Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Seçme Metinler

Hukuk Nedir?

Lysander Spooner

Hukuk Nedir? Gönderileri

Hukuk Nedir? kitaplarını, Hukuk Nedir? sözleri ve alıntılarını, Hukuk Nedir? yazarlarını, Hukuk Nedir? yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
85 syf.
9/10 puan verdi
·
20 günde okudu
Hukuk nedir ?
Lysander Spooner
Lysander Spooner
Hukuk Nedir?
Hukuk Nedir?
Kitap , Spooner'ın yazılarının derlenmiş hâli. Hukuk nedir? , Adalet Bilimi , Erdemsizlik Suç Değildir ve Mülkiyet Nedir? Şüphesiz en etkili yazı "Erdemsizlik suç değildir" Hukuk Nedir bölümünde özellikle anayasacılık düşüncesini ele almakta. Bir anayasanın "Devletin işleyişini belirten hükümler"den ziyade "Devleti sınırlandıran ve belirlilik sağlayan hükümler" olarak değerlendirmekte.Adalet Biliminde ise adaletin muhataplarını , konusunu ve özünü ele almakta.Mülkiyet Nedir bölümünde ise genel tanımlamalar ve ifadeler yer almakta.Sadece "fikrî mulkiyette" bazı soru işaretlerim oluştu, tatmin olamadım. Erdemsizlik suç değildir bölümü, tamamıyla bir başyapıt.İnsanın hayatında neyi seçip seçmeyeceğini , neyin peşinden koşup koşmayacagini ve erdemli olup olmayacağının sadece kendisine ait karar mutlak bir hak olduğunu açıklıyor.Bu hakkın hiçbir güç tarafından sekillenemeyecegini ve yok sayilamayacagini örneklerle açıklıyor.Ozellikle bu bölümün her insan tarafından okunması gerektiğini düşünüyorum.
Hukuk Nedir?
Hukuk Nedir?Lysander Spooner · On İki Levha Yayıncılık · 20225 okunma
Erdemsizlik üzerine
"bazı insanlar erdemsizlikleri yüzünden diğer insanlar açısından tehlikelilik arz eder; örneğin bir ayyaş bazı zamanlar ailesi ve diğer insanlara karşı geçimsiz ve tehlikelidiı: Ve "hukukun bu tip bir duruma karşı yapabileceği hiçbir şey yok muhakkak sorulacaktır. Cevap, sarhoşluk veya başka bir sebeple bir adam ailesine diğer insanlara
Reklam
Eğer iki birey, üçüncü bir kişiye karşı cinayet, yağma, hırsızlık ya da bir hakka tecavüz etmek konusunda sözleşirse, bu sözleşme hukuka aykırı ve hükümsüz olur, çünkü bu bir başkasının doğal haklarını ve doğal adaleti ihlal eden bir sözleşmedir. Eğer iki ulus, bir üçüncüsünü köleleştirmek, yağmalamak veya yok etmek konusunda antlaşma yaparsa, bu antlaşma da geçersizdir, hukuka aykırıdır ve bağlayıcılıktan yoksundur; çünkü o da adalete ve insanların doğal haklarına aykırıdır. Aynı ilke gereği, bir ülkedeki halkın çoğunluğu, adına anayasa denen bir hükümet sözleşmesine dahil olursa ve bu sözleşme bir tür adaletsizliğin ortaya çıkarılması, kışkırtılması ya da buna yardımcı olmayla ilgiliyse, yahut bir takım insanların doğal haklarını elinden almak ya da yok etmekle alakalıysa, [hakları elinden alınacak olan] bu insanların bir parti halinde sözleşip sözleşmediklerinin hiç bir önemi olmaksızın, söz konusu hükümet sozleşmesi hukuka aykırıdır ve geçersizdir. Yani aynı doğalara sahip insanlar arasındaki sözleşmeler ya da aynı amaçlara sahip uluslar arasındaki antlaşmalar, aynı sebepten ötürü hukuka aykırı ve geçersizdir. Böylesi bir hükümet sözleşmesi ahlaki hüküm ifade etmez; Onu tatbik etmekle görevlendirilmiş kimseler üzerinde meşru bir otorite oluşturmaz; Ona taraf olan insanlara ahlaki ya da hukuki haklar bahşetmez; ahlaki veya hukuki yükümlülükler de yüklemez. Böyle bir otorite altında tesis edilmiş bir hükümete dönük olarak herhangi bir insanın borçlu olduğu ödevler, o otoriteye karşı itaatsizlik yapmak, direnmek ve onu yıkmaktır.