Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Hive Hanlığı (1511-1920)

Murat Özkan

Hive Hanlığı (1511-1920) Sözleri ve Alıntıları

Hive Hanlığı (1511-1920) sözleri ve alıntılarını, Hive Hanlığı (1511-1920) kitap alıntılarını, Hive Hanlığı (1511-1920) en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Türk edebî dilinin gelişiminde mühim bir muhit olan Hârezm coğrafyasının çok uzun yıllardan beri Türklerin yaşadığı bir bölge olması nedeniyle, bölgeye has bir Türkçe günümüze kadar varlığını sürdürmüştü. Cengiz Han'ın oğlu Çağatay'ın adıyla anılan bir yazı dili olan ve Timurlular devrinde en parlak devrini yaşayan Doğu Türkçesi, Yadigâr Şibanîleri devrinde de resmi ve edebi dil olarak varlığını korudu.
Sayfa 115 - Selenge YayınlarıKitabı okudu
"Yaklaşık yirmi bin yetişkin Türkmen'i katleden Ebu'l Gazi Bahadır Han, Türkmenlere karşı güttüğü politikadan dolayı sonradan pişman olmuş ve Şecere-i Terâkime isimli eseriyle, gerçekleştirdiği Türkmen katliamını affettirmeye çalışmıştır."
Sayfa 43 - Selenge YayınlarıKitabı okudu
Reklam
Biz de üçü de yok şu an :)
Kutadgu Bilig müellifi Yusuf Has Hâcib'e göre Türk halkı devletinden yalnız üç şey beklemiştir: İktisadî istikrar, adalet ve güvenlik. İşte Hive Hanlığı da bu meziyetleri yerine getirme gayreti içinde olmuştur. Halk ise hana ihanet etmeyecek, adalete uygun hareket edecek ve vergisini ödeyecektir. İyi bir devlet sistemi başka türlü mümkün de ğildir.
Sayfa 109 - Selenge YayınlarıKitabı okudu
Ruslar açısından Hive Seferi'nin düzenlenmesinin pek çok nedeni vardı. Bunlardan en önemlisi, bölgedeki İngiltere'nin varlığıydı. Büyük Oyun adıyla anılan Türkistan, Hindistan ve Orta Doğu'daki Rus-İngiliz çatışmasının henüz başladığı sırada Türkistan siyasetini gündemine alan Rusların muhakkak gayesi bölgeyi işgal etmekti. XIX. yüzyıldan itibaren İngilizlerin bahsi geçen bölgelerdeki faaliyetleri Rusların buralara ilgisini daha da artırdı.
Sayfa 77 - Selenge YayınlarıKitabı okudu
"Petro'nun Türkistan'a ilk teması, Prut Savaşı'ndan önce güney komşusu Hive Hanlığı'na yönelik oldu. 1700 yılında Hive hanı Şah Niyaz Han koruma isteğiyle bir elçisini çarlığa göndermiş ve bu istek çarlık tarafından uygun bulunmuştu."
Sayfa 51 - Selenge YayınlarıKitabı okudu
1659 yılında kaleme aldığı Şecere-i Terákime ve 1663 yılındaki vefatıyla eksik bıraktığı Şecere-i Türk adlı eserler dolayısıyla çok fazla şöhreti bulunan Ebu'l Gazi Bahadır Han (1643-1663) tahta oturur oturmaz ilk iş olarak Türkmenler üzerinde otoritesini kurmak istedi. Türkmenlerden abisinin eşini ve çocuklarını kendisine iade edilmesini isteyen Ebu'l Gazi Bahadır Han, bu isteği kabul edilmeyince Türkmenler üzerine harekete geçti. Onun bu hareketi karşısında Türkmenler, Buhara Hanlığı hükümdarı Nadir Muhammed Han'a mektup yollayarak onu Hive'ye davet ettiler ve hutbeyi onun adına okuttular.
Sayfa 41 - Selenge YayınlarıKitabı okudu
Reklam
Hârezm'de halk Şiî yönetimine dur demek ve bağımsızlıklarını tekrar kazanmak amacıyla Safevî yönetimine karşı harekete geçti. Ancak bunun için kendilerine bir han belirlemeleri gerekiyordu. Bu sebeple ilk olarak Yadigâr Şibanîlerinin başında bulunan İlbars'a hanlık teklifinde bulundular. İlbars, kendisine gelen teklifi kardeşiyle müzakere ederek Hârezm bölgesine hareket etmeyi ve Safevî gücünü kırmak için Özbeklerin başına geçmeyi kabul etti.
Sayfa 22 - Selenge YayınlarıKitabı okudu
"1770 yılında Kongratların lideri Muhammed Emin İnak, Hive'yi ele geçirmek için Yomut Türkmenlerine bir sefer düzenledi. Bu sefer sonucunda Türkmenler mağlubiyete uğradı ve Muhammed Emin İnak, Hârezm'de otoritesini kurdu. Böylece Kongratlar Hive'de yeni bir hanedan oluşturdular."
Sayfa 68 - Selenge YayınlarıKitabı okudu
"Hive ve Buhara Hanlıklarının birbirleriyle sürekli mücadele hâlinde olması yalnız bu iki hanlığa değil, Türkistan'daki Türk varlığının tesis edilmesine de zarar vermiştir. Türkistan'ın kaderini sonsuza dek değiştiren birincil neden bu iki kardeş hanlığın kavgasıdır."
Sayfa 37 - Selenge YayınlarıKitabı okudu
İki kardeş arasında yönetimde etkili kişi İlbars Han'dı.O babasını üç karısıyla birlikte bir yıl gözetim altında tuttuktan sonra Arap Muhammed'i ve İsfendiyar Sultan'ın iki küçük oğlunu katlettirdi. 'Kut'a sahip olabilmek amacıyla türlü oyunlar oynanıyordu. Saltanat için oğullar babalarını, babalar oğullarını katlediyordu. "Katli vacip" mucibince hareket edilmiyor, niceleri taht oyunlarına kurban veriliyordu. Habeş ve İlbars Sultanlar (1621-1623) ülkeye kaosla hâkim olmalarına rağmen hanedanın en büyük üyesi İsfendiyar Sultan yaşadığı için kendilerini han ilan etmemişlerdir. Çünkü han ilan edilseler bile belki de halk tarafından bu kabul görmeyecekti.
Sayfa 39 - Selenge YayınlarıKitabı okudu
20 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.