Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Görüntünün Retoriği, Sanat ve Müzik

Roland Barthes

Görüntünün Retoriği, Sanat ve Müzik Gönderileri

Görüntünün Retoriği, Sanat ve Müzik kitaplarını, Görüntünün Retoriği, Sanat ve Müzik sözleri ve alıntılarını, Görüntünün Retoriği, Sanat ve Müzik yazarlarını, Görüntünün Retoriği, Sanat ve Müzik yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
“Olanaksız olana bakar gibi bakıyorum size.”
Sayfa 287 - YKY
“Eğer bana acımın adını sorsaydınız bunu size söyleyemezdim. Sanıyorum ki bu acının kendisidir, ben de onu daha doğru biçimde dile geriremem.” Bu saf, nesnesiz acı, acının bu özü kesinlikle delinin acısıdır, delilerin sadece acı çektiklerini hiç düşünmeyiz. Delinin mutlak acısını, Schumann 17 Ekim 1833 gecesi sezgiyle yaşadı. Bu gecede en korkunç korkuya yakalandı: Tamı tamına, aklını kaybetme korkusuna.
Sayfa 266 - YKY
Reklam
Müzik de anlamlılık gibi -hiçbir üstdile bağlı değildir ama sadece bir değer, övgü söylemine bağlıdır: Bir aşk söylemine: Her “başarılı” ilişki -üstü kapalı olanı eklemlemeden söyleme ulaştığında, arzunun sansürüne ya da söylenemez olanın yüceltilmesine düşmeden eklemlemenin ötesine geçtiğinde başarılı olur-, böyle bir ilişki haklı biçimde müzikal olarak nitelenebilir. Belki de bir şey sadece metafor gücüyle değerli olur; belki de budur müziğin değeri: İyi bir metafor olmak.
Sayfa 256 - YKY
Dünyada hiçbir insan sesi yoktur ki arzu -ya da iğrenme nesnesi olmasın.
Sayfa 251 - YKY
Sesin içinde başka sesler de mi duyuyorum? - Ama sanrılı olmak insan sesinin hakikati değil midir? İnsan sesinin bütün uzamı sonsuz bir uzam değil midir?
Sayfa 244 - YKY
…şarkıya eşlik eden ruhtur, beden değil: Bedenin bir duygu hareketiyle değil de “düşünce belirten jest”le* müzik diksiyonuna eşlik etmesi, işte zor olan budur.
Sayfa 243 - YKY
Reklam
Yüklem her zaman öznenin hayal gücünü onu tehdit eden kayıptan koruyan siperdir: Kendine bir sıfat edinmiş ya da bir sıfat verilmiş kişi kimi zaman yaralanmış kimi zamansa ödüllendirilmiştir, ama her zaman için kurulmuştur; müziğin, işlevi onu dinleyen özneyi yatıştırmak, kurmak olan bir hayal gücü vardır ve bu hayal gücü dile hemen sıfat yoluyla gelir.
Sayfa 240 - YKY
Müzikal düş kendini özne olarak icranın senaryosuna yerleştirmekten ibaret değil midir?
Sayfa 237 - YKY
…hiçbir yasa özneyi hazzını gitmek istemediği yerde almaya zorlayamaz, hiçbir yasa dinlememizi bastıracak güçte değildir; dinleme özgürlüğü, konuşma özgürlüğü kadar gereklidir. Bu yüzden önemsiz görünen bu kavram (dinleme eski ansiklopedilerde geçmez, kabul edilmiş hiçbir disipline ait değildir) nihayetinde biri kötü öbürü iyi şu iki modern tanrının karşı karşıya geldiği küçük bir tiyatro gibidir: İktidar ve arzu.
Sayfa 234 - YKY
Dinlemeyi özgürleştirmek için sözü kendi kendine almak yeterli diye düşünülüyor - oysa özgür bir dinleme temelde hareketliliğiyle sözün sabit roller ağınını dolaşıma sokan, değiştiren, dağıtan bir dinlemedir: Baştan eski dinleme yerlerini korumayı kabul edersek, özgür bir toplumu düşlemek olanaksız değildir: Bu yerler inananın, tilmizin ver hastanın yerleridir.
Sayfa 233 - YKY
Reklam
“Varlık”, der Tao, olasılıklar sunar ve bu olasılıklar var olmayan sayesinde kullanılır.
Sayfa 178 - YKY
Aslında, mutlulukla tükettiğim şey bir yokluktur.
Sayfa 176 - YKY
Dilin küçük eziyetlerinden biri işte budur: Bir şeyi neden güzel bulduğumuzu hiçbir zaman açıklayamayız.
Sayfa 176 - YKY
Gün gelir gelecek geçmişin nedeni olur.
Sayfa 171 - YKY - Valery
Sanatta, dil sorunları hiçbir zaman gerçek anlamda halledilmez: Dil her zaman kendine geri dönüş yapar. O halde, bir tuvalin önünde durup bunun neyi temsil ettiğini sormak hiçbir zaman naif değildir. Anlam insana yapışır: Yine de insan anlamsızlık ya da anlam-dışılık yaratmak ister, ama sonunda anlamsızlığın ya da anlam-dışılığın da anlamını üretir.(…) Bir tuvalin önünde bir dolu insan “hiçbir şey anlamamak” izlenimine kapılıyorsa, bunun nedeni anlam istemeleri ve tuvalin onlara bunu vermemesidir.
Sayfa 169 - YKY
51 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.