Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

İkinci Meşrutiyet’in Siyasî Hayatına Bakışlar

Hürriyetin İlanı

Tarık Zafer Tunaya

Sözler ve Alıntılar

Tümünü Gör
“İttihat ve Terakki kabileleri uzun zaman meclissiz işbaşında kalmışlar, kanun kuvvetini haiz kararnameler ısdar etmişler, istenilen kanunları istenilen çabuklukla çıkartmışlardır. ‘Yok kanun, yap kanun’ kaidesi bu durumun eseridir.”
Sayfa 46 - Kronik KitapKitabı okudu
“1876 Kanun-i Esasi'si, Namık Kemal'e göre bir Anayasa sayılamayacak kadar sakat bir vesika olmuştur.”
Sayfa 42 - Kronik YayınlarıKitabı okudu
Reklam
terakki ve ittihad cemiyetinin tek arzusu milletin açık ve meşru haklarını geri almak ve idare mekanizması başındaki "süfera"nın ihtiraslarına son vermekten başka bir şey değildir.
“1908-1918 devresi içinde 4 genel seçim yapılmıştır. İlk seçim 1908 yılının Kasım-Aralık ayları içinde yapılmıştır. İkinci genel seçim 1912 yıl sonundadır ve ‘sopalı seçim’ adını almıştır. Üçüncü genel seçim 1914 Mayıs’ında, dördüncü seçim 1919 Aralık ayında yapılmışlardır.”
Sayfa 32 - Kronik KitapKitabı okudu
İttihat ve Terakki ne göklere çıkarılacak bir melek ne de yerin dibine batırılacak bir şeytandır.
İkinci Meşrutiyet, tarihimizin en fazla dikkati çeken devrelerinden biridir. Bu bahtsız demokrasi denemesi, ulaştığı sonuçlar bakımından tarihî olmaktan çıkar, bugüne bağlanabilir. Bizler bu tarihî tablo karşısında ibretle düşünmeye mecbur bir kuşağın çocuklarıyız.
Sayfa 84 - Kronik Kitap
Reklam
“Türkçü cereyan, Balkan Harbi’ni kolektif vicdanı uyandıracak ve yaratacak şok olarak karşılamıştır: Balkan felaketleri karşısında, Türkler millî ‘mefkûrelerinin’ (ideallerinin) infilak ettiğini duymuşlardır.”
Sayfa 29 - Kronik KitapKitabı okudu
100 öğeden 11 ile 20 arasındakiler gösteriliyor.