Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Hırıstiyanlıkta ve İslamda Hz. Meryem

Günay Tümer

Sözler ve Alıntılar

Tümünü Gör
İslâm âliminde Meryem; iffet, İsmet ve takvâsıyla anılır.
Sayfa 8 - Giriş, diyanet vakfı yayınlarıKitabı okudu
...eski peygamberlerin irşadlarıyla oluşmuş uyanıklık gitmiş, geride bir şekilcilik kalmıştı.
Reklam
İsa ve Meryem ile, birisi ikinci Âdem, diğeri ikinci Havvâ olarak, ilk iki insanın onlara ve bütün insanlığa ölümü getiren suçları giderilmiştir.
Sayfa 108 - Yeni Ahid, Pavlus'un mektuplarıKitabı okudu
Meryem'in Yahudilerce yerilen, Hıristiyanlarca da aşırı övülen kişiliği İslâm'da senteze kavuşmuştur. O, ne namusunu tehlikeye atmış iradesi zayıf bir kadın, ne de bir Ana Tanrıça'dır. O, sadece bir peygamber annesidir. Ancak büyük faziletlere kavuşmuş, kavuşturulmuş bir peygamber annesi. Tanrı'nın anası değil, Îsâ'nın anasıdır. Kadınlara bir fazilet örneğidir.
Sayfa 212Kitabı okudu
Yeni Ahid'de İsâ'nın annesi için, Meryem kelimesi 19 defa geçer. Bunlardan 12 tanesi "Mariam", yedi tanesi de "Maria" şeklindedir. Bu kelime ile ilk adlanan, Hz. Mûsâ'nın ablasıdır... VI. yüzyılda sesli harfleri konulmuş İbrânîce metinde kelime "Miriam" şeklindedir. Yeni Ahid'de aynı adı altı kadın paylaşmaktadır. Dolayısıyla Meryem adı 53 defa geçer (25 tanesi "Marian" 28 tanesi "Maria" tarzında); adından daha önce söz edilen Yahudi yazar Josephus, altı Meryem daha vermektedir ("Mariamme" tarzında). Bu, o devirde bu adın çok kullanmakta olduğunu gösterir." Meryem (Mariam) kelimesinin anlamı üzerinde hayli araştırmalar yapılmışsa da dilciler yeterli bir sonuca ulaşamamışlardır. Latince "Maria" kelimesi deniz anlamına gelen "Mare"nin çoğuludur. "Stilla Maria" (Deniz Damlası), "Stella Maris" (Deniz Yıldızı) tarzında Meryem sonraları nitelendirilmiştir. Kelime, Latince kökten, Yahudi olmayanlarca Filistin'e getirilmiş olabilir. Bir diğer tahmin, Mısır köklü "Meri" (mensup) kelimesi arkasına bazı değişikliklerle "yâm" bölümünü almış olabilir, şeklindedir. Çünkü zamanla (1) müennes formunu atan "Merit" kelimesi bir Tanrı adıyla birleştiği çok görülür. Meri-Ra, Meri-Aton, Meri-Ptak gibi. Meri, "Yahû" formu ile Yahve'nin ilk şekli birleşince "abiyyam-abiyyahu yoluyla "Mariam" olabilir ki anlamı "Tanrı'ya bağlı, Tanrı'yı seven'dir.
Sayfa 76 - A.Adı ve ŞeceresiKitabı okudu
İsa’ya Hıristiyan kutsal kitabında verilen en önemli lakap “Mesih”tir.Eski ahidde bu kelime,genellikle krallar ve çocukları için kullanılır.
Reklam
İslâm'a göre peygamber kabul edilen iki büyük şahsiyet, Hz. Muhammed ve Hz. Îsâ'nın peygamberlik görevlerinin başladığı yaşlara kadar babasız bir hayat geçirmelerine rağmen hayatlarında gösterdikleri kemâldeki rol," Meryem'le Âmine arasındaki fazilet derecesinde önemlidir. Hz. Îsâ, bekâr kaldığı için görevindeki yükü annesi bir başka kadınla paylaşmamıştır. Buna bir de Yahudilerin suçlamalarının ezici ağırlığı katılırsa Meryem'in fazilet tablosu aydınlanmış olur. Mevlânâ, "Îsâ'nın konuşması, Meryem'in kuvvetiyleydi' der. Belki Kur'an'ın pek çok yerde Hz. Îsâ'dan, "İbn Meryem" (Meryem'in oğlu) diye bahsetmesinin bir esprisi de bu olmalıdır.
Sayfa 174Kitabı okudu
100 öğeden 11 ile 20 arasındakiler gösteriliyor.