Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Ana Çizgileriyle Dilbilim - 3 Cilt Birlikte

Her Yönüyle Dil

Doğan Aksan

Her Yönüyle Dil Gönderileri

Her Yönüyle Dil kitaplarını, Her Yönüyle Dil sözleri ve alıntılarını, Her Yönüyle Dil yazarlarını, Her Yönüyle Dil yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Sözcüklerle nesneler arasındaki ilişki konusunda çok uzun süren tartışmalar, dilbilimde birbirine karşıt iki görüş halinde belirmekte, bu iki ayrı görüşün temsilcileri analojistler ve anomalistler adıyla anılmaktadır.
Bilgine göre (Wilhelm von HUMBOLDT) "ayrı ayrı dillerin sözcükleri aynı kavramı gösterseler bile, hiç bir zaman gerçek eşanlamlı değildirler". "Her dilde özel bir dünya görüşü vardır".
Sayfa 67 - Say YayınlarıKitabı okudu
Reklam
Betimlemeli dil bilim, tarihsel gelişmeleri bir yana bırakarak belli bir dilin belli bir süre içindeki çeşitli niteliklerini ortaya koymaya yönelen, bunu yaparken ilkeler koymaktan çok, dilin o günkü durumunu saptamaya çalışan bir dil bilim yöntemi ve alanıdır.
Sayfa 23
20. yüzyıl, dilcilikte önemli gelişmelerin görüldüğü ilke sayılabilecek yargıların yerleştiği bir çağın başlangıcıdır. Bu gelişmelerin yerleşen yargıların birçoğunu ünlü İsviçreli dilbilimci Ferdinand da SAUSSURE’e borçluyuz. Dilin başlıca niteliklerine, o zamana değin iyice anlaşılamamış çeşitli yanlarına, çeşitli sorunlarına sağlam kanıtlarla açıklık ve çözüm getiren SAUSSURE’ün kuramı aynı zamanda dilbilimin ne olduğunu belirleyerek hangi doğrultularda yürümesi gerektiğini gösterir.
Sayfa 21
19. yüzyıl, diller arasında daha önceki yüzyıllarda ilgiyi çeken, farkına varılan yakınlıkların sağlam temellere oturtulduğu, karşılaştırmalı dilbilimin Franz Bopp tarafından dilbilimin bir dalı olarak ortaya konulduğu çağdır.
Sayfa 21
Ortaçağda batıdaki dilcilik çalışmalarına gelince, bir kilise dili olarak Latincenin çok geniş çevrede ve geniş çapta öğrenilmesi sonucunda bu çağdaki dilciliğin, daha çok Latince okuma kitaplarına, dilbilgisi kitapları arasında en etkili olanı, Alexander de VILLA-DEI’nin, 1199 tarihini taşıyan yapıtıdır.
Sayfa 19
Reklam
Aristo, bugün ad, eylem, ilgeç, durum gibi sözcük türleri ve dil bilgisi kategorileri diye bildiğimiz birtakım kavramları da ilk olarak saptayan kimsedir. Ad (onoma) ve eylemi (rhéma) ayrı tutmuştu. Çünkü ona göre bu kavramlar, yalnızca düşünme işlemlerinde bağlantıyı sağlayan öteki öğelerin (syndesmoi) tersine, kendiliklerinden anlam taşıyan öğelerdi.
Sayfa 18
Kısaca söylenecek olursa dil, aynı zamanda her yönüyle bir ulusun kültürünün de aynasıdır; insanın ve uygarlığın en önemli belirtisi ve aracı, dildir.
Sayfa 13
Bir toplumu ulus yapan bağların en güçlüsü dildir. Bireyleri ulusuna, yurduna, geçmişine sıkı sıkıya bağlar; kuşaktan kuşağa aktarılarak gelen dil, bireyi geçmişle gelecek arasındaki zincirin bir halkası durumuna getirir.
Sayfa 13
Nasıl oluyor da bir kimsenin bizden istediği bir işi, onun birkaç ağız hareketiyle gerçekleşen bir ses bileşimiyle, bir sözle yerine getirebiliyoruz? Nasıl oluyor da bir şairin sözle, yazıyla dile getirdiği bir duygu birkaç sözcükle bize aktarılıveriyor, kimi zaman tüylerimizi ürpertecek kadar bizi etkiliyor?..
Sayfa 11
34 öğeden 21 ile 30 arasındakiler gösteriliyor.