Yazar, öğretmen, kadın hakları savunucusu, yardım dernekleri kurucusu Halide Onbaşı.
Ailesi, çocukluğu, eğitim hayatı, evlilikleri, çocukları, milli mücadele yıllarındaki çalışmaları ve siyasi görüşlerini içeren kitapta Halide Edip Adıvar'ı yakından tanıma imkanı bulurken dönemin siyasi şartları ve kadına bakışıyla birlikte kadın hakları mücadeleleri hakkında bilgi edinebiliyoruz. Osmanlı'nın son yılları ve cumhuriyetin ilk yıllarında kadının toplumdaki yeri hakkında fikir edinmemize yardımcı bölümler içerirken günümüzle de kıyaslamalara yer verilmiş kitapta. Çok kapsamlı bir çalışma olduğu söylenemez, fikir edinmek için okunabilir.
Keşke daha önce okusaymışım Halide Edip Adıvar’ı çünkü onun romanlarını okumadan önce bence bir okur olarak hayatını okumalıyız ki sonra onun kitaplarının da nasıl şekillendiğini anlayabilelim diyebilirim.
Halide Edip Adıvar II. Meşrutiyet ve Cumhuriyet tarihine damga vuran bir yazar olduğu, genç yaşta aldığı eğitim ve kültür birikimine bağlı olduğunu kabul etmemek haksızlık olur. Milli mücadeledeki rolü kadınları ön plana çıkarması çok kıymetli. Ancak kendisinin de 10 Ağustos 1919 da Mustafa Kemal Atatürk’ e yazdığı mektupta da belirttiği gibi “ Türkiye’yi gayret ve kararlılık sahibi geniş görüşlü bir iki kişi belki kurtarabilir”
Kurtardı da…
Bir kez daha neden Mustafa Kemal Atatürk’ün benzersiz olduğunu farkedeceğiniz bir biyografi olmuş, emeğinize sağlık Sayın Semra Topçu.
Halide Edip’in sadece bir Edebiyatçı olmadığını, geçmiş savaşlardaki rolünü ve önemini anlatan güzel ama kısa bir kitap. Halide Edip’in önemini biraz daha geniş bir açıyla ele alabilirdi Semra Topçu.
Çok fazla siyasete girmiş ve sanki inkılap tarihi okuyormuş gibi fazla tarihi bilgi veriyor.malesef arada Halide Edip yani asıl konu kaynıyor gibi.halide edip hayatı merak edenler için doğru kaynak değil.
18 Ekim 1972’de Erzurum’da doğdu. İlk orta ve lise öğrenimini Ankara’da gördü, Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi Radyo-Televizyon ve Sinema bölümünden 1993 yılında mezun oldu. Aynı yıl meslek hayatına TRT’de istisna akitli muhabir olarak başladı. Radyo Haber’de muhabir olarak çalışırken, Müzik Dünyasından Haberler adlı programı yaptı.
1996 yılında Flash Tv’ye muhabir olarak girdi televizyon haberciliğine adım attı, gece 24:00’te Ankara Gündemi bağlantısı ile haber program canlı yayınlarına başladı.
1998 yılında ETV’de muhabirlik yaparken, kısa bir süre sonra ETV’nin Ankara Haber Müdürü oldu. “Gündem Özel” haber yorum röportajları yapmaya başladı, “Haber Panorama”, “Düşündükçe”, “Çapraz Ateş” gibi haber programlar hazırladı. Yeni İleri gazetesinde köşe yazdı.