Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

İdari Yargılama Hukuku - Romansı Pratik Çalışma

Herkes Biraz Hukukçudur Peki Neden Daha Fazlası Olmasın?

Aslıhan Kostak

Herkes Biraz Hukukçudur Peki Neden Daha Fazlası Olmasın? Sözleri ve Alıntıları

Herkes Biraz Hukukçudur Peki Neden Daha Fazlası Olmasın? sözleri ve alıntılarını, Herkes Biraz Hukukçudur Peki Neden Daha Fazlası Olmasın? kitap alıntılarını, Herkes Biraz Hukukçudur Peki Neden Daha Fazlası Olmasın? en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
İptal davları; idari işlemlerin yetki, şekil, sebep, konu, amaç unsurlarından biri nedeniyle hakları ihlal edilmiş kişiler tarafından açılan davalardır.
Tam yargı davaları; idari eylem ve işlemlerden dolayı kişisel hakları doğrudan ihlal edilenler tarafından açılan davalardır.
Reklam
İdari yargıda ilk derece mahkemeleri; *İdare Mahkemeleri *Bölge İdare Mahkemeleri *Vergi Mahkemeleridir. İdari yargı mahkemelerinin yüksek yargı organı ise 'Danıştay'dır. İdari yargıda açılacak dava türleri de 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu'nun 2. maddesinde sayılmıştır ve bunlar; * İptal Davaları * Tam Yargı Davaları * İdari Sözleşmelerden Doğan Davalardır.
İdari işlem; muhatabın rızası aranmaksızın idari bir makamın, kamu gücüne dayanarak almış olduğu kararlardır. İdari eylemler; idari işleme dayanmaksızın idarenin, yürütmekle zorunlu olduğu faaliyetleri yerine getirirken yapmış olduğu çalışmalardır. Örneğin; memuriyetten haksız bir şekilde atılma idari işlemden kaynaklanan bir hak kaybı iken çöp arabasının bahçe duvarını yıkması idari eylemden kaynaklanan bir hak kaybıdır.
İdari sözleşmelerden doğan davlar; kamu hizmetlerinden birinin yürütülmesi için yapılan her türlü idari sözleşmelerden dolayı taraflar arasında çıkan uyuşmazlıklara ilişkin davalardır.