Üç Kuşağın Hayat Hikayesi Gözyaşı ve Gülümseme İçerir

Emine Çelik
2023
Cinius Yayınları

2024 96. kitabı
Üç kuşağın hayatlarını konu aldığı #gurbet kitabı ile geldim. Sevim,Fatma,Mine üç hayat üç hikaye.. Sevim güzelliği kadar kişiliği ile nam salmıştir. Karşı komşularının oğlu Adnan ile birbirlerine sevdalanmişlar ama ailesi ona hiç sormadan Almanyali başka bir ailenin oğluna vermişlerdir.Kizlari rahat etsin diye düşündüler ama Kayinvalidesi Sultan çatal dilli yılan yapmadığı kalmadı Sevime...Çok şey yaşadı eşi Ahmet ölünce Mutlu olamadı yerden yıllar sonra memlekete döndüğünde gençlik aşkı Adnan ile karşılaşır.Aralarinda konuşulması gereken konular vardır. Eee Adnancim "seversin alırsın karın olur,seversin alamazsın kara sevdan olur."Adnan ile Sevim neler yaptı,olaylari,onlardan saklananlari nasıl öğrendiler... Fatma annesi Sevimin kendi ayakları üzerinde dursun,okusun meslek sahibi olsun isteklerini gençliğinin verdiği cahillikle görmezden gelip liseden sonra okumak istemedi.Ailesinin yabancı biri ile evlenemezsin demesine ragmen Almanyali bir gence aşık olup sırtını ailesine döndü.Ahh be Fatma değdi mi.. O kadar yaşadığın şey niçin? Mine ,Sevimin torunu Fatmanin biricik kızı...Anlaştığı,flört ettiği kişilerin evlilik lafı açılınca onu terk etmesi...Uzun zamandır birlikte olduğu Ali'nin de onu terk edeceği korkusunu yaşamaktadır.Annesi Fatmanin yaşadığı her şeye şahit olduktan sonra bazı korkularının oluşması normaldi. Kendisine yol gösteren psikoloğu sayesinde korkularini alabilecek mi ? Ve bu üç kuşağın birbirlerinin hayatlarındaki acıya,sevince ortak sahip oldukları geçmişe ve gençlik hatalarının nasıl sonuçlar doğurduğunu onlardan ders çıkartmak gerektirdiğini gösteren cümleleri not alacağınız bu eseri sizlerle paylaşmak istedim.
2024 Okuma Raporları
2024 34. kitabı
Okunma: 27 Temmuz 2024 15:26
3 kuşak 3 yaşam hikayesi Anneanne, anne ve torun ... Hikaye aslında Anneanne Sevimin Almanya'ya gelin gitmesi ile başlar. Sıradan isteyerek gidiş değildir bu gidiş, sevdiği adamı geride bırakarak, ailesine karşı boyun eğemeyisinin ve aileden beklediği ama göremediği anlayış ve hayal kırıklıkları içinde bir gidistir .. Oysaki sevdiceğinin askerden dönüşünü beklemekteydi.. Ailesinin istegi ile hiç tanimadigi biri ile evlendirilip Almanya'ya gider, yol bilmez iz bilmez dil bilmez bir şekilde birde bu evliliğe 2 kız çocuğu dünyaya getirir. Dilini bilmediği bu ülkede yaşamak onu bi hayli yipratacaktir. En büyük korkusu kızlarının da yabancı biri ile evlilik yapmasıdır, aslında kızlarının kararlarına itiraz etmek değil niyeti sadece yaşanmışlıklar onun gözünü fazlasıyla korkutmustur. Tabi korkulan gerçekleşir ve kızı Fatma da yapılan tüm itirazlara karşı yabancı biri ile evlenir .. İnsan sevince mantığı devre dışı kalıyormuş, bazen gorme yetisini kaybedebiliyor , nasihat vari sözlere Kulağını kapayabiliyormus. Fatma da bu birlikteliğin sonunda üzülen, hayal kırıklığına uğrayan taraf oluyor ne yazikki, Birde ailesini karşına almış olması onu derinden etkileyen bir durum.. Bu hikayenin beni en etkileyen karakteri hiç şüphesiz Sevim oldu.. Yaşadıkları, caresizlikleri, bazen asi ve abartı soğuk duruşu okuyucunun tepkisini alsada, Yıllar sonra torunu Mine'nin onunla yuzlesmesiyle sırlar açığa çıkıyor ve taşlar yerine oturuyor.. Aslında görünenin aksine görünmeyenin hüznü bambaskaydi .. Oldukça etkileyici ve hüzünlü bir okuma oldu benim için, Sanki okumuyor o yılları Anneanne sevimin ağzından dinliyor gibiydim..
2024 81. kitabı
Merhaba @emine_cel40 Gurbet kitabı ile geldim Kitabımız geçmiş geleceği okuyoruz Almaya'ya giden ailenin hikayesi orada yaşananları anlatıyor. İnsan sevdinin gözlerinden okuyordu neler olduğunu. "Hissedilebilecek en olumsuz duygudan daha beter olanı, hiçbir şey hissetmemektir . Ahmet Sevim çifti Almanya'da yaşayan gurbetçi ailesidir iki kızları vardır Fatma ve Meryem tek istedikleri kızlarının iyi eğitim alması türk kültürüne göre yaşamaları Ahmet çok sevgisini belli etmeyen bir babadır çok seviyordur kızlarını Meryem ne kadar söz dinleyen ise Fatma bir o kadar rahat söz dinlemeyen daha asi biridir. Eğitimini bırakan Fatma bir firmada işe başlar orada Julia ile tanışır çok yakın olur Julia abisi Stefan aile birliktelik yaşar ailesi öğrenir kesinlikle bu ilişkiye karşı çıkarlar sonunda korktukları basına gelmiştir. ailesini bırakıp sevdiği adama gider onunla birliktelik yaşar sonunda evlenip herşey güzel gitti anda hamile olduğunu öğrenir. Stefan bu bebeği istemez onu terk eder yalnız kalan Fatma kimsesiz kalır bir başına ailesi tamamen onu silmiştir kız kardeşi dışında ona destek olan kimse yoktur. Günümüz. Fatma'nın kızı Mine geçmişi yaşadıkları onu bunalıma girer psikolojik destek almaya başlar. Psikolog Selma onu yakından tanımak istediğini geçimini hayatını hepsi için sorular sorar Mine annesiyle yalnız büyüyen hiç baba sevgisi görmemiştir teyzesi dışında hiç bir aile bireylerini görmemiştir. Dedesi küçükken eder geriye anneannesi kalmıştır onunla tanışmak için Türkiye'ye annesinden gizli gider Sevim ile tanışır geçmişin gizemli sırları hepsini öğrenir benimde en etkilediğim Sevim'in hikayesi oldu. Almanya'da yabancı Türkiye'de gurbetçi hikayesi. Sade yalın bir dille yazılmış bazı yerlerde çok duygulandım keşke öyle olmasaydı hayatan bir hikâye okudum o kadar çok