Güvercinköy

Ekim 2018
Tün Kitap

2021 391. kitabı
Okunma: 17 Temmuz 2021 18:35
İsmi duyulmamış yazarlardan genel olarak uzak dururuz, ne yanılgı... Ayarsız Dergi yazarlarından üçünün kitaplarını okudum son dönemde. Recep Yılmaz - Çerçici, Tayfun Çelik - Davulun Kıyısındaki Köy ve Ahmet Turan Tiryaki - Güvercinköy. Üç yazarın ismini de daha önce duymamıştım. Üç kitabı da bir öğretmen arkadaşımın tavsiyesiyle okudum. Asla pişman değilim, aksine dolu dolu vakit geçirdim bu kitaplarla. Güvercinköy kitabı hikâyelerinin bazılarının altına Cengiz Aytmatov, Sait Faik Abasıyanık, Zülfü Livaneli yazsanız, sırıtmaz. Sade ve anlaşılır dili ve çoğu içine çeken, hislendiren, derdi olan, dertlendiren 24 hikâyeden oluşuyor, bu kitap. Kesinlikle okunmaya değer bir kitap. En çok hoşuma giden hikâyeler: "Müslüm Baba, Altınay'ın Mumları, Bir Günde Ölen Umutlar, Kalbim Çok Ağrıdı, Canandan Uzak, Ömrüm Şarkılarda Geçti, Uğurlama, Beşyüz Liralık Vatan, İki Resim, Elefteria."
2020 13. kitabı
Yazarı Ayarsız dergisinden tanıyorum ve severek okuyordum. Kitabı da oldukça severek okudum. Çoğu hikaye zaten dergide yayımlanmış ama yeni hikayelerde var. Bir solukta okudum. Hikaye okumayı sevenlerin mutlaka bakması gereken bir kitap. Son olarak, kitabı okurken yüreğinize dokunan bir cümle ile karşılaşacağınıza eminim.
2021 3. kitabı
Okunma: 11 Ocak 2021 18:44
Çook güzeldi, çok keyifliydi. Hmmm neymiş ki bu kitap gibi bir ön yargıyla başlayıp 4.hikayeyle beni içine çekip sonra da olaydan olaya, ülkeden ülkeye sürükleyen çok iyi bir hikaye kitabıydı. İnsana bir genel kültür bombardımanı yaşatıyor. Kitap bitti ama araştırması hala sürüyor. Minnettarım. Teşekkürler bay Tiryaki
2026 30. kitabı
Okunma: 21 Mayıs 2026 19:15
Ahmet Turan Tiryaki; Ayarsız Dergisi'nde severek takip ettiğim önemli bir yazardı. Bu eserindeki hikayeler de dördü hariç Ayarsız'da yayımlanmıştı. Tiryaki; hikayelerinin konusunu Edith Piaf'tan, Chopin'e, Tanburi Cemil Bey'den, Müslüm Gürses'e, Sıdkî Baba'dan, Almas Yıldırım'a uzanan birbirinden değerli isimlerden alırken, Altınay'ın Mumları ile Kazakistan'ın bağımsızlık mücadelelerini anlatırken Manas Destanı ile de Kırgızlara selam gönderiyor. Azerbaycan'ın bağımsızlık mücadelesi'nden Kıbrıs'ın ayakta kalma mücadelesine, Kerkük'ün acılarından, Türkmen Dağı'nın gözyaşlarına kadar Türk Dünyası'nın her yerindeki mücadele, acı ve gözyaşına değinmeye çalışıyor.
2021 14. kitabı
Okunma: 12 Mayıs 2021 14:36
Ayarsız dergisini uzun zamandır takip ederim ve Tiryaki’nin hikayelerini hep sevmişimdir. İşte o hikayelerin kitaplaşması bir arada olması çok daha iyi olmuş
Aşıkane bir muhabbet.
2020 4. kitabı
Okunma: 26 Mayıs 2020 15:06
Ahmet Turan Tiryaki... Yazarın her satırında gönle dokunan bir söyleyişi var. Hikayeler, nağmeler eşliğinde yazılmış sanki. Mazruf Baba'nın demini aşktan alan, Göğercin Efendinin,omuzları güvercin başına benzeyen yar sevmesine sebep sırra kadem basan hikayesini, Altınay'ın yani hüznü mücevher gibi taşıyan o kadının yürek burkan bekleyişini okurken mekandan ve zamandan uzaklaşıyorsunuz.Bir yandan Chopin yanı başınızda piyona çalarken, diğer yandan Tanburi Cemil Bey'in Gülizar Taksim'inin ezgileri arasında kayboluyor, kendinizi Kuzguncuk'ta bir kafede karadut suyu içerken buluyorsunuz. Nihayet Akdeniz'in ortasında yapayalnız kalan Bereketçilerden Vehbi, Celal ve Asaf'ın hikayesini büyülü bir sesten dinliyor ve kitabı tılsımlı bir kelime ile noktalıyorsunuz: Elefteria! Gönlünden süzülen her kelime için sağ ol Tiryaki!
2019 32. kitabı
Okunma: 25 Aralık 2019 12:52
Ayarsız dergisinin muhtelif sayılarında yayımlanmış yirmi hikayeye dört yeni hikayenin eklenmesiyle vücut bulan bu eser ile Ahmet Turan Tiryaki, büyünün sürüp gitmesine katkı sunuyor. Hayata büyüyü getirenlere aşk olsun... - Takdim yazısından- -> Müslüm Baba -> Bir Günde Ölen Umutlar -> Kalbim Çok Ağrıdı ( Aytmatov’un babası Törekul Aytmatov’un katli) “Baba ben senin nereye defnedildiğini bilmiyorum. Bu eserimi sana atfediyorum. Törekul Aytmatov...- Toprak Ana kitabının başında yazıyor- ->Rüya Gibi Bir Gece (Azerbaycan bağımsız olmadan önce Türkiye’den umutlu) -> Canandan Uzak ( Çanakkale savaşları deva ederken süren ayrılık sancısı ve son) -> Ömrüm Şarkılarda Geçti -> İki Resim -> Elefteria (Kıbrıs Türkleri) . . Bu kadarıyla bile anlamışsınızdır ne kadar dolu bir kitap olduğunu... #birkutukitap özel seçkisiyle tanıştım bu kitapla. İyi ki okudum. Öykü sevmeyenler bile okumalı diyorum. “...bazen canımızı acıtsa da hayata anlam katanlar olmasaydı, belki de insanın bir ruhu var mı tartışmasını yapma ihtiyacı hissetmezdik.” . . “Kalbimdeki aşkını hayalimle süsledim. İnan bana güzelim, seni candan özledim.”- Canandan Uzak- . . “Her şeyden vazgeç, her şey senin olsun.” . . “Yere bakma güvercinim, bütün gökyüzü senin. Beni sever gibi uç, uçar gibi hatırla beni. Ben bir güvercini alnından öperim seni hatırlayınca; sen de uçtuğunda gökyüzünü öp alnından...”
Güvercinköy
2020 175. kitabı
Ahmet Turan Tiryaki Güvercinköy adlı hikaye kitabında Ayarsız Dergisi okuyucusunun okuma fırsatı bulduğu ya da bu kitapla ilk kez okuyacağı24 değerli hikaye ile okuyucuyu buluşturuyor. Edebiyatın maharet isteyen zor bir türü olan hikayeciliği ile yazar hünerini de konuşturuyor. Chopin ile Cemil Bey’in melodileri arasında karadut içmeye var iseniz, Müslüm Gürses namı değer Müslüm Baba ile alakalı okuduğunuz okuyacağınız en enfes en Müslüm Baba hikayesine var iseniz, Merzifon ovasında Sıdki Baba ile Piri Baba ile deyişler söylemeye dinlemeye var iseniz, Lazzat’ın da katıldığı Kazakistan Kurtuluş Mücadelesine gönüllü olmak, Altınay’ın Lazzatsız diktiği her bir mumda gözyaşı dökmeye var iseniz, Azerbaycan Türkü’nün Rus’dan Fars’tan gördüğü zulmü duyduğunuzda hayata ve bu dünyaya küsmemeye var iseniz, Törekul’un , Stalin’den çektiği çekeceğini duyduğunuzda gözleriniz dolsa da sükunetle kalmaya var iseniz, Sovyetlerin Türk’e reva gördüklerini şeytan görse şaşardı, donardı veyahut buz keserdi de sen Sovyet’in marifeti tek suçu Türk olmaları nedeni ile toplu mezarlardan kemiklerini çıkartıp Baba- Abi özlemi çekenlere kavuşturmaya onları kendi mezarlarıyla buluşturmaya var isen, Kızıl Moskof’un Sovyetler denen canavara dönüşüp Bakü gecelerine çöktüğü vakitte Çırpınırdı Karadeniz’i Kırım’ın en güzel sesi Nesrin Sipahi ile söylemeye var isen Güvercinköy isimli kitapla buluşmak için fazla bekleme o zaman. Her hikaye ile sizi alıp başka bir aleme başka bir duygunun içine bırakan yazar o anı üslubu, dili, kurgusu ile öyle güzel anlatıyor ki yaşıyorsunuz o anda. Kimi zaman tanınmış kişilerin yanına götüren yazar sanki hep orada onlarlaymışsınızı size hissettiriyor. Hele Türk Dünyasının ikliminde ya üşüyorsunuz donuyorsunuz zalimlerin işkencehanesinde zulme uğruyorsunuz yada kanat