Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Hadis Öğrenimi Tarihi ve Güncel Boyut

İsmail Lütfi Çakan

Hadis Öğrenimi Tarihi ve Güncel Boyut Sözleri ve Alıntıları

Hadis Öğrenimi Tarihi ve Güncel Boyut sözleri ve alıntılarını, Hadis Öğrenimi Tarihi ve Güncel Boyut kitap alıntılarını, Hadis Öğrenimi Tarihi ve Güncel Boyut en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Sünnet, peygamberlik yani ilahi iradenin temsilciliği görevinin beşerî planda yerine getirilmesi sonucu ortaya çıkan Hz. Peygamber'e ait beyan ve uygulamalar toplamıdır.
"Sözümü dinleyip güzelce belleyen ve bellediği gibi başkalarına ileten kimsenin Allah yüzünü ak etsin!"
Hadisi ŞerifKitabı okudu
Reklam
Hadis öğrencisi hadisi rivayet için değil, riayet (yaşamak) için bellemelidir. Çünkü ilimleri rivayet için öğrenenler çoktur. Fakat gereğine riayet edenler pek azdır. Çoğu var olanlar yok gibi, çoğu âlim, cahil gibidir. Nice hadis râvileri vardır ki, o hadisten üzerinde hiçbir iz yoktur. Hadisin hükmüyle amel etmeyen, onu bilmeyenden farklı değildir..
"Ateş dışında ilme çok benzeyen bir başka şey bulamadım; ne içine girebiliriz ne de uzak kalabiliriz.." [Süfyan b. Uyeyne]
Hadis öğrencisinin uyması gereken edebler/usuller;
* Hadis öğrencisinin ilk işi hadşs öğrenmekteki niyetini "Allah'ın rızası" temeline dayandırmasıdır. * Hadis öğrencisi, hadisi dünyalıklara kavuşmak ve servet kazanmaya vesile edinmekten kaçınmalıdır. * Hadis öğrencisi, övünme ve gösterişten sakınmalı, hadisi öğrenmekten maksadı asla riyasete geçmek, çevre edinmek, meclisler akdetmek
Ubeyd b. Muhammed el-Verrâk da “Ben Bişr b. el-Hâris'i şöyle derken işittim” dedi: -- Ey hadis ashabı, hadisin zekâtını veriniz! Hadisin zekâtını nasıl veririz? dediler. Bu defa Bişr; - Her iki yüz hadisten beşiyle amel ediniz, cevabını verdi.
Sayfa 33
Reklam
"Kişi bir hadis öğrenince en az üç gün hadisin etkisi onun üzerinde görülmelidir."
"İnsan hadis ilmini öğrenmeye başlayınca bu, onun huşuunda, gidişatında, dilinde, bakışında ve tutuşunda farkedilmelidir."
Hadis Müzâkeresi
Enes b. Mâlik رضي الله عنه demiştir ki: "Biz Nebî'nin ﷺ huzurunda bulunur, ondan hadis dinlerdik. Oradan ayrıldıktan sonra iyice belleyelim diye duyduklarımızı kendi aramızda müzâkere ve tekrar ederdik." Heysemî, Mecmeu'z-zevâid, I, 161
46 öğeden 21 ile 30 arasındakiler gösteriliyor.