Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Hadis Usulü

Talat Koçyiğit

Hadis Usulü Gönderileri

Hadis Usulü kitaplarını, Hadis Usulü sözleri ve alıntılarını, Hadis Usulü yazarlarını, Hadis Usulü yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Müslümanları fetihlere sevk eden, onları muvaffak kılan bir iman vardı ve bu iman iki kaynaktan fışkırıyordu: kitap ve sünnet.
Sayfa 332 - 19. BaskıKitabı okuyor
Imam el-Evzâî'nin şu sözü, bu gerçeği ortaya koyması bakımından zikre şayandır: "Bu ilim büyük bir şerefe sahiptir. Ricalin hifzında iken. ağızdan alınır ve müzakere edilirdi. Ne zaman ki kitaba girdi, nuru kayboldu, ehil olmayanların eline düştü."
Sayfa 97
Reklam
308 syf.
10/10 puan verdi
·
Beğendi
Müteşekkir
Eseri muazzam her biri değeri katan Üstadımızın yüreği ile nakış nakış hale getiren yazara müteşekkir ederim. Hadisleri tercüme edilmesi bir araya getirmesi güzel
Hadis Usulü
Hadis UsulüTalat Koçyiğit · Türkiye Diyanet Vakfı Yayınları · 201292 okunma
İttihâmu’r - Ravi bi’l -Kizb
Râvinin, hadisinde yalancılıkla itham olunmasıdır. Râvi, Hz. Peygamberden (sav) rivayet ettiği hadislerde yalan söylemese bile, sair konuşmalarında yalancılıkla tanınması halinde, hadis rivayetinde de yalancılıkla itham olunur ve bu gibi kimselerden hadis rivayet edilmez. Böyle kimselerin hadisleri metruk sayılır.
Sayfa 118
“Güvenilir bir isnad Hz.Peygamber’e olan yakınlıktır. Bu yakınlık, Muhammed ibn Eslem et- Tûsî’nin ifadesine göre, Allah’a yakınlık gibidir. Çünkü isnadın yakınlığı, Hz. Peygamber’e yakınlıktır; Hz.Peygambere yakınlık ise Allah’a yakınlıktır.” İbnu’s-Salâh, Ulûmu’l - Hadîs, s. 231-232
Sayfa 200
Hadis İlminin Yüceliği.
"sözlerimi işiten ve onları belleyip hıfzeden ve sonrada tebliğ eden kimseleri, Allah aydınlatsın." Tirmizi, Ebu Davud, ibn Mace. "Hadis ehlinden hiç kimse yoktur ki yüzünde o zikredilen aydınlık ve nur bulunmasın." es-Suyuti Tedribu'r Ravi. "Bu bakımdan hadis ilmi, bir ahiret ilmidir; onunla meşgul olacak kimsenin niyet ve ihlasını ona göre doğrultması ve kalbini dünyevi gayelerden temizlemesi gerekir." - ibnu's Salah Ulumu'l Hadis.
Sayfa 251 - Türkiye Diyanet Vakfı Yayınları
Reklam
Mutezile imamları, iyi veya kötü davranışlarım, aklî ve felsefî görüşlerini halkı telkin edebilmek gayesiyle plânlarken, hadîsçilerin de sünnete dayalı inançlarım yaymak için gayret göstermiş olmalarım tabii karşılamak gerekir. Aslında hadisçilerin dini konularda sâhip oldukları inanç, mutezileden farklı olarak, Kur’ân ve hadîste buldukları nassların ifade ettikleri manâdır; çünkü nassın sıhhati onlar için sâbit olduktan sonra, o nası mutlak surette inanç hasıl eder. Bu bakımdan hadîsçiler için yapılması gereken ilk iş, her biri bir amel veya bir inancı gerektiren hadîs metinlerinin rivayeti ve daha kolay istifade edilmesi için kitaplarda biraraya getirilmesidir. Halbuki mütezileye göre durum farklıdır. Onlar için nassın sıhhati, manasının prensiplerine uygun olarak gelmesi halinde değer ifade eder. Aksi halde nassın sıhhatini ve dolayısiyle nassı inkâr etmekte tereddüt göstermezler...
Sayfa 230 - Diyanet Vakfı Yayınları