Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

İbn-İ Arabi Kelami Tartışmalar Sorular Şüpheler

Mustafa Akman

İbn-İ Arabi Kelami Tartışmalar Sorular Şüpheler Gönderileri

İbn-İ Arabi Kelami Tartışmalar Sorular Şüpheler kitaplarını, İbn-İ Arabi Kelami Tartışmalar Sorular Şüpheler sözleri ve alıntılarını, İbn-İ Arabi Kelami Tartışmalar Sorular Şüpheler yazarlarını, İbn-İ Arabi Kelami Tartışmalar Sorular Şüpheler yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
İbn-i Arabi (rh.a.) der ki:
Kur’an’ı kalbine indiren kimse, kendi dilinde olmasa da bu anlamı kalbine indirmeyi başarmış demektir.
Sayfa 593Kitabı okudu
İbn-i Arabi (rh.a) der ki:
İbn-i Arabî’ye göre Kur’an’ın her bir suresinin tamamında, o sureyi oluşturan her bir ayetten olmayan, her ayetinde o ayeti oluşturan kelimelerden olmayan ve her bir kelimenin de o kelimeyi oluşturan harflerden olmayan ayrı bir anlam bulunmaktadır.
Sayfa 592Kitabı okudu
Reklam
İbn-i Arabî, kaderi terâziye benzetir. Nasıl ki terazi tartılan şeyin ağırlığını belirliyorsa kader de kişilerin fiillerini belirlemektedir. Söz konusu ağırlığa terazinin müdahalesi olmadığı gibi kaderin de fiilin belirlenmesinde bir katkısı yoktur.
Sayfa 524Kitabı okudu
Aşk bir irade bozukluğu ve hastalığıdır. Aşkı, ma’şuku tasavvur etmekten hasıl olan muhayyile bozukluğu olarak görenler de vardır. Aşk bir kemal hali olmadığı için Allah’ın vasfı değildir.
Sayfa 404Kitabı okudu
Aklın duyguya hakim olmasına fazilet, duygunun akla hakim olmasına rezilet denir. Şuuru yok eden ve hissî bir hal olan aşk bu bakımdan makbul bir şey değildir.
Sayfa 404Kitabı okudu
Gerçekten de düşünce hali ile aşk hali birbirine zıttır. Düşünce yok olduğu nisbette aşk hakim olur. Onun için şuur ve idrak halini yok eden aşk bir fazilet olamaz.
Sayfa 403Kitabı okudu
Reklam
İbn-i Cevzî, İbn-i Teymiye, İbn-i Kayyım’a göre aşk insanı insan yapan aklı, fikri ve muhakemeyi yok eder. Çünkü aşk bir çeşit cinnet halidir. Bu sebeple aşk yolunu tutan mutasavvıflar çoğunlukla akıl ve mantığa meydan okumuşlar, düşüncenin ürünü olan ilmi hiçe saymışlardır.
Sayfa 403Kitabı okudu
“Hakk’ı seven âşıkların eğlencesi tevhid olur. Aşk oduna yanıkların eğlencesi tevhid olur.”
Sayfa 402Kitabı okudu
İnsan kendi başına varlığa sahip olamayacak derecede muhtaç olsa da özü itibariyle kutsaldır, ancak bu kutsallık onun varlığına sonradan bahşedilmiş bir kutsama sonucu değil, “ özünün Tanrı’da ve Tanrısal olmasının” bir gereğidir.
Sayfa 227Kitabı okudu
17 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.