Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Hikmetleriyle

Mesnevi'de Geçen Hikayeler

Mevlana Celaleddin-i Rumi

Mesnevi'de Geçen Hikayeler Sözleri ve Alıntıları

Mesnevi'de Geçen Hikayeler sözleri ve alıntılarını, Mesnevi'de Geçen Hikayeler kitap alıntılarını, Mesnevi'de Geçen Hikayeler en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
İnsan kendi kelliğinden, kendindeki çıbandan iğrenmez, yaralı elini yemeğe sokar, parmağını yalar, gönlüne hiç de tiksinti gelmez. Fakat bir başkasında küçücük bir çiban yahut azıcık bir yara görse onun yediği yemekten tiksinir, o yemek, içine sinmez. Iste kötü huylarda cibanlara benzer. Zulüm, kin, haset, hirs, insafsızlık, kibir gibi bütün kötü huylar, sende oldu mu incinmessin. Fakat bunları bir başkasında gördün mü ürkersin, incinirsin. Bil ki kendinden ürkmedesin, kendinden incinmedesin. Insan, bunlar kendisinde oldu mu incinmez fakat bir başkasında bu huyların pek azını bile görse ondan incinir, tiksinir.
"Merhamet adaletin, hak ve hukukun önüne geçmemelidir. Eğer merhamet bunların önüne geçecek olursa, haksızlığın önünü almak mümkün olmaz."
Reklam
T A H A M M Ü L
Alemde tahammülden daha güç hiçbirşey yoktur. Mesela, bir kitabı okumuşsun, düzeltmişsin, harekelemişsin; birisi yanında oturmuş, o kitabı yanlış okuyor; buna dayanabilirmisin? Mümkün değildir. Onu okumamış olsaydın , ister doğru, ister yanlış, bir farkı olmazdı sence, çünkü yanlışını doğrusundan ayırt edemezdin. Şu halde muhale tahammül pek büyük bir savaştır. Şimdi peygamberlere makamı emne vasıl oldular mı onlara eğri doğru her şey açılır, görünür. Doğruyu eğriden ayırt ederler, görürler. Fakat yinede büyük bir savaş içindedirler çünkü bu halkın bütün işi gücü eğridir. Onlarda görürler, dayanırlar. Yüz tane eğriden birini söylerler; o işi işleyene güç gelmesin derler; geri kalan eğri işlerini örterler. Üstelik o eğri iş doğrudur diye onu överler de; böylece birer birer o eğriliklerini bırakmasına çalışırlar. Hani bir öğretmen çocuğa yazı öğretir. Çocuk yazdıklarını öğretmene gösterir; Öğretmene göre hepsi de eğridir fakat öğretmenlik sanatı dolayısıyla hoş görür de, hepsi güzel, ne de güzel yazmışsın, yanlız şu harfi kötü yazmışsın; şöyle yazman gerek der. Bir satırdan bir kaç hardi kötüler ki, çocuğun gönlüne ürküntü gelmesin. Çocuk da bu beğenişe aldanır, yüreğine güç kuvvet gelir.
Geri154
821 öğeden 811 ile 821 arasındakiler gösteriliyor.