Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Hadislerle İslâm 1

Kolektif

Hadislerle İslâm 1 Sözleri ve Alıntıları

Hadislerle İslâm 1 sözleri ve alıntılarını, Hadislerle İslâm 1 kitap alıntılarını, Hadislerle İslâm 1 en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
ALLAH (cc) şöyle buyurmuştur: “Ben kulumun bana olan zannı üzereyim. O beni zikrettiği (andığı, hatırladığı) zaman onunla beraberim. O bana yürüyerek gelirse ben ona koşarak gelirim.”
(Buhari 8/171, Müslim 4 /2061)
Ebû Hüreyre'den rivayet edildiğine göre, Resûlullah (sav) şöyle buyurmuştur "Allah'ın, yüzden bir eksik, doksan dokuz ismi vardır. Kim bu isimleri (öğrenip gereğiyle amel ederek) sayarsa, cennete girer. (Bu isimler şunlardır): O, kendisinden başka ilah olmayan Allah, er-Rahmân, er-Rahim, e-Melik, el-Kuddûs, es-Selâm, el-Mü'min, el-Müheymin, el-Azîz, el-Cebbâr, el-Mütekebbir, el-Hâlîk, el-Bâri, el-Musavvir, el-Gaffâr, el-Kahhâr, el-Vehhâb, er-Rezzâk, el-Fettâh, el-Alîm, el-Kâbıd, el-Bâsît, el-Hâfid, er-Râfi', el-Muizz, el-Müzill, es-Semî', el-Basîr, el-Hakem, el-Adl, el-Latîf, el-Habîr, el-Halîm, el- Azîm, el-Gafûr, eş-Şekûr, el-Alî, el-Kebîr, el-Hafîz, el-Mukît, el-Hasîb, el-Celîl, el-Kerîm, er-Rakîb, el-Mücîb, el-Vâsi', el-Hakîm, el-Vedûd, el-Mecîd, el-Bâis, eş-Şehîd, el-Hakk, el-Vekîl, el-Kavî, el-Metîn, el-Velî, el-Hamîd, el-Muhsî, el- Mübdi, el-Muîd, el-Muhyî, el-Mümît, el-Hayy, el-Kayyûm, el-Vâcid, el-Mâcid, Vâhid, es-Samed, el-Kâdir, el-Muktedir, el-Mukaddim, el-Muahhir, el-Evvel, el-Âhir, ez-Zâhir, el-Bâtın, el-Vâlî, el-Müteâlî, el-Berr, et-Tevvâb, el-Müntekım, el-Afüv, er-Raûf, Mâlikü'l-mülk, Zü'l-celâli ve'l-ikrâm, el-Muksit, el-Câmi', el- Ganî, el-Muğnî, el-Mâni', ed-Dârr, en-Nâfi', en-Nûr, el-Hâdî, el-Bedî, el-Bâkî, el-Vâris, er-Reşîd, es-Sabûr". (T3507 Tirmizî, Deavât, 82)
Sayfa 219Kitabı okudu
Reklam
“es-Salâtü ve's-selâmü aleyke yâ Resûlallâh, es-Salâtü ve's-selâmü aleyke yâ Nebiyyallah es-Salâtü ve's-selâmü aleyke yâ Habîballâh...”
Sayfa 202Kitabı okudu
Allah Resûlü, inanan insanın dünyada takınması gereken bu tavrı şu tanımlama ile ortaya koymaktadır: "Akıllı kişi kendisini hesaba çeken ve ölümden sonrası için çalışandır. Aciz kişi ise arzularına uyup bir de Allah'tan (bağışlanma) umandır. Çünkü "İnsanoğlu kıyamet günü beş şeyden, ömrünü nerede ve nasıl tükettiğinden, gençliğini nerede ve nasıl geçirdiğinden, malını nerden kazanıp nerede harcadığından, öğrendiği bilgilerle yaşayıp yaşamadığından hesaba çekilmedikçe hiçbir tarafa hareket edemeyecek, yerinden kımıldayamayacaktır. "
Sayfa 594Kitabı okudu
Reklam
Abdullah b. Ömer (ra) anlatıyor:" Allah Resûlü (sav) omzumdan tuttu ve şöyle buyurdu: "Dünyada (kimsesiz) bir garip gibi yahut bir yolcu gibi ol!" Buharî
"Kıyamet günü insanların bana en yakını, bana en çok salavat getirendir."
Sayfa 200Kitabı okudu
İsa (as ) Allah Teâlâ'dan şeytanın insan karşısındaki konumunu kendisine göstermesini ister. Bir de bakar ki, şeytanın başı yılan başı gibidir ve başını insanın kalbinin üzerine koymuştur. Kul, Allah' i andıkça uzaklaşır, O' dan gafil olunca yine gelir. Şeytanın insana bakışı, onunla ilgili düşmanca niyetleri hicbir zaman değişmemiştir.
Sayfa 278 - Diyanet işleri başkanlığıKitabı okudu
"...İnsan önünü (geleceğini, kıyameti) yalanlamak ister. O kıyamet günü ne zaman?' diye sorar. Gözler kamaştığı, ay karanlığa gömüldüğü, güneş ve ay bir araya getirildigi zaman, o gün insan 'Kaçış nereye?" diyecektir. Hayır, hiçbir sığınacak yer yoktur. O gün varip durulacak yer, sadece Rabbinin huzurudur" Kıyâme, 75/6-12.
Reklam
Üçüncü hicri asır, "hadisin altın çağı" olarak kabul edilir ki bu şüphesiz dogrudur. Zira Hadis Ilmi'nin erken devir eserleri bu asırda yazılmıştır. Bu asrın en geniş hadis kitaplarından olan Abdürrezzak b. Hemmam (211/826) ve Ebû Bekir Ibn Ebû Şeybe'nin (235/849) el-Musannef leri ile Ahmed b. Hanbel'in (241/855) el-Musned adlı eseri özellikle Kütüb-i Sitte'nin ana kaynağını oluşturan en önemli hadis arşivleridir. Örneğin Imam Muslim es-Sahih'inde İbn Ebû Şeybe'den 1540 hadis nakletmiştir. Aynı şekilde 121 Abdürrezzak, Ahmed b. Hanbel'in en önemli kaynaklarından biridir. İbn Hanbel Müsned'ini Abdürrezzak'ın yanından ayrıldıktan sonra 700 bin civarında hadisi gözden geçirmek suretiyle yazmaya başlamış ve onu sünnet konusunda ihtilafa düştüklerinde Müslümanların başvuracakları "imam" 122 (temel kaynak) olarak göstermiştir. Abdürrezzák takriben 18.000, İbn Eba Seybe 39.000, Ibn Hanbel ise yaklaşık 28.000 rivayet kaydetmiştir. İlk ikisi merfü, mevkuf ve maktu' rivayetlerin en zengin kaynaklarıdır.
Hz. Peygamber'in hadislerin yazılması hususunda bazı sahabilere özel izin verdiği bilinmektedir. Bunlardan biri olan Abdullah b. Amr b. el-As şöyle demiştir: "Ben, muhafaza etme düşüncesiyle Resûlullah'tan işittiklerimin hepsini yazıyordum. Kureyşli bazı kişiler, 'Resûlullah (sav) sakinken de öfkeliyken de konuşan bir insan olduğu halde, sen ondan her duyduğunu yazıyor musun?' diyerek beni bundan menettiler. Ben de yazmaktan vazgeçtim ve bu durumu Allah'in Elçisi'ne ilettim. O (sav) da "Sen yaz." dedi ve parmağıyla ağzına işaret ederek, "Varlığım elinde olan Allah'a yemin olsun ki buradan hakikatten başka bir şey çıkmaz buyurdu.
Allah Resûlü, Felak ve Nâs sürelerini okuyarak Allah'a sığınmayı prensip edinmiş, yatmadan önce kendisi mutlaka okuduğu gibi, yakınlarına da Allah'a sığınmada okunacak en güzel dua olarak bu iki sureyi tavsiye etmişti. Çünkü Hz. Peygamber'in (sav) deyişiyle "insanın içinde, tıpkı bedenindeki kan gibi dolaşan şeytan," insanı özünden uzaklaştıran, onu kirli işlere, taşkınlığa, günaha sürükleyen bir aktördür. Her insanla birlikte var olan ve hiç kimsenin içinden atamayacağı bu kötülükten kurtulmanın yolu, onu da yaratan Rabbe sığınmaktır. Nitekim Allah Resûlü (sav), torunları için yaptığı duada onları şeytanın kötülüklerinden koruması için Allah'ın iradesine sığınıyordu. Çünkü şeytanın, Rablerine sığınan müminler üzerinde hiçbir nüfuzu, hiçbir etkinliği yoktur.
Sayfa 164Kitabı okudu
Allah Resûlü'nün, "Allah'ım! Recep ve Şaban aylarını hakkımızda mübarek eyle, bizi Ramazan ayına ulaştır." diye ettiği duanın arkasında da inananları Kur'an iklimlinin egemen olduğu Ramazan ayına hazırlama arzusu yatmaktadır diyebiliriz.
Sayfa 334Kitabı okudu
Zeyd b. Erkam şöyle demiştir: Ben size sadece Resûlullah'ın (sav) bize öğrettiğini öğretiyorum. O şöyle derdi: "Allah'ım! Acizlikten, tembellikten, cimrilikten, korkaklıktan, ihtiyarlıktan, kabir azabından sana sığınırım. Allah'ım! Nefsime takvasını (sorumluluk bilincini) nasip et ve onu arındır, onu en iyi arındıracak olan sensin. Onun dostu ve velisi sensin. Allah'ım! Huşu duymayan kalpten, doymayan nefisten, fayda vermeyen ilimden ve kabul olunmayan duadan sana sığınırım." (N5460 Nesai, İstiâze, 13; M6906 Müslim, Zikir, 73)
Sayfa 161Kitabı okudu
586 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.