Hawksmoor

Mayıs 2016
Yapı Kredi Yayınları

2020 253. kitabı
Okunma: 12 Nisan 2020 00:00
Peter Ackroyd, “Hawksmoor”u 1985 yılında yazmış. Gerek içeriğinin, gerek konun işlenişi bakımından Eco şahikası “Gülün Adı’na benzetmiştim ki, ondan sadece 5 yıl sonra yazılmış bu polisiye romanı. Ackroyd’u ilk okuyuşum ve sevip-sevmediğime, kitabı bitirmiş olmama rağmen karar veremedim. Romanın ana karakteri, 1700 yıllarında yaşamış ilginç ve karanlık barok mimarı Nickolas Hawksmoor(e)’dan esinlenerek yazılmış. Yazılan konu ele alındığında, sanatçının karanlık kişiliği de göz önünde bulundurulunca, gerçekten zekice atılmış bu adımı tebrik etmek gerekiyor. 1666’dan sonra İngiltere baş gösteren büyük yangın, (Ackroyd, bu konu hakkında bir kitap yazmış; Londra Yanıyor veya Bir Zamanlar Londra’da) pek çok mimari yapıya zarar vermiş, 7 katedralin yeniden inşası için, Christopher Wren ve yardımcısı Walter Payne ile çalışmaya başlar. Hawksmoor ise, 1980'lerde yaşayan bir dedektiftir ve işe koyulur. Görevi ise, 7 çocuğun ortadan kayboluşundaki gizemi çözmektir. Kitapların içeriği hakkında yorum yazmak, tercih ettiğim bir anlatım tarzı değil; bazen, bazı kitapları -Hawksmoor gibi- açıklayabilmenin yolunu bulmak oldukça güç. Notre Dame’ın Kamburu’nda yaşadığım “yapı tasvirleri şahane, ama içerik klişe” hissin aynısı geçerli. Çeviri konusuna gelirsek, çok memnun kaldığımı söylemem gerek. Eski Türkçe kelimelerin kullanılması çok uygun olmuş, öbür şekilde zaten sırıtacak bir tablo çıkardı, bunu öngörmüş çevirmenler. Kitabın çok dikkatli okunmasını tavsiye ederim, oldukça ayrıntılı ve iç içe geçen iki hikâyesi var. Okuyup okumamayı size bırakıyorum, ben çok memnun kalmadım. Baskısı tükendiği için, sahaflardan bulabilirsiniz diye düşünüyorum. Veya, Yapı Kredi Yayınları, baskısı tükenmiş kitapları için kendilerine gönderilen mailleri dikkate alan bir yayınevi, aklınızda bulunsun.
HawksmoorPeter Ackroyd · Yapı Kredi Yayınları · 20162 okunma

Peter AckroydYazar · 22 kitap
Peter Ackroyd 1949'da Londra'da doğdu. Cambridge Üniversitesi'ni bitirdi. Yale Üniversitesi'nde araştırmacı olarak bulundu. 1973-1982 yılları arasında Spectator dergisinin yayın yönetmenliğini yapan Ackroyd, The Times gazetesinin de baş kitap eleştirmenidir. Ayrıca çeşitli gazete ve dergilerde yazıları yayımlanmaktadır. Ackroyd'un ilk romanı 1982'de yayımlandı: The Great Fire of London (Londra Yanıyor, çev. Aslı Çelik, 2002). 1983'te çıkan The Last Testament of Oscar Wilde (Oscar Wilde'ın Son Vasiyeti, çev. Tomris Uyar, 1994) ile Somerset Maugham Edebiyat Ödülü 'nü kazandı. Türkçeye çevrilen öteki romanları: Booker Ödülü'ne aday gösterilen Chatterton (1987; çev. Füsun Elioğlu, YKY, 1995), English Music (1992; İngiliz Müziği, çev. Oya Dalgıç, YKY, 1995), The House of Doctor Dee (1993;Doktor Dee'nin Evi, çev. Özcan Kabakçıoğlu, YKY, 2004), Dan Leno and the Limehouse Golem (1995; Cinayet Sanatı, çev. Burçin Karamercan, 2002), Hawskmoor (1985; çev. Gül Tekay Baysan-Candan Baysan, YKY, 2006) ve First Light (1989; İlk Işık, çev. Mehmet H. Doğan, YKY, 2007), The Fall of Troy (2006; Troya'nın Düşüşü, çev. Mehmet H. Doğan, YKY, 2009). Romanları yanında William Blake, Thomas More, Charles Dickens ve T. S. Eliot gibi ünlü yazar ve düşünürleri, çağları ve çevreleriyle birlikte ele aldığı biyografileriyle de tanınan Ackroyd'un ayrıca şiir ve deneme kitapları da vardır.