Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Halk Şiirinde Üç Büyükler 1- Yunus Emre

Cevdet Kudret

Halk Şiirinde Üç Büyükler 1- Yunus Emre Gönderileri

Halk Şiirinde Üç Büyükler 1- Yunus Emre kitaplarını, Halk Şiirinde Üç Büyükler 1- Yunus Emre sözleri ve alıntılarını, Halk Şiirinde Üç Büyükler 1- Yunus Emre yazarlarını, Halk Şiirinde Üç Büyükler 1- Yunus Emre yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
143 syf.
9/10 puan verdi
·
Beğendi
·
5 günde okudu
Cevdet kudret , halk şiirinde üç büyükler kitabından 1. si Yunus Emre. Biz dünyadan gider olduk Kalanlara selam olsun demiş yunusumuz. Yunus Emre' nin hayatı hakkında elimizde pek az bilgi vardır. hangi devirde yaşadığı uzum tartışma olmuş ama bu bugün çözülmüş sayılabilir. Risaleti - ün - Nushiyye adlı mesnevisinde anlaşılmaktadır. Yunusun yaşadığı XIII. ve XIV yüzyıllar, Anadolu'da siyasal ve toplumsal büyük çalkantıların olduğu çağdır. Yunusun ümmi, okuma yazma bilmez olduğu inancı zamanımıza kadar sürüp gelmiştir ancak daha sonraki yüzyıllarda yazılan çeşitli eserlerde şairin ümmî olduğu ileriye sürülmüştür. şairin şiirleri üzerinde inceleme onun medrese eğitimi aldığını, felsefe , tefsir, fıkıh vb. gibi bilgilere yabancı olmadığını , Arapça ve Farsça bildiği ortaya çıkmıştır. Yunusun ümmi olduğu hakkındaki söylenti, herhalde , dervişlik alçakgönüllüğüyle kendisini bir şey bilmez göstermesinden doğmuştur. tapduk emreye mensuptur. Tapduk' un tekkesinde uzun yıllar hizmet etmiş, şeylerinin tarikatın yaymak için diyar diyar dolaşan dervişlerin geleneğine uyarak gurbet ellerine çıkmıştır. Yunus Emre, Türk edebiyatının en büyük şairlerinden biri sayılmaktadır. Sanatının özelliklerini belirtebilmek için şiirlerini konu , ölçek, kafiye , nazım biçimi, dil , söyleyiş bakışlarından ayrı ayrı ele almak ve kendisinin ne gibi etkiler altında kaldığına bakmak gerekir. kitapta yunusa derin değinmiş ve ben çok beğendim. iyi okumalar...
Halk Şiirinde Üç Büyükler 1- Yunus Emre
Halk Şiirinde Üç Büyükler 1- Yunus EmreCevdet Kudret · İnkılap Kitapevi · 200321 okunma
Kime kim öğüt verdim Ol hakka erdi gördüm Bana benim öğüdüm Hiç eylemedi eser..
Sayfa 114 - İnkılap yayıneviKitabı okudu
Reklam
Biz dünyadan gider olduk Kalanlara selam olsun.
Sayfa 101 - İnkılap yayıneviKitabı okudu
Gözüm seni görmek için,
Gözüm seni görmek için, Elim sana ermek için, Bu gün canım yolda koyam, Yarın sana ermek için.
Sayfa 95 - İnkılap yayıneviKitabı okudu
Yavu kıldım ben yoldaşı Unulmaz bağrımın yaşı Gözlerimin kanlı yaşı Irmak olup çağlar mısın? Ben toprak oldum yoluna Sen aşurı gözetirsin Şu karşıma göğüs geren Taş bağırlı dağlar mısın?
Sayfa 92 - İnkılap yayıneviKitabı okudu
Reklam
Dolap niçin inilersin Derdim vardır inilerim Ben Mevlâya aşık oldum Anın için inilerim Benim adım dertli dolap Suyum akar yalap yalap Böyle emreylemiş Çalap Derdim vardır inilerim Beni bir dağda buldular Kolum kanadım yoldular Dolaba layık gördüler Derdim vardır inilerim Ben bir dağın ağacıyım Ne tatlıyım ne acıyım Ben Mevlâya duacıyım Derdim vardır inilerim
Sayfa 78 - İnkılap yayıneviKitabı okudu
Ne haldeyim ne bilem Tuzaktayım ne gülem Bir garibce bülbülem Ötmeğe güle geldim.
Sayfa 74 - İnkılap yayıneviKitabı okudu
Sen canından geçmeden, cânan (Sevgili)arzu kılarsın, Belden zünnur (Rahip kuşağı) kesmeden, İman arzu kılarsın. Tıflı nareste (yetişmemiş çocuk) gibi, eteğin at edinip. Ele çevgan (Cirit oyunundaki sopa) almadan, meydan arzu kılarsın.
Sayfa 34 - İnkılap yayıneviKitabı okudu
Reklam
Gözlerimin kanlı yaşı Irmak olup çağlar mısın?
Sayfa 27 - İnkılap yayıneviKitabı okudu
21 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.