Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

1918-1939

Hatay İşgal Yılları ve Bağımsız Hatay Devleti Kronolojisi

Mehmet Tekin

Hatay İşgal Yılları ve Bağımsız Hatay Devleti Kronolojisi Sözleri ve Alıntıları

Hatay İşgal Yılları ve Bağımsız Hatay Devleti Kronolojisi sözleri ve alıntılarını, Hatay İşgal Yılları ve Bağımsız Hatay Devleti Kronolojisi kitap alıntılarını, Hatay İşgal Yılları ve Bağımsız Hatay Devleti Kronolojisi en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
"Ama bütün dünya bizim karşımızda birleşse, biz Hatay'ı alacağız!.. Hükümet buna cesaret edemezse, ben Cumhurbaşkanlığından çekilirim,bir "ferd-i millet" olarak Hatay'a girer, onun bağımsızlığını ilan ederim." Sofrada bulunan Yunus Nadi'nin "Sonra Paşam?" diye sorması üzerine Atatürk devam etti: "Sonra da Türkiye'ye döner, hakkını almaktan aciz hükümemeti deviririm!..."
Atatürk : "İskenderun, Antakya, Cebelsem'an, Katma, Kilis havalisinin Türklerle meskun olduğu ve Halep halkının dörtte üçünün Arapça konuşan Türk olduğu her vesile ile hatırda tutulmalı ve her davada bu esas ittihaz edilmelidir."
Adana, 15 Ocak 1923
Reklam
Hititlerle Mısırlılar arasında imzalanan ve tarihte ilk yazılı anlaşma olan Kadeş Antlaşması burada(Hatay'da) yapılmıştır.
Sayfa 2
St. Pierre Kilisesi (Antakya, Hatay)
M.S. 1. yüzyıl başlarında ortaya çıkan Hristiyanlık Kudüs dışında ilk defa Antakya'da yayılır, Hz. İsa'ya inananlara ilk defa burada "Hristiyan" adı verilir ve Hristiyanlığın ilk klisesi Antakya'da kurulur.
Sayfa 3
Hatay 1918-1936 yılları arasında "İskenderun Sancağı" adıyla; Kasım 1936'dan sonra Atatürk'ün talimatıyla "Hatay" adıyla anılan bu bölge, işgale karşı ilk silahlı direnişin başladığı, ilk kurşunun atıldığı, Kuva-yı Milliye'ye mensup çetelerin işgalcilere karşı büyük mücadeleler verdiği; Atatürk'ün hayatına mal olacak derecede özel olarak ilgilenip "şahsi meselem" dediği bir bölgedir.
Mondros Mütarekesi için görüşmelerin yapılmakta olduğu günlerde Antakya'da, çoğunluğu El Aha-ül Arabi Cemiyeti üyesi olan Faysal yanlılarının düzenlediği ve şehrin ileri gelenlerinin de katıldığı bir toplantı yapıldı.Bu toplantıda, Osmanlı Devleti'nin yıkılmış olduğu anlatıldıktan sonra, burada bir Arap Hükümeti ilan edildiği takdirde, gelecek işgal kuvvetinin şehir halkına esir muamelesi yapmayacağı söylenerek, Faysal'ın Şam'da kurduğu Hükümetin uzantısı olacak bir Arap Hükümeti ilanı teklif edildi. Osmanlı Kaymakamı İbrahim Edhem Bey Osmanlı Hükümeti'nin emirlerinin beklenmesinden yanaydı.Ama Arap Hükümeti kurma işiyle uğraşanlar Antakya ve çevresinin Suriye'ye bağlanması için çoktan Faysal'la irtibat kurmuş,onun onayını almışlardı.