Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Halkın Dostları Kimlerdir

Vladimir İlyiç Lenin

Halkın Dostları Kimlerdir Gönderileri

Halkın Dostları Kimlerdir kitaplarını, Halkın Dostları Kimlerdir sözleri ve alıntılarını, Halkın Dostları Kimlerdir yazarlarını, Halkın Dostları Kimlerdir yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Birleşmiş emekçilerin toplam ürünü, toplumsal bir üründür. Bir bölümü yeniden üretim aracı olarak kullanılır ve toplumsal kalır ama öteki bölümü tüketilir ve bunun sonucu, tüm emekçiler arasında üleşmesi gerekir.
Marx, ekonomik yaşamın yasalarının, geçmiş ve gelecek için bir ve aynı olduğu görüşünü reddeder. Tersine, her tarihsel dönemin kendi yasaları vardır. Ekonomik yaşam, biyolojinin öteki dallarındaki evrim tarihine benzeyen bir görüngü oluşturur.
Reklam
Marx, toplumsal hareketi, yalnızca insan iradesininden, bilincinden ve niyetinden bağımsız olmakla kalmayıp, tersine insanların iradesini, bilincini ve niyetlerini belirleyen yasaların yönettiği bir doğal tarih süreci olarak ele alır.
Marx ve Engels’in metafizik yönteme karşı, diyalektik yöntem adını verdikleri şey, topluma sürekli bir gelişme durumundaki canlı bir organizma olarak incelenmesi, o toplumsal biçimlenmeyi oluşturan üretim ilişkilerinin nesnel bir tahlilini ve bunların işleyiş ve gelişme yasalarının bir araştırmasını gerektiren bir organizma olarak bakan toplumbilimdeki bilimsel yöntemden başka bir şey değildir.
Bir filin arkasından havlaması için, fino köpeğin pek güçlü olması gerek!
Amerikan ilkel yerli topluluğunun tüm üyeleri, gereksindikleri tüm maddeleri ortaklaşa ürettikleri sürece, özel mülkiyet olanaksızdı. Ama işbölümü topluluğa yayıldığı ve topluluk üyeleri, birey olarak herhangi bir ürünün üretimiyle uğraşma, onu pazarda satma yolunu tuttukları zaman, meta üreticilerinin bu maddi ayrılması, özel mülkiyet kurumunda ifadesini buldu.
Reklam
İnsanlar gerçekleri incelemeye nasıl girişeceklerini bilmedikleri sürece, daima, önsel, genel teoriler icat etmişlerdir, bunlar hep kısır olmuştur. Kimyasal süreçlerin gerçeklere ilişkin bir araştırmasını hala yapamayan metafizikçi-kimyager, bir güç olarak kimyasal birleşme eğilimi hakkında bir teori uydurur. Metafizikçi-biyolog, ruhun niteliği üzerine tartışır. Burada saçma olan, yönetimin kendisidir. Özel olarak ruhsal süreçleri açıklamadan ruh halkındaki tartışamazsınız: Burada, ilerleme, tam da, ruhun niteliği üzerine genel teorilerden ve felsefi sözlerden vazgeçilmesinden ve özsel ruhsal süreçlere ilişkin gerçeklerin incelenmesinin bilimsel bir temele oturtulabilmesinden ibarettir.
Materyalizm, bay Mihaylovski’nin düşündüğü gibi “esas olarak bilimsel bir tarih anlayışı” değil, tek bilimsel tarih anlayışıdır.
Marx, toplumsal ekonominin meta örgütlenmesinin nasıl geliştiğini; nasıl kapitalist örgütlenmeye dönüştüğünü ve uzlaşmaz karşıt sınıfları, burjuvaziyi ve proletaryayı yarattığını; nasıl toplumsal emeğin üretkenliğini geliştirdiğini ve bunu bizzat bu kapitalist örgütlenmenin temelleriyle çözümlenemez bir biçimde çelişik bit öge haline getirdiğini görmek olanağını sağladı.
52 öğeden 31 ile 40 arasındakiler gösteriliyor.