Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

1946-2012

İç ve Dış Gelişmelerle Türkiye'nin Demokrasi Tarihi

Cihan Öner

İç ve Dış Gelişmelerle Türkiye'nin Demokrasi Tarihi Sözleri ve Alıntıları

İç ve Dış Gelişmelerle Türkiye'nin Demokrasi Tarihi sözleri ve alıntılarını, İç ve Dış Gelişmelerle Türkiye'nin Demokrasi Tarihi kitap alıntılarını, İç ve Dış Gelişmelerle Türkiye'nin Demokrasi Tarihi en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Feroz Ahmad, "Türk siyaset yaşamının dar sosyo-ekonomik temeli veri alındığında, partiler arasında gerçek hiçbir farklılık olamazdı.
Değişmeyen Fatura!
27 Ekim 1960'ta üniversitelerde görevli, 147 öğretim elemanının görevine MBK (Darbeyi yapan ve yönetime el koyan askeri yönetim) tarafından son verilmiştir. Bu karara gerekçe olarak ise, bu kişilerin reform düşmanı, tembel ve yeteneksiz olmaları gösterilmiştir.
Reklam
... Demirel'in halktan biri olarak halkın yanında olan bir lider imajı çizmesi seçim başarısında önemli rol oynamıştır. (1965 Seçimleri - %52,9)
Sayfa 159Kitabı okudu
Körfez Krizi
Özal, Irak lideri Saddam Hüseyin'i bölgedeki barış ve istikrar için önemli bir tehdit olarak görmüştür, bundan dolayı, Saddam'ın uluslararası bir müdahale ile düşürülmesini istemektedir.
Sayfa 310Kitabı okudu
... aydınların pek çoğu 1946'da kurulduğunda Demokratik Parti'yi (DP'yi), daha fazla özgürlük vaddettiği için desteklemiştir.
82 Anayasası'nın Kabulü
Oylamadan kısa bir süre önce anayasanın ya da Kenan Evren'in anayasa lehinde yaptığı konuşmaların eleştirilmesi yasaklandı. Böylece anayasaya %90'dan fazla 'evet' oyu çıktı.
Sayfa 242Kitabı okudu
Reklam
Örneğin Kemal Karpat, Süleyman Demirel'i parti tabanında safları sıkılaştırmak ve oy kaybetmemek amacıyla, darbe ihtimalini abartmak suretiyle sürekli gündemde tutmasını eleştirmiştir. (1970'ler)
Sayfa 167Kitabı okudu
Demirel partiyi bir arada tutabilmek için çeşitli yöntemler denemiştir. En sık başvurduğu yöntemler, partinin (özellikle seçim zamanlarında cemaatlere yaklaşmak şeklinde tezahür eden) gelenekselci ve İslami yanı ile (solculara baskı uygulamak şeklinde tezahür eden) komünist karşıtlığını vurgulamak olmuştur. Bu sebeple, zaten gittikçe polarize olan Türk siyasi düzleminde CHP, AP'yi irticacı, AP'de CHP'yi komünist olmakla suçlamıştır. (1970'ler)
Sayfa 165Kitabı okudu
DP'nin bir halk hareketi olarak ortaya çıktığını söylemek zordur. Çaylak ve Nişancı'nın belirttiği üzere "DP'yi kuran ve kurduran iradenin iktidar seçkinleri içindeki bir kısım yönetici kadro olduğu bir gerçektir.
... Turgut Özal, laiklik ilkesini Fransız usulü katı bir anlayıştan ziyade tüm inançlara eşit mesafede duran Anglo-Sakson (İngiliz) anlayışına benzer bir şekilde benimsemiştir. Değişimi de Kemalist tepeden inmeci ve jakoben olarak değil, tabandan gelen taleplere göre şekillenen bir süreç olarak tanımlamıştır.
Sayfa 261Kitabı okudu
Reklam
1971 Askeri Muhtıra sonrasında tesis edilen askeri vesayet devletin güvenliğini vatandaşın özgürlüğünün önüne koymuştur. Muhtıra sonrasında Devlet Güvenlik Mahkemeleri'nin kurulması bu durumun önemli göstergelerindendir. Bununla beraber, özgürlükler kısıtlanmasına rağmen güvenlik de sağlanamamıştır ve kısa bir süre sonra bir askeri müdahale (1980 Darbesi) daha gelmiştir.
Sayfa 251Kitabı okudu
1980 Darbesi'nden sonra solcu ya da İslamcı görüşleriyle tanınan birçok sendikacı, siyasetçi, gazeteci, öğretmen ve avukat tutuklandı ve bunların birçoğu hapiste işkence gördü. ( 40'tan fazla idam ve yaklaşık iki yüz kişi de işkence ve kötü muamele neticesinde öldü.)
Sayfa 241Kitabı okudu
... üniversiteler YÖK sisteminde özerkliklerini kaybederek her düzeyde merkeziyetçi bir yapıya tâbi olmuşlardır.
Sayfa 375Kitabı okudu
Muhalefete göre, hükümetin söylemsel düzeyde farklılıklara hoşgörüyle yaklaşan çizgisi, icraat düzeyine geçildiğinde tahakkümcü ve sınırlayıcı bir karakter kazanmaktadır.
Sayfa 346Kitabı okudu
Özal'ın, iktidarının ilk iki yılında gittiği 20 ülkenin 11'i Orta Doğu'dadır ve bunlar Cumhuriyet tarihinde Türkiye Başbakanı sıfatıyla ilk kez ziyaret edilen ülkelerdir: Bahreyn, Cezayir, Irak, İran, Kuveyt, Libya, Mısır, Suriye, Suudi Arabistan, Umman, Yemen. (1980'ler).
Sayfa 307Kitabı okudu
59 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.