1939-1942

Hitler Almanyası'nda Berlin Sefirliği Hatıralarım

R. Hüsrev Gerede

Hitler Almanyası'nda Berlin Sefirliği Hatıralarım Sözleri ve Alıntıları

Hitler Almanyası'nda Berlin Sefirliği Hatıralarım sözleri ve alıntılarını, Hitler Almanyası'nda Berlin Sefirliği Hatıralarım kitap alıntılarını, Hitler Almanyası'nda Berlin Sefirliği Hatıralarım en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Ribbentrop, hatıralarında Papen'in Ankara'ya tayininin, kendisinin tavsiye ve himayesiyle olduğunu, von Papen ise Ribbentrop'un üç kere teklifi sonunda bu görevi kabul etmiş olduğunu yazmaktadır. Şahsi fikrime göre bu tayin, Papen'in Nazi olmaması, Katolik olması, ülkesinde değerleriyle, yurtseverliğiyle tanınmış güçlü bir şahsiyet oluşu yanında, Birinci Dünya Savaşı'nda Türk ordusunda müttefik olarak hizmet etmesi gibi özellikleri, Almanya'nın Yakın Doğu'ya savaşın sıçramaması politikasını en iyi yürütecek ve Türkiye'nin İngiltere-Fransa saflarına katılmasının önüne geçebilecek tek şahsiyet olması sebebiyle yapılmış olsa gerektir.
Sayfa 351Kitabı okudu
Bilindiği gibi Refik Saydam, cumhuriyetin sağlık bakanı olarak, halen yaşamakta olan eserleri arkada bırakmış, mesleğinin aşığı ve yapıcı bir güce sahip olduğunu ispat etmiştir. Tokyo sefirliğim sırasında, Atatürk'ün, Refik Saydam'ın şahsen bağlı olduğu İnönü'nün yerine Celal Bayar'ı getirmesi -sonradan hissettiğim, hatta kanaat bile getirdiğim gibi- idealden çok, şahıslara bağlı olduğunu üzüntü ile tespit ettiğim bu arkadaşımı, büyük kurtarıcı Atatürk'ten uzaklaştırmış, İnönü'ye bağlılığını bir kat daha artırmıştır.
Sayfa 258Kitabı okudu
Reklam
TRAJİKOMİK ALMAN ESPRİSİ
Alman halkı, bu adamların dillerinden düşürmedikleri ideal Alman tipinden çok uzak olduklarını, aşağıdaki hoş espri ile dile getirmişlerdir: "Şişman, göbekli Göring için, 'Bir Alman, onun gibi ince ve uzun olmalı'; siyah saçlı Hess için 'Hess gibi sarışın'; kara gözlü Bormann için, 'Onun gibi mavi gözlü'; ufak tefek, çelimsiz Goebbels için, 'Geniş omuzlu, basit, mütevazı'; Ribbentrop için, 'Onun gibi alim ve akıllı'; Hitler için ise özetle -Avusturya asıllı oluşunu ima ederek- 'Führer gibi gerçek bir Alman!' "
Sayfa 506Kitabı okudu
Cumhurbaşkanı İnönü'nün bir asker gözü ile devlerin savaştığı müthiş Dünya Savaşı'na katılmamızın tehlikesini tamamen kavramış bulunmasının ve von Papen gibi Türk milletinin samimi dostu, eski bir silah arkadaşı sefirin Ankara'da olmasının, bu korkunç yangının dışında kalmamızın başlıca sebepleri olduğu tarihi bir gerçektir.
Sayfa 249Kitabı okudu
Hitler gerçekten de, Balkanlar'da barışın devam etmesini istiyordu. Çünkü bu ülkelerden imkanları ölçüsünde iaşe maddeleri alacaktı. İnatla direnen İngiltere'nin Afrika'da, Uzakdoğu imparatorluğunda mağlup edilmesini ikinci plana atmış, "Yeni Nizam'a", yani Avrupa'ya hakim olmasına engel olabilecek büyük tehlike olarak görmeye başladığı Sovyet Rusya'ya karşı hazırlıklara yönelmişti. Tam bu sıralarda isteğinin aksine, İtalya'nın Yunanistan seferine çıkmış olması, ayrıca bu küçük ülke ile başa çıkamadığı yetmiyormuş gibi, İngilizlerin Almanya'yı tehdit edecek şekilde Yunanistan'a yerleşmeye başlamalarına sebep olması, Hitler'i süratle hareket etmeye mecbur etmişti.
Sayfa 212Kitabı okudu
HER SAVAŞTA MUTLAKA DEZENFORMASYON VARDIR
İngilizlerin savaş sahası dışında kalan ve asker bulunmayan ünlü tıp fakültesi ve birçok kültür kurumlarının toplandığı Schwarzwald'ın güzel ormanları içindeki Freiburg-im-Breisgau kentini bombardıman ettiklerini, birçok sivil ve çocuğun öldüğünü. buna karşılık Hitler'in de İngiliz açıkkentlerini bombardıman ettireceğini duymuştuk. Fakat sızan haberlere göre talihsiz bir Alman pilotu, Fransa'daki Dijon kentini bombalamak üzere uçarken, havanın kapalı olması sebebiyle yanlış yöne saparak, Dijon sandığı Freiburg'u bombalamıştı. Alman hükümeti, o zaman başlayan yargılamayı durdurarak, olayın gizli kalmasını emretmişti. Savaş sonrasında yayınlanan istatistiklerden, bu olaydaki kaybın 22'si çocuk olmak üzere 67 kişi olduğunu okumuştum.
Sayfa 129Kitabı okudu
26 öğeden 21 ile 26 arasındakiler gösteriliyor.