Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Peygamber Evinin Hanımları 3

Hz. Hafsa Bint Ömer

Fatma Ateş

Hz. Hafsa Bint Ömer Sözleri ve Alıntıları

Hz. Hafsa Bint Ömer sözleri ve alıntılarını, Hz. Hafsa Bint Ömer kitap alıntılarını, Hz. Hafsa Bint Ömer en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
"İnsanın kişiliğinin oluşumunda mensubu olduğu ailenin ve yetiştiği çevrenin rolü büyüktür."
İnsanın kişiliğinin oluşumunda mensubu olduğu ailenin ve yetiştiği çevrenin rolü büyüktür.
Reklam
İslâm anlayışına göre evlilikte denkliğin gözetilmesi, evliliğin önemli esaslarındandır.
Sayfa 34 - Siyer yayınlarıKitabı okudu
"Kendi güzelliğini beğenen, Resûl'ün sevgisine güvenen Âişe'ye bakıp aldanma. Resûl'ün gazabından,Allah'ın cezasından sakın."
Efendimiz'in ﷺ Hafsa'yı boşaması üzerine cebrail'in söyledikleri
Hafsa'nın رضي الله عنه çok namaz kılan, çok oruç tutan biri olması sebebiyle, Cebrail Peygamber'e ﷺ gelerek, "Hafsa'ya geri dön, şüphesiz o çok namaz kılan, çok oruç tutan biridir. Aynı zamanda senin cennette ki eşindir." diyerek Hafsa'ya رضي الله عنه dönmesi gerektiğini bildirmiştir.
Sayfa 43 - Siyer yayınlarıKitabı okudu
"Diğer yaşamlarla girift olarak süren hayat, kişiyi farklı zamanlarda farklı münasebetlere iter."
Reklam
Hz. Peygamber'e akrabalık bağıyla bağlı olmak, bazen Hz. Hafsa ve Hz. Âişe'yi diğer hanımlara karşı üstünlük taslamaya kadar itmiş, hatta bu düşünceyle Hz. Hafsa ve arkadaşı, Hz. Peygamber'in Yahudi asıllı hanımı Hz. Safiyye'ye karşı, "Biz tüm Peygamber hanımları içinde en üstün olanlarız. Bizim Peygamber'e akrabalık şerefimiz var. Onun eşleri olmakla birlikte amca tarafından da akrabasıyız." diyerek onu rahatsız etmişlerdi. Hz. Safiyye'nin müteessir olması, Hz. Peygamber'in (sas) dikkatini çekince üzüntüsünün nedenini öğrenmek istemiştir. Hz. Safiyye de Hz. Peygamber'e, Hz. Hafsa'nın kendisine Yahudi kızı dediğini söylemiştir. Bunun üzerine Resûlullah (sas), Hz. Safiyye'yi teselli etmek için, "Hayır sen bizdensin. Neden ona Harun'un ceddin, Musa'nın amcan, Muhammed'in de zevcin olduğunu bundan dolayı senin daha muteber olduğunu söylemedin" diyerek kendisini savunması için akıl vermiştir. Böylece hem Hz. Safiyye'yi teselli etmiş hem de Hz. Hafsa'yı kınamıştır.
A. Doğumu, Ailesi ve Nesebi Hz. Hafsa, İslâm dünyasının ikinci halifesi, aynı zamanda Hz. Peygamber'in (sas) yakın dostu Hz. Ömer'in kızıdır. Kaynaklarda geçtiği şekli ile soyu "Hafsa bint Ömer b. Hattâb b. Nüfeyl b. Abdi'l Uzza b. Riyah b. Abdullah b. Kurt b. Rizah b. Adiy b. Ka'b b. Lüey el-Kureyşiyye" şeklindedir. Hz. Hafsa'nın annesi Zeyneb bint Maz'ûn b. Habib b. Vehb b. Huzeyfe b. Cumahiyye de ashâbtandır. Hz. Hafsa, baba tarafından Adioğulları'na mensup olup Hz. Peygamber (sas) ile soyları sekizinci göbekte birleşmektedir.
“Yaşadığı dönemin ve coğrafyanın sınırlarını zorlayan, sahip olduğu farklı hususiyetleriyle dikkat çeken, bununla beraber sert mizacı ile de anılan Hz Hafsa(ra), Hz Peygamber’in eşleri arasında özel yeri olan müstesna hanımlardan birisidir.”
“Peygamber, müminlere kendi canlarından daha önce gelir. Onun eşleri de müminlerin analarıdır.” (Ahzâb 33/6)
Reklam
Normal şartlarda dul kalan kadınlar iddet süreleri tamamlanınca istedikleri kişiyle evlenebilirlerdi. Ancak peygamber hanımlarının durumları bundan farklıydı. Çünkü onların dul kalınca başkalarıyla evlenmeleri vahiyle yasaklanmıştır.
Sayfa 60
Hanımlar arasındaki rekabet, bazen öyle bir hâl almıştır ki onların akrabaları da tartışmalara katılmıştır. Hz. Hafsa'nın Hz. Âişe'yi kıskanması neticesinde Hz. Ömer'in, kızı Hz. Hafsa'ya "Komşunun Allah'ın Resûlü'ne senden güzel ve sevimli olması seni aldatmasın. Sen kimsin, Âişe kim! Senin baban kim, Ebû Bekir kim!" şeklinde nasihat etmesi, bu konu için güzel bir örnektir.
“Ey Peygamber, eşlerinin rızasını gözeterek Allah’ın sana helal kıldığı şeyi niçin kendine haram ediyorsun?” [Tahrim, 66/1-2]
Sayfa 44 - Siyer Yayınları (5. Baskı, Nisan 2021]
Hz.Ömer döneminden sonra muhafazasını ise Hz.Hafsa yapmıştır. Böylece Kur’an’ı muhafaza eden kişi olarak şöhret bulmuştur.
Hac dönüşü Medine'ye doğru yola çıktıklarında Hz. Osman'ın öldürüldüğü haberi geldi. Bu haber üzerine Hz. Âişe, fikir değiştirip Mekke'ye geri dönmeye karar verdi. Diğer hanımlar, Hz. Aişe ile aynı fikirde değildi. Hz. Peygamber'in (sas) diğer hanımları Hz. Âişe ile birlikte Zâtı Irk'a kadar gelmişler; orada ondan ayrılmışlardı. O gün, mü'minlerin anneleri birbirinden ayrılırken öyle çok ağladılar ki pek çok insan onlarla beraber ağladı. Bundan dolayı o güne "Ağlama Günü" adı verildi.
92 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.