Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

2019 Nisan-Mayıs

Henidik - Sayı 1

Henidik Dergi

Henidik - Sayı 1 Sözleri ve Alıntıları

Henidik - Sayı 1 sözleri ve alıntılarını, Henidik - Sayı 1 kitap alıntılarını, Henidik - Sayı 1 en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Ancak ne bağlamda işlenirse işlensin, tüm modern politika felsefesi, güç ile ilgilidir. Bu böyledir; modern politika, güç idealidir.
Sayfa 4
Nıetzscheyen fİlmler
i. Yurttaş Kane (Citizen Kane): “Güç İstenci” ii. Bugün Aslında Dündü (Groundhog Day): Sonsuz yineleniş düşüncesi iii. Nietzsche Ağladığında (When Nietzsche Wept): Nietzsche’nin yaşamına ve felsefesi iv. Dövüş Kulübü (Fight Club): Ahlâkın sorunsallaştırılması, kişinin kendi etik yargılarını oluşturarak üstinsana ulaşması, güce yapılan vurgu ve güç istencinin yüceltilmesi... v. Torino Atı (A Torinói Ló / The Turin Horse): Nietzsche’nin yaşamöyküsündeki son büyük kırılma Görüldüğü gibi, Friedrich Nietzsche, yalnızca felsefî alanda değil, sinema alanında da yirminci yüzyıla ve günümüze büyük tesirde bulunmuştur. Nietzsche’nin kendi çağını aşan fikirleri, Orson Welles, David Fincher, Charlie Chaplin, Andrei Tarkovsky ya da Béla Tarr gibi sinema dehâlarına esin olmuş gibidir. Neredeyse yüz yıllık sinema tarihinde, Nietzsche’nin fikirleri ile örülmüş ya da onun yaşamını konu edinen onlarca film vardır. Ve bu filmlerin birçoğu kült olmuşsa eğer, burada yönetmenlerin ustalığı kadar, Nietzscheyen fikirlerin çekiciliğinin de rolü bulunmaktadır. Görünen o ki, Nietzsche ve Nietzsche’nin düşünceleri, sinemanın ilgisini cezbetmeye devam edecek...
Reklam
Friedrich Nietzsche
Bir kutsallık dikmek için bir kutsallık yıkmak gerekir.
Nietzsche’ye göre varoluş, aklın keşfedeceği, anlamlı bir yapı oluşturmaz. Varoluşun keşfedilecek bir anlamdan yoksun olması, dünyanın kaostan başka bir şey olmadığına işaret eder. İnsan akla sahip bir varlık olması yönüyle diğer canlılardan daha üstün bir mertebeye sahip değildir. Çünkü kendi hâline bırakıldığında akıl yalnızca yanılsamalar üretir. Fakat asıl beden, insanı insan yapan şeydir. İnsan bedeni organik yaşamın en komplike yapılarından biridir. Bedenin komplike oluşu, onun çok çeşitli dürtüleri barındırdığı anlamına gelir.
“İnsanlık tarihi, acizlerin ona katmış olduğu akıl (Geist) olmasaydı, fazla ahmakça bir şey olurdu” diyen Nietzsche’ye göre, bedensel olarak güçsüz insanların, güçlülere karşı zaferini sağlayan şey, değerlerin yeniden değerlendirilmesidir.
Reklam
Spinoza söyler: “Tabiatta hiçbir tekil şey verilmiş değildir ki, ondan daha güçlü ve daha kuvvetli bir başkası verilmiş bulunmasın. Fakat eğer herhangi bir şey verilmiş ise, bu şeyi mahvedebilecek olan daha güçlü başka bir şey de verilmiştir”. Dolayısıyla her gücü yıkacak bir başka güç biçimi mutlaka vardır; ama her zaman ayakta kalacak olan, gücün kendisidir.
-Röportaj-
H. C.: Son olarak merakımı cezbeden şey, felsefe, edebiyat ya da sanat tarihinde, dili olağanüstü kullanan birçok kişinin (Dostoyevski’nin, Hölderlin’in, Nietzsche’nin, Blake’in ya da Kierkegaard’nun) psikolojik rahatsızlıklara sahip olduğunu biliyoruz. Burada nasıl bir bağ aramamız gerekir? Psikolojik rahatsızlıklar, edebiyat, felsefe gibi etkinlikler için bir avantaj sağlıyor olabilir mi?
Güncel bir örnek verelim. Harry Potter ve Felsefe Taşı’nda Profesör Quirrell, Voldemort’a olan bağlılığının nedenini ifade ederken bir şey söyler: “İyiyle kötü diye bir şey yoktur, güç vardır sadece, bir de o gücü elde edemeyecek kadar zayıf olanlar”. Nasıl da Thrasymachus – Platon kavgasıdır; ideal moralite iş görmez, pratik gerçeklik ortadadır. Profesör’ün ifadesi anlamlıdır; zira zayıf olana da gönderme yapar. Gücün özsel varlığına vurgunun yanında onunla kimin ilişkilenebileceği üzerine de bir şey söyler. Güç vardır ama herkes için değil. Güçlü olabilecek için, gücü anlayabilecek için, kontrol edebilecek için.
Sayfa 5
hahahah politikadaki Gollum, incee :D
Yüzüklerin Efendisi’nde güç yüzüğü bunu anlatır: “Hepsine hükmedecek Bir Yüzük” Sauron, güç yüzüğünü kaybettiğinde yıkılır. Yüzüğü Sauron’dan alan ama onu taşıyacak doğadan yoksun olan insan soylu İsildur, güç yüzüğünün ağırlığı çöktükçe yüzükten vazgeçemez, yıpranır ve ölür. Smeagol’dan Gollum’a gidiş öyküsü de budur (politik alanda rahatça bazı Gollumlar görebilirsiniz).
Sayfa 5
34 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.