İnsan Sonrası Kapitalizm Çağında İktidar

Güpegündüz Hırsız Gibi

Slavoj Zizek

Güpegündüz Hırsız Gibi Sözleri ve Alıntıları

Güpegündüz Hırsız Gibi sözleri ve alıntılarını, Güpegündüz Hırsız Gibi kitap alıntılarını, Güpegündüz Hırsız Gibi en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Bir şeyleri değiştirmenin yolu,mevcut düzende hiçbir şeyin aslında değiştirilemeyeceğini kabul etmekten geçer.
Efendi karar verir, seçimini yapar ancak uzmanlar neyi seçmek gerektiğini önerir- halk seçimin görünüşünü ister, gerçek seçme edimini değil. Demokrasilerimiz bu şekilde işler-bizim rızamızla: Sanki özgürmüşüz ve özgürce karar veriyormuşuz gübi davranırken, (tam da serbest konuşmamızın biçimine gömülü olan) görünmez bir emrin yapmamız ve düşünmemiz gereken şeyi bize söylemesini sessiz sedasız kabul etmekle kalmaz, bunu talep ederiz.
Sayfa 100Kitabı okudu
Reklam
Küresel ısınma gibi olaylar, teorik ve pratik etkinliğinizin tüm evrenselliğiyle beraber, belirli bir temel seviyede, altı üstü Dünya gezegeninde yaşayan öylesine bir tür olduğumuzun farkına varmamıza neden olur.
Telefonu yapmasını istemediğiniz şey için satın alırsınız (misal, sizi Facebook veya Twitter’a girmeye kışkırtmasını istemezsiniz). Böylece, döngüsel bir çatışkıya kapılırsınız: Önce, akıllı telefonların sağladığı bütün fazladan işlevler için para ödersiniz, sonra da bu fazladan işlevlerden kurtulmak ve bir nebze özgürlük elde etmek için daha da fazla para ödersiniz.
Sanal Kapitalizm ve Doğanın Sonu
Marx'ın daima vurguladığı gibi, işçi ile kapitalist arasındaki mübadele, işçinin (genelde) bir meta olarak emek gücünün tam değerinde ücret alması açısından, daima “adil”dir –burada doğrudan “sömürü” yoktur– yani işçiler “kapitalistlere sattıkları metanın tam değerinde ücret almıyor” değildir. Demek ki bir piyasa ekonomisinde de facto bağımlı olsam da bu bağımlılık her şeye karşın “medenidir” ve dolaysız kulluk, hatta fiziksel zorlama yoluyla değil, ben ve başkaları arasındaki bir “serbest” piyasa mübadelesi biçiminde gerçekleşir. Ayn Rand'la alay etmek kolaydır; gelgelelim, Atlas Silkindi'deki meşhur “para için ilahi”de bir gerçeklik payı vardır: “Paranın iyi olan her şeyin kaynağı olduğunu keşfedene dek, bunu keşfetmediğin sürece, kendi mahvını diliyorsun demektir. Para insanların birbiriyle iş yapma aracı olmaktan çıktığında, insanlar birbirinin aracına dönüşür. Kan, kırbaç, silah ya da dolar. Seçim senin - başka seçenek de yok.” Marx da meşhur formülünde, metalar evreninde “insanlar arasındaki ilişkiler, şeyler arasındaki ilişkilerin kılığına bürünür” derken, benzer bir şey ifade etmez mi? Piyasa ekonomisinde, insanlar arasındaki ilişkiler karşılıklı tanınan özgürlüğün ve eşitliğin ilişkileri gibi görünebilir; tahakküm artık doğrudan uygulanmaz ve haddizatında görünür değildir.
Sayfa 38 - Eksik Parça YayınlarıKitabı okudu
Sanal Kapitalizm ve Doğanın Sonu
Hayali sermaye, değerlenmenin gelecekte meydana geleceği beklentisiyle sürdürülür, dolayısıyla, şu anda emek gücünün parçası olmayanların gelecekte buna hazır olabilmesi için, emek gücünün yeniden üretimi baskı altına alınır. İşte bu yüzden, eğitim konusu (üretken-teknokratik versiyonuyla: rekabetçi iş pazarına hazır olmak) günümüzde çok önemlidir ve borçla iç içe geçmiş durumdadır: Bir öğrenci eğitim bedelini ödemek için borçlanır ve bu borcun, kendini metalaştırma yoluyla, yani borçlu öğrenci iş bulduğunda geri ödenmesi beklenir. Eğitim aynı zamanda mültecilerle ilgilenirken de -onları faydalı bir emek gücüne dönüştürmenin yolu olarak- karşımıza çıkan ana konulardan biridir.
Sayfa 37 - Eksik Parça YayınlarıKitabı okudu
Reklam
Giriş: Önce Kötü, Sonra İyi Haber... Ama İyisi Kötüsünü Aratabilir
Alain Badiou’nun Gerçek Yaşam'ı provokatif bir iddiayla açılır; buna göre, Sokrates'ten itibaren felsefenin işlevi gençliği ayartmak, egemen ideolojik-siyasal düzene karşı yabancılaştırmak (daha doğrusu, Brecht'in verfremden'inin mantığıyla "haricileştirmek" [extraneate]), akıllarına radikal kuşku tohumları ekmek ve bağımsızca düşünmelerini sağlamaktır. Gençler, hegemonik toplumsal düzene dahil edilmek üzere eğitim sürecinden geçer, eğitimlerinin egemen ideolojinin yeniden üretiminde elzem rol oynaması da bu yüzdendir zaten. “İlk filozof” Sokrates'in aynı zamanda felsefenin ilk kurbanı olmasına ve Atina'nın demokratik mahkemesi tarafından zehir içme cezasına çarptırılmasına şaşmamalı. Peki bu kışkırtma, aslında kurulu hayat tarzını bozma anlamında, kötülüğün bir başka adı değil midir? Bütün filozoflar kışkırtmıştır: Platon kadim görenekleri ve mitleri amansızca ussal bir sorgulamaya tabi tutmuş, Descartes ortaçağın ahenkli evreninin altını oymuş, Spinoza aforoz edilmiş, Hegel olumsuzlamanın her şeyi yıkan kudretini salıvermiş. Nietzsche bizzat ahlakımızın temelini gizeminden arındırmıştır...
Sayfa 7 - Eksik Parça YayınlarıKitabı okudu
Sınıf mücadelesini istisnai kılan biçimsel özellik, bir kimlik politikası vakasına indirgenememesidir: Feminizm erkekleri yok etmek yerine iki cinsiyetin etkileşimi için yeni ve daha adil kurallar oluşturmayı hedefler, en saldırgan dini köktencilik kendisini başka dinleri yok etmek üzerinden teyit etmek ister ancak proleter sınıf mücadelesi, sadece yönetici sınıfı değil, kendisini de yok ederek sınıf farkını ortadan kaldırmayı amaçlar. Proleter mücadelenin amacı, bizzat proleterlerin varlığının son bulduğu koşulları oluşturmaktır.
Sayfa 163
Geri15
59 öğeden 51 ile 59 arasındakiler gösteriliyor.