Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Nisan 2019

How It Works Türkiye - Sayı 6

How It Works Türkiye

Sözler ve Alıntılar

Tümünü Gör
Gezegende yaptığımız değişiklikler yeni bir jeolojik çağ mı başlattı? Tüm bu değişimleri inceleyen bilim insanları, altında insan etkinliğinin bulunduğuna ilişkin ezici miktarda kanıt topladılar. Sera gazı artışı, soy tükenme oranları ve ormansızlaşma gibi şeyleri takip eden çoğu grafik, Büyük İvmelenme'nin başladığı 1950'den sonra dimdik bir yükseliş gösteriyor. Ancak tarihin bize gösterdiği gibi, bu tür değişimler daha önce görülmedik şeyler değil. Dünya'nın iklimi, biyoçeşitliliği ve jeolojisi daha önce de tepeden tırnağa değişti ve şu anki küresel ortalamadan çok daha sıcak ya da soğuk koşullar oluşturdu. Peki, Antroposen'e geçişi bunlardan farklı kılan şey ne? Dünya tarihinde ilk defa, gezegendeki tüm değişimlerden tek bir canlı türü sorumlu. Dahası, bunu yaptığımızı biliyoruz. Birçok jeologun Antroposen'i resmen ilan etme çabasının altında yatan da bu zaten. Normalde yeni bir devre isim vermek bir formaliteden ibarettir fakat bunun insanların, kendileriyle Dünya arasındaki ilişkiye bakışlarını değiştirmesi umuluyor.
Antroposen Dinozorların yaşadığı Triyase, Jurasik ve Kretase dönemlerini muhtemelen biliyorsunuzdur ama şu an içinde yaşadığımız dönem Eski Yunancada "tümüyle yeni" anlamına gelen Holosen. Bu dönem 11.700 yıl önce, son buzul çağından sonra başladı ve görece stabil bir iklim sundu. Bu da bizim ileriye dönük planlar yapmamıza ve tarımı icat ederek, yeni enerji biçimlerinden faydalanarak ve şehirler inşa ederek yaşam standartlarımızı yükseltmemize fırsat tanıdı. Ne var ki bazı bilim insanları tüm bu insan etkinliğinin gezegen üstündeki büyük etkisinin bizleri yepyeni bir jeolojik zamana ya da devreye götürdüğünü öne sürüyorlar: Antroposen. Yunancadan kabaca "insan çağı" olarak tercüme edebileceğimiz bu terim ilk defa 2000 yılında, Nobel ödüllü kimyager Paul Crutzen tarafından türetildi.
Reklam
Bütun alıntılar
Avustralya’nın kuzeydoğu kıyısı açıklarında normalde bir renk cümbüşü oluşturan mercanların büyük kısmı, artık hayaletimsi bir beyaz renkte. İklim değişikliğinin ve kasırgaların etkisiyle anormal derecede ısınan okyanus suyu, mercan kayalıklarının %93’ünde mercan ağarmasına yol açtı. Bu olay, mercanların kendi dokuları içinde yaşayan ve
Egzersiz Parkinson hastalığını yavaşlatıyor Colorado Üniversitesi araştırmacıları egzersizin faydalarını Parkinson hastalığı belirtilerindeki azalmayla ilişkilendirdiler. Bu nörolojik hastalığa belli nöronlann ölümü yol açıyor ve hastalığın değişmez işareti de beyinde alfa sinüklein proteininin birikmesi. Fareler üstünde yapılan deneyde, tekerlekte koşan farelerin alfa nükleğinin “kümelenmesini” önleyen ve böylece Parkinson’un fiziksel etkisini yavaşlatan DJ-1 koruyucu proteinini kodlayan bir genin ifade edildiği görüldü.
Ne desem bilemedim :D
Seul Ulusal Üniversitesi ve RNL Bio şirketi, müşterilere ölen evcil hayvanlarını klonlama hizmeti sunuyor.
Yıldız Fabrikaları
Karanlık nebulalarda yeni yıldızlar oluşuyor ve zamanla dışarı çıkıp etrafını aydınlatmaya başlıyor (Bende tıpkı bir yıldız gibi olmak isterim o zaman :))
Reklam
100 öğeden 11 ile 20 arasındakiler gösteriliyor.