Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Rakamların Evrensel Tarihi VI

Hint Uygarlığının Sayısal Simgeler Sözlüğü

Georges Ifrah

Hint Uygarlığının Sayısal Simgeler Sözlüğü Sözleri ve Alıntıları

Hint Uygarlığının Sayısal Simgeler Sözlüğü sözleri ve alıntılarını, Hint Uygarlığının Sayısal Simgeler Sözlüğü kitap alıntılarını, Hint Uygarlığının Sayısal Simgeler Sözlüğü en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
ÂKÂSHA. [S]. Değer=0. “Esir”, “herşeye sızan öğe”, “uzay” anlamına gelen sözcük. Maddî şeylerle hiçbir biçimde karışmayan “boşluk” olarak görülen uzay, hiçbir tanıma sığmayan devimsiz ve öncesiz-sonrasız uzay. Bu kavramların, boşluğun sıfir kavramıyla özdeşleştirilişinden çok önce boşluğu (shûnya) çağrıştırdığı açıktı. Ama Hint düşüncesinde, esir yalnız boşluk değildir; aynca ve özellikle, görünüşün beş öğesinden en karmaşık olanıdır. Tözü yoktur ama, âkâsha, esir olarak, her türlü cisimsel uzamın koşulu olarak, kendini öteki dört öğeden birinin (toprak, su, ateş ya da hava) biçimiyle gösteren her türlü maddenin toplanma yeri olarak görülür. Bu son temel keşif yapılır yapılmaz kavramların sıfırla çağrışımı daha açık hale gelir: Sıfır, boşluğu ve “her türlü anlamdan yoksun olanı” imlemekle kalmaz,soyut sayı olarak konumlu sayılamada önemli bir rol, matematikteki ve tüm öteki bilimlerdeki kadar önemli bir rol oynar. Buradan da şu simgeler çıkar: âkhâsha=“uzay”=“boşluk”=“esir”=“her yere sızan öğe”=0
AKSHARA. [S]. Değer=l. “Yok edilemez”. Hindu felsefesinde Brahman’ın adına karşılık gelen sesin “ölümsüz” melodisini gösteren Sanskritçe sözcük. Çoğu kez Kutsal Hece *AUM’u gösteren *ekâkshara, “Biricik ve ölümsüz” sözcüğüne doğrudan bir gönderme söz konusu. Bkz. Trivama. Harf gizemciliği. Bir.
Reklam
Gerçekte hepsi bir hiçtir, boştur. ~Harivarman
Varoluş olmayanın, varlık olmayanın, biçimlenmiş olmayanın, doğmuş olmayanın, yapılmış olmayanın, yaratılmış olmayanın, olmayanın boşluğu; töz olmayanın, düşünülmüş olmayanın, maddesizliğin, tözlük olmayanın boşluğu; değer olmayanın, yokluğun, anlamsızın, önemsizin, değersizin, hiçliğin, azın, yokun, hiçin boşluğu...
Sayfa 161 - TÜBİTAK 3. Basım Ağustos 1998 (Suññatā)
İnsan açısından ruh ile libidonun çifte simgesidir. Bachelard şöyle yazar: Yılan insan ruhunun en önemli ilkörneklerinden biridir” (J. Chevalier ve A. Gheerbrant).
MANGALA. [S]. Değer=8. “Mücevher”, “uğurlu şey”. “Dünyanın Efendisine, (genişleme yoluyla Buddha’ya) gösterilen saygıya tanıklık eden simgelerden *ashtamangala, “sekiz uğurlu şey”. Şunlar: Şemsiye (kötülükten koruduğu düşünülen tanrının simgesi); iki balık (evrenin efendisinin simgeleri); mühre boncuğu (savaştaki zaferin simgesi); nilüfer çiçeği (arınmışlığın simgesi); (ölümsüzlük içkisi Amrita’yla dolu) kutsal su kabı; dürülmüş bayrak (zafer getiren inancın simgesi); bengi yaşamın düğümleri; Öğretinin yuvarlağı (Dharmachakra) (bkz. Dictionnaire de la sagese oriantale). Bkz. Sekiz.