Bu tarihi anlatı,Bizans İmparatorluğu’nun -12.yüzyılın ilk çeyreği ila son çeyreğini kapsayan -durumunu aktarmaktadır.
Bahsedilen devirde Ioannes ve Manuel Komnenos Bizans’ın hükümdarlarıdır. Anlatıya Ioannes zamanında yaşananlarla başlanmakta,Manuel’in ölümüyle Historia sona ermektedir.
Bizans’ın 12.yy.daki iç siyasetinin yanında özellikle Macar,Sırp,Venedik gibi toplumlarla olan münasebetleri de eserden edineceğimiz bilgiler arasında. Bizi daha ne çok ilgilendiren kısım ise Haçlı Seferleri sırasında yaşananlar ve Anadolu’nun durumu… Özellikle Miryakefalon Savaşı’nın oldukça canlı bir şekilde tasviri Anadolu Selçuklu tarihini merak edenler için ilgi çekici gelecektir.
Bizans’ın-aynı zamanda Haçlı veya Batı dünyasının da- İslam dinine olan nefretini yazar,hem kendi hem de Hristiyan din adamlarının ağzından net bir şekilde ifade etmekte. Bununla birlikte Manuel’in ölüm döşeğindeyken-metindeki söyleyişle- Muhammed’in tanrısına(!) lanet edilmesini yasaklamak istemesi de ilginç bir anekdot olarak karşımıza çıkıyor.
Tarihi,ilk kaynaklarından okumak çok daha güzel.
Bizans ve Türk tarihi açısından çok önemli bir Ortaçağ kroniğidir. Oldukça karanlık olarak ifade edilen Anadolu'nun Türkleşmesi meselesine ışık tutabilecek kadar mühim bir eserdir. Giriş kısmında da bahsedildiği üzere kronik, orijinal dilinden ziyade Grabler'in Almanca tercümesinden yapılmıştır. Ioannes Komnenos'un imparatorluğu ile başlatılmış, İmparator Manuel'in ölümüyle sonlandırılmıştır. Eser, anlatım düzeni olarak "birinci kitap"tan başlayarak "yedinci kitap"a kadar bölümlere ayrılmıştır. Türk, Bizans ve Haçlı Seferleri çalışmaları için kıymetli bir kaynaktır.
Merhaba;
Miryokefalon zaferimizi araştırırken, bu eserin ilk kaynak olduğunu ve savaşa ismini verdiğini öğrenmiştim. Çevirisi ise 1995 yılında yapılmıştı. O günden bugüne bir şey değişmemiş gibi gözüküyor: hala daktilo yazı tarzı ile onlarca imla hatası, eksiklikler de cabası... Emek verilmiş ancak yayınevi bunu düzeltmekten imtina ediyor nedense.
İçeriğinde Selçuklular dönemiyle ilgili bilgiler de var. Niketas, bizden sürekli barbar diye bahsediyor. Yeri geldiğinde imparatoru da eleştiriyor. Özellikle Miryokefalon'da aldıkları yenilgiyi iyi irdeliyor. Verdiği bilgiler önemli. Ara sıra dönemini ihtiva eden paylaşımlarına da öznel yorumlarıyla birlikte yer veriyor.
Tarihi merak edenler için okunabilir ancak blog yazımda da belirttiğim gibi daha iyisini yapabiliriz!
Daha fazlası için blog yazım: hknkr.com/historia-niketa...
İyi okumalar.
HistoriaNiketas Khoniates · Türk Tarih Kurumu · 202026 okunma
Yoğun bir kitap, bilgi dolu bir okumaydı ancak yormadı dersem de yalan olur. İlginiz varsa okunmalı, ben merakla ve severek okudum, anlaşılabilir ve akıcı bir kitap öneririm.