Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Haneke Haneke'yi Anlatıyor

Michel Cieutat

Haneke Haneke'yi Anlatıyor Gönderileri

Haneke Haneke'yi Anlatıyor kitaplarını, Haneke Haneke'yi Anlatıyor sözleri ve alıntılarını, Haneke Haneke'yi Anlatıyor yazarlarını, Haneke Haneke'yi Anlatıyor yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Haneke'nin Godard yorumu
Godard'da en çok hoşunuza giden şey neydi? Entelektüel inceliği. Onun beyaz perdede otorefleksiyon (edebiyatta ya da diğer sanat alanlarında, işlerin üretim sürecini de açık olarak yansıtma anlayışı) diye adlandırabileceğim yaklaşımı, yani Godard'ın kendi üzerine eğilen, bunu sinemada kurumsallaştıran bir yönetmen olduğunu söyleyebiliriz. Ondan önce bunu kimse bu denli yapmamıştı. Beni en az Bresson kadar etkilemişti. Godard'ınkı öyle bir sinemaydı ki, daha önce tahayyül dahi etmek mümkün değildi.
Sayfa 60
“Hiçbir zaman varoluşçu olmadım, zihinsel gelişim sürecim, diğer ergenlerinkinden farklı değildi. İlk başta korkularına ve arzularına bir cevap arıyorsun. Sonra, öteki cinsiyetle karşılaşıyorsun ve her şey başka bir yöne doğru akıyor. Önce tanrı varken, onun yerini kızlar alıyor! Böyle ifade edince fazla gayriciddi gelebilir ama bütün gençler aşağı yukarı bu aşamadan geçer.”
Reklam
“sanatı, gerçekle baş etmenin yegâne yolu olarak gören sanatçının endişeli bakışıyla..” bakıyormuş haneke..
Bir eserin sanatsal zenginliği yaratıcısının zekasından ziyade duyarlılığına bağlıdır.
Çocukluğumdan itibaren insanların birbirleriyle çok zor iletişim kurduğunu hissediyordum. (...) Her birimiz karşımızdakinin ne dediğini bazen hiç dinlemeden bazen de yarım kulak dinleyerek konuşuyoruz.
Sayfa 61
Bir eserin sanatsal zenginliği yaratıcısının zekasından ziyade duyarlılığına bağlıdır.
Reklam
Şiddet, iletişim eksikliğinin bir neticesi. İnsanlık var olalı beri süregelen bir sorun bu. Hakikaten iletişim kurmanın bir yolu aranırsa, şiddetten başka bir çözüm mutlaka bulunur.
Hep söylüyorum, sinema bir sanat biçimi olabilir, ama dikkat çekmek için müzik gibi kaba anlatım yollarının kullanıldığı televizyonda sanat olamaz. Ama tabi bu mantık, Hitchcock ya da Sergio Leone'ninkiler tarzında müziksiz düşünülemeyecek filimler için geçerli değil. Ben nispeten gerçekçi filmler çekmek üzere sinemasal yöntemler kullanıyorum, bu yaklaşım da müzik kullanımını gerektirmiyor.
Godard'da en çok hoşunuza giden neydi?
Entelektüel inceliği. Onun perdede otorefleksiyon diye adlandırabileceğim yaklaşımı, yani Godard'ın kendi üzerine eğilen, bunu sinemada kurumsallaştıran bir yönetmen olduğunu söyleyebiliriz. Ondan önce kimse bunu bu denli yapmamıştı. Beni en az Bresson kadar etkilemiştir. Godard'ınki öyle bir sinemaydı ki, daha önce tahayyül dahi etmek mümkün değildi.
32 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.