Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Hırıstiyanlıkta ve İslamda Hz. Meryem

Günay Tümer

Hırıstiyanlıkta ve İslamda Hz. Meryem Gönderileri

Hırıstiyanlıkta ve İslamda Hz. Meryem kitaplarını, Hırıstiyanlıkta ve İslamda Hz. Meryem sözleri ve alıntılarını, Hırıstiyanlıkta ve İslamda Hz. Meryem yazarlarını, Hırıstiyanlıkta ve İslamda Hz. Meryem yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
İsa’ya Hıristiyan kutsal kitabında verilen en önemli lakap “Mesih”tir.Eski ahidde bu kelime,genellikle krallar ve çocukları için kullanılır.
İslâm'a göre peygamber kabul edilen iki büyük şahsiyet, Hz. Muhammed ve Hz. Îsâ'nın peygamberlik görevlerinin başladığı yaşlara kadar babasız bir hayat geçirmelerine rağmen hayatlarında gösterdikleri kemâldeki rol," Meryem'le Âmine arasındaki fazilet derecesinde önemlidir. Hz. Îsâ, bekâr kaldığı için görevindeki yükü annesi bir başka kadınla paylaşmamıştır. Buna bir de Yahudilerin suçlamalarının ezici ağırlığı katılırsa Meryem'in fazilet tablosu aydınlanmış olur. Mevlânâ, "Îsâ'nın konuşması, Meryem'in kuvvetiyleydi' der. Belki Kur'an'ın pek çok yerde Hz. Îsâ'dan, "İbn Meryem" (Meryem'in oğlu) diye bahsetmesinin bir esprisi de bu olmalıdır.
Sayfa 174Kitabı okudu
Reklam
Meryem'in Yahudilerce yerilen, Hıristiyanlarca da aşırı övülen kişiliği İslâm'da senteze kavuşmuştur. O, ne namusunu tehlikeye atmış iradesi zayıf bir kadın, ne de bir Ana Tanrıça'dır. O, sadece bir peygamber annesidir. Ancak büyük faziletlere kavuşmuş, kavuşturulmuş bir peygamber annesi. Tanrı'nın anası değil, Îsâ'nın anasıdır. Kadınlara bir fazilet örneğidir.
Sayfa 212Kitabı okudu
226 syf.
9/10 puan verdi
·
Beğendi
·
6 günde okudu
HZ.MERYEM KİTAP İNCELEMESİ
Merhabalar Prof. Dr. Günay Tümer'in doçentlik tezi olarak hazırladığı bu yazım daha sonra kitap haline getirilmiş. Günay Tümer Hz. Meryem'i Hristiyanlıkta ve İslam'da olmak üzere iki şekilde ele almış. Hz. İsa'yı doğuran kadının Hristiyanlıkta önemi nedir? Hristiyanlıkta Meryem için ''Tanrının anası'' şeklinde bir yaklaşım mevcuttur. Bakire Meryem saf ,temiz, iffetlidir ve İsa Mesihi dünyaya getirmek için seçilmiş kutsal ana pozisyonundadır. İslamda Hz. Meryem nasıl bir yer kaplıyor? İslamda da Meryem saf, temiz, iffetli, günahsız olarak ele alınır. Fakat o Tanrı anası değildir. Kuranı Kerimde: ''Meryem oğlu Mesih bir elçiden başka bir şey değildir. Ondan önce de elçiler gelip geçmiştir.'' şeklindeki ayetten de anlayacağımız üzere olayın mucizevi şekli Allahü Tealanın kudretinin, kuvvetinin bir simgesidir. ''O ol der ve olur.'' Günay Tümer iki şekilde inceliyor ve karşılaştırmayla birlikte bir sonuca bağlıyor tezini. Ve şunu ekliyor: Her iki dinde benzer noktalar vardır ,ayrı olanları gibi. Ancak birisinde bulunup diğerinde bulunmayan noktaların göz önünde tutulması gerekir. Bilgi edinmek isteyenlere ,kaynaklara dayalı bir şekilde sunulmuş bu kitabı okumalarını tavsiye ederim.
Hırıstiyanlıkta ve İslamda Hz. Meryem
Hırıstiyanlıkta ve İslamda Hz. MeryemGünay Tümer · Türkiye Diyanet Vakfı Yayınları · 202116 okunma
Hırıstyanlıkta Meryem'i şöyle görmektedirler:"Meryem, anaların en idealı ve eşsizi, kadınların en incesidir." İslamiyette: "Ey Meryem, Allah seni seçti, temizledi ve seni dünya kadınlarına üstün kıldı." (Al-i İmran)
, diyanet vakfı yayınlarıKitabı okudu
Yeni Ahid'de İsâ'nın annesi için, Meryem kelimesi 19 defa geçer. Bunlardan 12 tanesi "Mariam", yedi tanesi de "Maria" şeklindedir. Bu kelime ile ilk adlanan, Hz. Mûsâ'nın ablasıdır... VI. yüzyılda sesli harfleri konulmuş İbrânîce metinde kelime "Miriam" şeklindedir. Yeni Ahid'de aynı adı altı kadın paylaşmaktadır. Dolayısıyla Meryem adı 53 defa geçer (25 tanesi "Marian" 28 tanesi "Maria" tarzında); adından daha önce söz edilen Yahudi yazar Josephus, altı Meryem daha vermektedir ("Mariamme" tarzında). Bu, o devirde bu adın çok kullanmakta olduğunu gösterir." Meryem (Mariam) kelimesinin anlamı üzerinde hayli araştırmalar yapılmışsa da dilciler yeterli bir sonuca ulaşamamışlardır. Latince "Maria" kelimesi deniz anlamına gelen "Mare"nin çoğuludur. "Stilla Maria" (Deniz Damlası), "Stella Maris" (Deniz Yıldızı) tarzında Meryem sonraları nitelendirilmiştir. Kelime, Latince kökten, Yahudi olmayanlarca Filistin'e getirilmiş olabilir. Bir diğer tahmin, Mısır köklü "Meri" (mensup) kelimesi arkasına bazı değişikliklerle "yâm" bölümünü almış olabilir, şeklindedir. Çünkü zamanla (1) müennes formunu atan "Merit" kelimesi bir Tanrı adıyla birleştiği çok görülür. Meri-Ra, Meri-Aton, Meri-Ptak gibi. Meri, "Yahû" formu ile Yahve'nin ilk şekli birleşince "abiyyam-abiyyahu yoluyla "Mariam" olabilir ki anlamı "Tanrı'ya bağlı, Tanrı'yı seven'dir.
Sayfa 76 - A.Adı ve ŞeceresiKitabı okudu
Reklam
İslâm âliminde Meryem; iffet, İsmet ve takvâsıyla anılır.
Sayfa 8 - Giriş, diyanet vakfı yayınlarıKitabı okudu
Hz. Meryem
Meryem, oğlu doğduğunda 15 yaşlarında olmalıdır. MÖ 22-21 yıllarında Meryem'in doğmuş olduğunu kabul edebiliriz.
Mâide 75
Meryem oğlu Mesih, bir elçiden başka bir şey değildir. Ondan önce de elçiler gelip geçmiştir.
Sayfa 175Kitabı okudu
Hırıstyanlıkta Meryem'i şöyle görmektedirler:"Meryem, anaların en idealı ve eşsizi, kadınların en incesidir." İslamiyette: "Ey Meryem, Allah seni seçti, temizledi ve seni dünya kadınlarına üstün kıldı." (Al-i İmran)
18 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.