Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Dünyanın Sonundan Sonra Felsefe ve Ekoloji

Hipernesneler

Timothy Morton
Küresel ısınma dönüşü olmayan bir yolda ilerliyor. Ekolojik felaket olasılığıyla karşı karşıyayız. Covid-19 virüsü tüm dünyada on binlerce insanın hayatına mal oldu. Ancak çevresel krizlerin felsefi düşünce pratiği için de bir kriz niteliği taşıdığını söylemek mümkün: Bizi sadece kontrol etme arzumuza değil, hayat anlayışımıza da meydan okuyan bir sorunla karşı karşıya bırakırlar. Küresel ısınma, Timothy Morton’ın *hipernesne* dediği şeyin belki de en çarpıcı örneği. İklim, çevre, nükleer silahlar, evrim ya da görelilik gibi bir dizi hipernesne içinde yaşıyoruz. Bunların zamansal ve uzamsal boyutları da öyle büyük ki nesnenin ne olduğuna dair fikirleri yutuyor, normal akıl yürütme yöntemlerimizi ciddi biçimde zorlayabiliyorlar. Timothy Morton, hipernesnelerin ne olduğunu, onlarla ilgili ne düşündüğümüzü, insanların birbiriyle ve insan-olmayanlarla nasıl bir arada yaşadığını anlatırken; hipernesnelerin etkilerine yani siyaseti, ahlakı ve sanatı deneyimleyiş biçimimize dikkat çekiyor. Yaşadığımız dünyayı kavrayışımızı yeniden keşfetmemiz gerektiğinde ısrar eden Hipernesneler, düşünce ve eyleme gerçek anlamda postmodern bir ekolojik yaklaşım getiriyor.
Yazar:
Timothy Morton
Timothy Morton
Tahmini Okuma Süresi: 7 sa. 56 dk.Sayfa Sayısı: 280Basım Tarihi: Ağustos 2020Yayınevi: Tellekt Yayınları
ISBN: 9786257118019Ülke: TürkiyeDil: TürkçeFormat: Karton kapak

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
·
Puan vermedi
NESNEL FELSEFECİ DEĞİLSEN YAKLAŞMA!
Kitap beni aştı. Dert sadece anlamamak değil, anlamaya çalıştıkça yazım dilinin içinden çıkamamak. Ben sadece alanı nesnel felsefe olanların (hatta bu noktada dahi tereddüt içindeyim) ilgilenebileceği bir kitap olduğunu düşünüyorum. Yarım bıraktığım için puan ver(e)miyorum.
Hipernesneler
HipernesnelerTimothy Morton · Tellekt Yayınları · 202010 okunma
Reklam
280 syf.
·
Puan vermedi
Açık konuşmak gerekirse felsefi temeli fazla olmayan birisi bence bu kitabı okumakta çok zorlanabilir. Yani en azından okuyucunun birazcık Nesne Yönelimli Ontoloji ve Nicolai Hartmann hakkında bilgi sahibi olması kitabı okumasını büyük ölçüde kolaylaştırır. Bunların dışında kitabı rahat okuyacak altyapıya sahip kişiler için her fikre katılmasalar bile okurken çok eğleneceklerini düşünüyorum. Kurduğu analojiler beni çok güldürdü (özellikle küresel ısınma ve Rönesans hakkında olan).
Hipernesneler
HipernesnelerTimothy Morton · Tellekt Yayınları · 202010 okunma
100 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.