaya devam ettiğim satırlar hala aklımda. Bu arada oraya gönderilme amacı, romanıyla büyük başarı yakalayan yazar Meade’nin bu romanı gişe rekorları kıracak bir film yapmak için yapacağı görüşmeye Doyle’i göndermesi olarak özetleyebiliriz. Diğer yandan
Gör Duy SusErle Stanley Gardner · Akba Yayınları · 19716 okunma
2014 156. kitabı
Son derece güzel bir Perry Mason romanı daha. Mauvis Maede adındaki bir yazar, sekreteri olan Gladys Doyle'u bir şahısla kendi yerine toplantı yapması için gönderir. Bu arada kestirme yoldan gelebilmesi için bir harita yardımıyla bazı tavsiyelerde bulunur ancak hava durumundan dolayı gece bir yerde kalan Gladys, kendisi uyurken işlenen bir cinayetin zanlısı olur. Mason yine ustaca bir şekilde olayı çözer. Komiser Tragg ve Savcı Hamilton Burger bu kitapta da mevcut
Gör Duy SusErle Stanley Gardner · Akba Yayınları · 19716 okunma

Erle Stanley GardnerYazar · 43 kitap
Erle Stanley Gardner, Amerikalı avukat ve dedektif öyküleri yazarıdır. En çok Perry Mason serisi ile bilinir. Kitaplarını pek çok takma adlarla yayınladı: A.A. Fair, Kyle Corning, Charles M. Green, Carleton Kendrake, Charles J. Kenny, Les Tillray ve Robert Parr. Malden, Massachusetts'te doğan Erle Stanley Gardner on yaşındayken Portland'e taşındı ve 1909 yılında okulu bitirip Hukuk eğitimine başladı. Indiana'daki Valparaiso University'den yumruklu bir kavgadan dolayı atılan Gardner, daha sonra da yasal olmayan boks müsabakalarında boy gösterdi. Bir Hukuk şirketinde çalışmaya başlayan Gardner, 1910 yılında Kaliforniya'da kendi bürosunu açtı. 1911-1918'de Oxnard'da avukat olarak çalışan Gardner'in gelirinin çoğu Çinli vatandaşlardan kazanmıştır. Bir ara satıcı olarak çalıştıysa da 1933 yılına kadar avukatlık yapmaya devam etmiştir. 1921 yılında Natalie Frances Talbert ile evlenir. 1948 yılında haksız olarak mahkum edilmiş olabilecek şahıslara yardımcı olan ve "Court of Last Resort" adını taşıyan bir dernek kurar. 20'li yıllarda Gardner western ve polisiye romanlar yazmaya başlar. A.A. Fair, Carleton Kendrake und Charles J. Kenny takma adlarıyla çok sayıda hikaye yayınlamıştır. Her üç günde bir, bir kısa hikaye yazmayı kendine hedef koymuş ve bu hedefi de büyük ölçüde yerine getirmiştir. 1932 yılından itibaren Diktaphon (bir tür kayıt cihazı) kullanarak, hikayelerini daha da hızlı yazabilmiştir. 1933 yılında avukat Perry Mason kahramanının geçtiği ilk romanını yazar. Aynı karakter ile toplam 82 roman ve üç kısa hikaye yayınlanmıştır. Oldukça şaşalı bir yaşam süren Gardner, daha fazla para kazanabilmek için A.A. Fair takma adıyla yeni bir seriye başlar. Bu serinin baş karakterleri Bertha Cool ve Donald Lam'dır. Başarılı bulunan bu serini 1939-1970 yılları arasında 29 roman yayınlanmıştır. 1962 yılında Grandmaster ödülünü alan Gardner, 1968 yılında sekreteri olan Agnes J. Bethell ile ikinci evliliğini yapar ve 11 Mart 1970'te Kaliforniya'da vefat eder.