Bektaşiliğin Gölgesinde Sömürü

2003
Su Yayınları

2021 125. kitabı
Okunma: 29 Ağustos 2021 08:22
Kitabın adı:Hakullah Yazarın adı:Ümit Kaftancıoğlu Okuyanın adı:Sıdıka Topal Sayfa sayısı:168 Güzel bir araştırma yaparak yazmış. Kendi köyünün komşu köylerin insanları ile söyleşileri var. Kitabımız Alevi demelerine verilen hak payını anlatıyor. Yazarımız Ardahan Koyunpınar köyünden orda doğmuş birazcık okuma yazma öğrendikten sonra Cilavuz köyenstitüsünde okuyup öğretmen olur. Araştırma için köylere gidip ben şu köydenim bazı sorular sorar köylülerde madem sen köylüsün neden bilmiyorsun diyene ben o köylüyü ama ben okudum devlet memuru oldum değişik yerlerde yaşıyorum o yüzden bilmiyorum soruyorum çünkü kitap yazacağım der . Köylüler başlar anlatmaya. Dedeyi bekliyoruz gelmedi derken dede gelir ki fazla yaşlı olmayan biri geldi karşıladılar köşeye oturturlar izzeti ikram derken yanımda oturana sordum: Hakullah nedir neden dedeye veriliyor. Dede olduğu için derdimize deva olur elimizde ne varsa (peynir, tereyağ,bal,para,un,bulgur,koyun inek) veririz hak yoluna. Peki dede kim nereye götürüyor bunları. Biz verdik hak yoluna nereye götürürse götürsün. Bizde doğrusu budur böyle biliriz.
HakullahÜmit Kaftancıoğlu · Su Yayınları · 20037 okunma

Ümit KaftancıoğluYazar · 13 kitap
Asıl adı Garip Tatar olan Ümit Kaftancıoğlu, Ardahan'ın Hanak ilçesine bağlı Koyunpınarı (eski adı Saskara) köyünde doğdu. Halk aşıklarının, söz sohbet bilenlerin dizinin dibinde destan, masal, türkü, efsane dinleyerek büyüdü. Okuma ve yazmayı çok küçük yaşta öğrendi. İlkokulu bitirdikten sonra köy enstitüsüne girmek için yollara düştü. 1957'de Cılavuz Köy Enstitüsü'nü bitirdi. Üç yıl kadar Mardin'in Derik ilçesinde ilkokul, Rize'nin Pazar ilçesinde ortaokul öğretmenliği yaptı. 1961'de Balıkesir Necatibey Eğitim Enstitüsü Edebiyat bölümünü bitirdi. Bir süre Türkçe öğretmenliği yaptı. Türlü soruşturmalardan sonra öğretmenlikten uzaklaştırıldı. 1974'te TRT'de yapımcı olarak çalışmaya başladı. Dönemeç adlı hikâyesiyle 1970 TRT Büyük Ödülü'nü aldı. Köy Odası programlarını hazırlayan ekibin sorumlusu oldu. Hakullah adlı röportajıyla 1972 Ali Naci Karacan Birincilik Armağanı'nı aldı. 11 Nisan 1980 gününün sabahı evinden işe gitmek üzere dışarı çıktığında silahlı saldırıya uğradı. Sırtına ve göğsüne isabet eden 5 kurşun nedeniyle ağır yaralanan Kaftancıoğlu, kaldırıldığı hastanede yaşamını yitirdi. Olaydan sonra tutuklanan Ahmet Mustafa Kıvılcım, polise verdiği ifadede Kaftancıoğlu'nu "solcu olduğu için" öldürdüğünü söyledi. Kıvılcım, Askeri Mahkeme tarafından ömür boyu hapse mahkûm edildi; fakat cezası Askeri Yargıtay tarafından bozuldu ve 4 yıl tutuklu kaldıktan sonra serbest bırakıldı. Eşi Nurcan Kaftancıoğlu Türkçe ve edebiyat öğretmenliğinden emeklidir. Bir oğlu bir kızı vardır.