Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

İbn Batuta Seyahatnâmesi'nden Seçmeler

İbn Battuta

İbn Batuta Seyahatnâmesi'nden Seçmeler Gönderileri

İbn Batuta Seyahatnâmesi'nden Seçmeler kitaplarını, İbn Batuta Seyahatnâmesi'nden Seçmeler sözleri ve alıntılarını, İbn Batuta Seyahatnâmesi'nden Seçmeler yazarlarını, İbn Batuta Seyahatnâmesi'nden Seçmeler yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Türkler Hakkında
Bu ülkede gördüğüm ve beni epeyce şaşırtan tutumlardan biri de buradaki erkeklerin kadınlarına gösterdikleri aşırı saygıdır. Bu memlekette kadınlar erkeklerden daha üstün sayılır.
Reklam
142 syf.
10/10 puan verdi
·
Beğendi
İbn Batuta/ Seyahatnamesi. Hazırlayan İsmet Parmaksızoğlu. Milli Eğitim Bakanlığı'nın, Bilim ve Kültür Eserleri dizisinin Şark İslam Klasikleri içerisinde yayınlanan ç, eserin tam adı İbni Batuta Seyahatnamesinden Seçmelerdir. Üç bölümden meydana gelmektedir. Birinci bölümde İbn Batuta'nın Anadolu seyahati, ikinci bölümde Kuzey Türk İlleri- Deşti Kıbcak, üçüncü bölümde Güneydoğu Anadolu seyahatinden seçme bölümler yer almaktadır. İsmet Parmaksızoğlu'nun Önsöz de belirtildiği gibi, İbn Batıya 1304 yılında Tanca'da doğmuş, 1369 yılında vefat etmiştir. Bir seyyah olarak, tüm Müslüman ülkeleri dolaşma isteğiyle çıktığı yolculuğu, 29 yıl sürmüş, seyahatleri sırasında iki defa uğramış oldukları olumsuzluklar nedeniyle, notları kaybolmuş ancak geriye döndükten sonra aklında kalanları İbn Cüzey'e anlatarak, eserini 1355 yılında tamamlamıştır. Elimizdeki kitap, iki ciltlik eserden Türk yurtları ile ilgili olan kısımların seçilmiş halidir. Dönemle ilgili pek çok bilgi veren eserin, dilindeki sadelik ve akıcılık nedeniyle hazırlayan İsmet Parmaksızoğlu'na teşekkür etmemiz gerekmektedir. #Kitapşuuruinsanlıkşuurudur.
İbn Batuta Seyahatnâmesi'nden Seçmeler
İbn Batuta Seyahatnâmesi'nden Seçmelerİbn Battuta · Milli Eğitim Bakanlığı Yayınları · 199348 okunma
Doğu Afrika, Mali’ye dair
Onların güzel işleri arasında şunları sayabiliriz: Haksızlık ve zulüm azdır onlarda. Çünkü zenciler dünyadaki bütün insanlardan daha uzaktır zulme! Onların hükümdarı zulmedeni asla bağışlamaz.
Hıristiyanların büyük zorbası Alfunş-Alfonso- Cebel bölgesini on aydan beri kuşatma altında tutuyorken ansızın geberdi. İşte ben tam o sırada geldim Endülüs’e.
Reklam
Çinliler tıpkı Hintliler gibi ölü yakıyor, putperesttirler. Çin hükümdarı Tinkiz Han’ın -Cengiz Han- soyundan gelen bir tatardır. Şehirlerin her birinde müslümanların oturduğu bir mahalle bulunuyor.
Orada bir yolcu yanında epey bir servetle dokuz aylık güzergahı hiç kaygılanmadan tek başına aşabilir. Bu sistem şöyle işliyor. Çin’de her konak yerinde bir han bulunuyor. Orada yayan ve atlı koruyuculardan oluşan bir grup asker vardır.
Çinlilerde adettendir, cunklarından-gemi- biri denize açılacağı zaman deniz kumandanı ile yazıcılar gemiye çıkıp içerdeki okçuların, hizmetkârların ve denizcilerin isimlerini tek tek yazarlar. Böylece hareket izni verilir onlara.
Karanlık Ülkesi’ne (Sibirya) dair
Bulgar ile Karanlık Diyarı’nın birbirinden uzaklığı kırk gündü fakat faydası az, yorgunluğu çok olduğu için bu kararımdan vazgeçtim. … Karanlık ülkesine büyük köpeklerin çektiği küçük arabalarla gidilir.
Reklam
İdil Bulgarları
Bulgar şehrini daha önce duymuştum. Oraya yönelmek istedim. Çünkü orada bir mevsim boyunca gecenin, diğer mevsim boyunca da gündüzün kısaldığı gibi enteresan şeyler anlatılıyordu, tüm bunlara tanık olmak niyetindeydim.
Onun ismi Urduca’dır. Urdu-Ordu- onların dilinde karargah demektir. Karargâhta doğduğu için bu ad verilmiş ona.
Türkler karargâh kurdukları yere ordu diyorlar. Orduyu gördüğümüz zaman camii, çarşıları, halkı, mutfak bacalarından yükselen dumanlarıyla kocaman bir yürüyen şehirle karşı karşıya olduğumuzu anladık.
Kırım
Bu memlekette kadınlar erkeklerden üstün sayılıyor! … Öyle olur ki bazen kadınlara erkekleriyle beraber rastlarsınız da “Şu adam bu hatunun hizmetkârı olmalı!” dersiniz.
Oradan ayrılınca ata binmiş bir Türk hatununun, yanında hizmetkârlarıyla birlikte Yenice şehrine yöneldiğini görünce onların ardına düştük. Yolu kaybetmemek için yaptık bunu. Deli bir nehrin kenarına vardık, adı Sakarî’dir. -Sakarya- Sanki, Sakar’a -Cehennem- nispet edildiği için bu isim verilmiş.
75 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.