İç Hatlar

İlkay Coşkun
22 Ekim 2020
Kitapyurdu Doğrudan Yayıncılık (KDY)

2023 77. kitabı
Okunma: 21 Ağustos 2023 15:35
Her ne kadar içeriğinde bir miktar yazıldığı zamanın güncel meselelerinin ele alındığı yazılar bulunsa da genel manada çok istifade ettiğim bir kitap oldu. Olabildiğince duru Türkçe ve akıcı bir üslupla kaleme alınmış. Tebrikler...
Hayat ve İnsan
İlkay Coşkun’un Şiirlerinde Poetik Unsurlar
2020 12. kitabı
İlkay Coşkun’un Şiirlerinde Poetik Unsurlar Halit YILDIRIM Giriş: Şiir, her ne kadar bir yürek sesi olsa da, onu yazan şairin benimsediği bir şiir anlayışı vardır. Şair, benimsediği bu anlayış doğrultusunda şiirlerini yazar. Şairin benimsediği bu şiir anlayışı, kimi zaman şekilde, kimi zaman da muhtevada ortaya çıkar. Her şair kendinden önceki şairlerden az ya da çok etkilenirler. Bu ise olması gereken bir haldir. Zamanla taklitten kurtularak özgün bir ifade tarzı yakalayan şairler, okurun gönlüne girmeyi de başarırlar. Kendine has bir üslup oluşturan her şair, şiir arenasında daha emin adımlarla yürür. Hele hele sırtını kadim bir şiir geleneğine yaslayıp bu güne seslenen her şair, sesini yarınlarda duyurabilir. Bu kısa girizgâhtan sonra bu yazımızda günümüz şairlerinden İlkay Coşkun’un şiirleri hakkında bir değerlendirme yapmaya çalışacağız. Şairimizin şiiri hakkında değerlendirmeye geçmezden evvel onun hakkında kısa bir bilgilendirme yapmak daha doğru olacaktır. İlkay Coşkun Kimdir? 1971 Yozgat Çayıralan doğumlu. Bilecik'te bir kamu kuruluşunda mühendis olarak görev yapmaktadır. İrade gazetesinde (Sivas) köşe yazarlığı yaptı. Radyo Hilal'de "İlkay Coşkun'la Edebi Sohbetler" isimli programı hazırlayıp sundu. Somut (görsel) ve deneysel şiirlerinin bazıları, Ukrayna, Kiev Üniversitesi akademik çalışmasına konu oldu ve Ukraynacaya çevrildi. Şairimiz bu güne kadar beş şiir kitabı çıkardı. Bunlar sırasıyla; Yüreğimden Süzülen Nağmeler (Gündüz Yayınları 2008), Düş Yolcusu (Antik Yayınları-Şiir 2011), Bilonsa (Şiir Vakti Yayınları-Şiir 2012), Bimola (Şiir Vakti Yayınları-Şiir 2017) ve “+Uç” (KDY Yayınları- 2020). Bunlardan başka şairin deneme türünde de iki kitabı vardır. Bunlar da; Kahve Bahane (Vilayet Yayınları-2018) ve İç Hatlar (KDY Yayınları- 2020) Şiir ve yazıları;
İç Hatlar - Hakkında
2020 9. kitabı
İÇ HATLAR Yazarımız İlkay Coşkun’un yeni kitabı basıldı. Hayırlı uğurlu olsun… Okuyanı, istifade edeni bol olsun… “İç Hatlar”, İlkay Bey’in yayınlanmış yedinci eseri. Bu kitabıyla aynı anda basılan “+ Uç” isimli şiir kitabı dışında, 2008-2018 yılları arasında yayınlanmış dört şiir ve bir deneme eseri daha bulunuyor. Ellili yaşlara adım atmak üzere olan İlkay Bey, velûd bir yazar, kalem. Kitaplaşmış eserleri dışında, Anadolu’nun dört bir yanında çıkan dergilerde de eserleri yayınlanıyor. Derginiz Kardelen de bunlardan biri. Kardelen, otuz yıl önce kaleme alınmasına rağmen dumanı üstünde tüten “Çıkış Beyannamesi”nde, “… kökü kazınmak istense de, "Oku!" ve "Düşün!" diyen bir kültürün içinde "düşünen adam" nesli tükenmiş dinozor olamaz. Küsüp köşesine çekilmiş bu "yalnız gezen yıldızlar" bulunabilirse onlarla "bir maya tutturulabilir." Buna da inanmazsak, ne olur sonra halimiz?..” demişti. İşte İlkay Bey, otuz yıl önce yaptığımız tespitin bugün ete, kemiğe bürünmüş hali. Eserin tashihini yapmak bize nasip oldu. Bundan son derece memnunum. Kitap, içimizden birinin, bizi bize anlattığı sıcak, samimi yazılardan meydana geliyor. Aslında eserin ismi de muhtevası hakkında okuyucuya fikir veriyor; İç Hatlar… İlkay Bey, bu toprakların insanı, eseriyle de bunu yüksek sesle dile getiriyor; ben Anadolu’nun, bu toprakların evladıyım diyor. “Bisküviyi Çaya Banmak”… Kitapta yer alan yazılardan biri. Pek çoğumuzun çocukluk hatıralarında kalan ve artık unutulmak üzere olan bu alışkanlığımızı birilerinin kaleme alması gerekiyordu. Bisküviyi çaya banarak yemek, bütün basitliğinin ve sadeliğinin ötesinde koca bir milletin ortak tavrı olması sebebiyle ehemmiyetli. “Yaşlılık Aylığı” yazısındaki “Nayıl’ın torunu” hemen bütün Anadolu köylerinde karşımıza çıkabilecek bir annemiz. “Gelin Kaynana”
İlkay Coşkun ile 'İç hatlar' yolculuğu
2023 49. kitabı
Okunma: 18 Kasım 2023 12:04
“Canlı olmakla insan olma arasındaki ince çizgiyi oluşturan etkin fark İnsan Modu! İnsanlara zarar vermemek için insanın kendisini uçak moduna alması misali zararsızlaştırma modu.” Öyle diyor 2020 yılının Ekim ayında Kitapyurdu Doğrudan Yayıncılık tarafından deneme türünde yayınlanan İç Hatlar kitabının ilk denemesinde Sevgili İlkay Coşkun. İnsan, Kitap, Dava, Şiir Sanatı ve Dönüş isimli beş başlıktan müteşekkil olan kitabın ilk bölümü olan İnsan’da iç dünyasının en ince ayrıntılarına kadar yolculuğunu sürdürüyor ve konunun anlaşılmasında meramına ziyadesiyle ulaşıyor. Bir bakıma da insanın kendi iç dünyasına yolculuk imkânı sunuyor. Bazen çocukluğumuza inerek orada bıraktığımız mutluluk kırıntılarını bulup çıkartarak bugünün huzursuzluğunda bizi umutlandırmayı başarıyor. Bugünün huzursuzluğunda neleri kaybettiğimizi de inceden inceye gözlerimizin önüne seriyor. Sonra da içine düştüğümüz yanlışları ve eğrilikleri nasıl düzeltebileceğimizi de en edebi üslupla sözün hal diliyle anlatıyor. Mesela Yaşlılık Aylığı yazısında bir denemeden ziyade bir öykü ile karşılaşıyorsunuz. Bir öykü okuyor olsanız da öykünün içindeki hayattan dersleri çıkarabiliyorsunuz kendinize. Nihayetinde “Nasipten öte köy yok!” dedirtiyor insana. Geleceğe kayıtsızlığımızdan sıyrılıp bir pandemi ile gelecek adına distopik tezler savurmaya başlar olduk. Kendi iç yolculuğumuza hayatın içinden örneklerle hayatımıza el feneri olan yazılar, kalbimize dokunarak yolumuzu aydınlatıyor ve bizi distopik halimizden uyandırmaya gayret ediyor. Canına yandığımız şu dünyada konuşarak anlatamadığımız o kadar çok şeyimiz var ki; acaba susarak anlaşılabilir miyiz, diye düşündüğümüz zaman “Susmak, bir iç çekiş, kendine yöneliştir. Susmak; tüm sesleri, acıları sessize almaktır. Susmak, sözün soğutulma aşamasıdır.”
Hayat ve İnsan

İlkay CoşkunYazar · 8 kitap
İlkokula Yozgat’ta (1984), ortaokulu Kayseri’de (1987) okudu. Ankara Meteoroloji Lisesi’ ni (1991), Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Maden Mühendisliği Bölümü’nü (2000) bitirdi. 1991 yılından itibaren personeli olduğu Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün Sivas Bölge Müdürlüğü’ nde mühendis olarak çalıştı. Ayrıca “Poyraz” edebiyat dergisinin yayın kurulunda görev yaptı.